Zuurkooltosti (suikervrij, zuivelvrij, tarwevrij, vegan)

Een favoriete lunch in het weekend is de zuurkool tosti. Het idee is geïnspireerd op een recept uit het kookboek Weekendlunch: de wintertosti. Bij een tosti denk je al gauw aan een standaard variant met ham en kaas, maar in Weekendlunch worden verrassende ideeën gegeven om met kliekjes de heerlijkste luie lunches op tafel te toveren. Heb je zuurkool over, dan maak je dus een wintertosti met zuurkool, aldus Janneke Philippi. 🙂

Nou hadden wij nooit zuurkool over, sterker nog, we aten het nooit. Zuurkoolstamppot is nou niet echt een gerecht waar ik voor warm loop en behalve wat zuurkool bij je hotdog (die we ook niet meer eten) zou ik eigenlijk niet goed weten hoe zuurkool te gebruiken. Dus voor dat recept moest ik speciaal zuurkool in huis halen. 🙂 We waren verrast door de combi, die erg goed werkt! Inmiddels hebben wij onze eigen variant, namelijk zonder kaas, vlees en geraffineerde suiker. Het is echt de moeite waard om het eens te proberen als je in het weekend meer tijd hebt en het is ook nog een leuke manier om toch eens zuurkool te eten. 🙂

P.S. Weekendlunch is overigens geen suikervrij en zuivelvrij kookboek, maar wel erg leuk voor de inspiratie. 🙂

Wat heb je nodig?

Je hebt nodig: Sneetjes volkoren spelt zuurdesembrood, zuurkool, plakjes tomaat en een kazig sausje geïnspireerd op het kazig sausje van Lisette Kreischer uit haar kookboek Wat de pot schaft (zie ingrediëntenlijst voor de benodigdheden). Eventueel mayonaise om erbij te serveren.

Voor het Kazig sausje heb je nodig:

Ingrediënten €0.00 (1 Portie)

 • Haverroom Rijstroom, sojaroom kan ook 200 ml
 • Gesnipperde ui 1 stuk
 • Edelgistvlokken 4 eetlepels
 • Johannesbroodpitmeel 1 theelepel
 • Mosterd 2 theelepels
 • Keltisch Zeezout 1 snufje
 • Ontgeurde kokosolie om in te bakken 1 eetlepel

BEREIDING:

 1. Smelt de kokosolie in de pan en bak hierin de gesnipperde ui.
 2. Doe de haverroom, edelgistvlokken, mosterd, johannesbroodpitmeel, snuf zout en de gebakken ui in een blender/ keukenmachine en draai tot een glad sausje.
 3. Voor 1 tosti: Besmeer twee boterhammen met het kazig sausje. Beleg 1 boterham met plakjes tomaat en zuurkool. Doe de andere boterham erop en doe het in een tosti-ijzer/ tosti apparaat, tot ze mooi goudbruin zijn.
 4. Serveer met mayonaise en mosterd. Heerlijk ook bij een lekkere salade.
 5. Variatietips: Voor de niet vegetariërs is wat nitraatvrije, e-nummervrije en suikervrije ham (Parmaham is één van de weinige hammen die aan al die eisen voldoet) ook een aanrader op de tosti.
 6. P.S. Het kazigsausje doet het ook goed in ovengerechten ter vervanging van kaas. 🙂

IMG_0616-copy3433

 

herfstrecepten

Tags:

Reactie 0 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens