Ik eet Paleo, en mijn kinderen dan ook?

Ik doe deze week mee met de bloghop: ‘Paleo voor kinderen’, georganiseerd door Eva Witsel. Ik vind het echt een leuk initiatief en doe daarom ook graag mee. ๐Ÿ™‚ Maandag deelde ik een recept voor Marshmallows en vandaag ga ik vertellen over hoe wij het doen in ons gezin: eten de kinderen Paleo?

Mijn dochter had vaak buikpijn

Wij eten nog niet zo lang Paleo. Daar zijn we eigenlijk pas in januari mee begonnen. Daarvoor waren we al heel lang bewust met voeding bezig: we vermeden geraffineerde suiker, zuivel, tarwe en e-nummers en kochten al zo veel mogelijk biologisch. Helaas bleef ik kwakkelen met mijn gezondheid en uiteindelijk kwam naar boven dat een tot dan on-ontdekte gluten-intolerantie de boosdoener was. Ik liet mijn dochter daarna ook testen aangezien zij vaak klaagde over buikpijn en soms zelfs op de grond ging liggen omdat de pijn zo erg was. Machteloos voelde ik me dan, omdat ik niet meer wist hoe ik haar kon helpen. Parasieten werden uiteindelijk uitgesloten en het enige wat echt naar voren kwam, waren de antilichamen die ze aanmaakte: de anti-gliadine en de anti-t-transglutaminase. Haar waardes waren echter te laag om in het reguliere medische circuit in aanmerking te komen voor een gluten-intolerantie. Mijn vermoeden is dan ook dat ze gluten-sensitief is, en aangezien er verder niks uit onderzoeken naar voren was gekomen, kon het volgens mij geen kwaad om haar met mij glutenvrij mee te laten eten.

De buikklachten gingen weg met Paleo!

Om mijn darmen en die van mijn dochter, zo veel mogelijk te laten genezen, besloten we het Paleo dieet te proberen (waarvan de eerste maand volgens het AIP). De buikpijn klachten bij mijn dochter hielden vrijwel gelijk op en ook merkten mijn man en ik dat ze veel rustiger was geworden. We hebben soms weleens met onze handen in het haar gezeten doordat ze extreem druk kon worden en om alles een paniek/woede/huil-bui kon krijgen. Nu hebben we een tevredener kind dat vaak ook gewoon blijer is. Natuurlijk is ze vaak oost-Indisch doof en ze is ook gewoon een levendig en uitbundig kind met veel hoog-sensitieve trekken, maar dat hoort er gewoon bij. ๐Ÿ˜‰

Aangezien ik al hele dagen in de keuken sta had ik geen zin om voor mijn man en zoontje aparte maaltijden te gaan koken, was het voor ons het meest praktisch als het hele gezin mee zou gaan doen. Ik heb dochterlief verder nooit horen klagen en ze eet het meeste gewoon lekker mee. Daarbij helpt het om met regelmaat toch dingen te bakken die lijken op wat we eerst ook aten: Paleo brood of paleo koekjes. Ze is namelijk gek op brood en gelukkig vindt ze de Paleo varianten net zo lekker.

Thuis eten de kinderen Paleo

In het begin heeft ze echt voor de 100% Paleo meegegeten, maar vooral in sociale situaties (bijvoorbeeld op school of familie feestjes) wordt dat soms wat moeilijker. Ook om zelf niet gek te worden, laat ik het dan ook wat meer los en dan vind ik het zelf niet erg als ze wat granen binnen krijgt (zolang de inname minimaal blijft en ze daar geen klachten van krijgt natuurlijk). Waar ik wel moeite mee heb is de snoep die soms op school of kinderfeestjes wordt uitgedeeld: met volop kleurstoffen en geraffineerde suiker. Ik heb haar uitgelegd dat het ‘nep’ snoepjes zijn (als in: zwaar bewerkt) en dat mama thuis ‘echte’ snoepjes voor haar maakt. Ook het goedkope supermarkt brood die gegeten wordt tussen de middag op school met suikerrijk beleg, eet ze niet mee. Ze krijgt van mij Paleo brood mee met eigen beleg en ik heb uitgelegd dat het schoolbrood ook ‘nep’ ย is en dat ze daar buikpijn van kan krijgen. Met die uitleg is ze eigenlijk best tevreden en aangezien ze alles lekker vindt wat ik voor haar maak of meegeef, vindt ze het verder geen probleem om andere dingetjes te eten. Ze is nu 4 jaar, ik weet natuurlijk niet hoe het zal gaan wanneer ze ouder wordt, maar voor nu werkt het en later zien we wel weer verder.

Je zou eigenlijk kunnen zeggen dat mijn kinderen voor de 85 a 90% Paleo eten en buitenshuis ook, indien mogelijk (wanneer ik ook goed voorbereid op pad ga). Op de vraag of mijn kinderen zo alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgen is er al een hele duidelijke blog door Eva Witsel geschreven waar ik graag naar verwijs. ๐Ÿ™‚ Ik ben er zelf van overtuigd dat mijn kinderen niks tekort komen en zo volgens een heel gevarieerd voedingspatroon eten met allemaal gezonde en vooral toch ook echt lekker eten!

N.B. Mijn kinderen eten / drinken soms wel biologische rauwmelkse zuivel van grasgevoerde dieren. ๐Ÿ˜‰

kinderen-en-paleo1

bloghop-vorigebloghop-volgende

 

Tags: , , , , ,

Reactie 1 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

  1. Omdat wij pas gezond zijn gaan eten nadat ik mijn kinderen allemaal ongezonde dingen heb leren eten is het bij ons wat lastiger. Maar we gaan de goede kant op. Mijn jongste at heel veel cracots en had heel veel buikpijn en kon moeilijk poepen. Die dingen zijn de deur dus uit en meteen is alle buikpijn over. Hij gaat nu ook met plezier naar de wc. Zelf geef ik ze bijna nooit meer snoep en ik merk dat ze het steeds minder lekker vinden. Maar wat krijgen ze veel snoep van de omgeving. Volgens mij lopen bijna alle moeders standaard met een zak snoep in hun tas. gisteren kregen ze voor de zwemles een snoepje van een moeder. Ze likte er beide aan en gaven het terug. Na het zwemmen was er een andere moeder die een handje snoepjes gaf. Te aten er een paar en toen kreeg ik de rest. Ze vonden ze niet lekker. Ik was helemaal trots op mijn kinderen.
    De oudste is het makkelijkst die is ook blij met wat rozijntjes of nootjes. Zelf gemaakt popcorn is echt verwennerij. En laatst gaf ik hem een bakje wortelplakjes en die smulde hij op als chips. Ik vind het een heel goed idee om uit te gaan leggen dat al die supermarkttroep nep is. Zo kan ik het denk ik net wat duidelijker voor ze maken waarom ik altijd met gezonde (echte) dingen aan kom
    Bedankt voor de tip weer.