Hoe maak je een goede pizzabodem?

Een leven zonder pizza kan ik me niet voorstellen! Ook al eten wij suikervrij, zuivelvrij en liever niet te veel gluten en nachtschades… de pizza in de ban doen? Dat nooit! Ik ben nogal kritisch als het gaat om een lekkere pizza. Out of all places komt de familie van mijn moeder uit Napels, de thuisstad van de pizza, waar het is uitgevonden. Daar kunnen ze pas echt lekkere pizza’s maken. Als je er éénmaal een pizza hebt geproefd dan ben je eigenlijk een beetje verpest. Resultaat: in een pizzeria kom ik niet meer tenzij ik weet dat ze goed zijn (zoals ‘O Pazzo in Rotterdam) en een diepvries pizza at ik vroeger wel eens uit gemak, maar echt lekker vond ik ze niet.

Dan maar zelf bakken!

napels

Nu komt hier de diepvries pizza er helemaal niet meer in en de pizza bij ‘O Pazzo eten we af en toe bij uitzondering. Maar we willen vaker een pizza eten dan alleen die paar keer per jaar: en dan wel verantwoord graag! In ons geval betekent dit dat de pizza suikervrij en tarwevrij moet zijn. Afhankelijk van mijn bui kies ik de ene keer voor zuivelvrij en nachtschade vrij beleg en de andere keer voor wat geitenkaas, buffelmozzarella en de klassieke tomatensaus met basilicum (ofwel de Margherita). Het komt er eigenlijk op neer dat we maar zelf aan de bak moeten en de pizza ‘from scratch‘ zelf maken. Moeilijk? Nee, niet met de juiste hulpmiddelen en trucjes. Veel werk? Dat valt ook mee. Lekker? Jazeker. Niet het niveau ‘Ca’ buonò!’ zoals Napoletanen in hun dialect zouden zeggen, maar wel echt stukken beter dan de diepvries variant of een doorsnee pizzeria (‘O Pazzo uitgezonderd)!

Het geheim van een goede pizzabodem

Er zijn een paar factoren die enorm belangrijk zijn voor het krijgen van een goede knapperige bodem: het kneden van het deeg, waarop je de pizza bakt en de temperatuur van de oven. Ervaring heeft me geleerd dat alle drie de onderdelen cruciaal zijn. Wanneer ik het deeg niet lang en goed genoeg gekneed had leek het net karton. Bakte ik de pizza op een ordinaire bakplaat dan was de bodem ook nog eens papperig. Wordt daarbij de oven niet heet genoeg? Dan kun je het helemaal vergeten.

Hulpmiddelen

Om een goede pizzadeeg te krijgen hebben we nu een aantal hulpmiddelen in huis gehaald… zo belangrijk vinden wij het dus om een goede pizza te eten. 😉 Het kneden en rijzen laten wij tegenwoordig door ons broodbakmachine doen. Zo zijn wij ervan verzekerd dat het werk goed gedaan is. Uiteraard kun je het deeg ook laten kneden in een supersonische keukenmachine of zelf met je eigen handen aan de slag gaan als je veel opgekropte frustratie en woede hebt dat eruit moet. 😉

pizzadeeg4

We bakken de pizza af in een kleine speciale pizza oven, die verbluffende lekkere pizza’s bakt. Het voordeel van dit oventje is dat het heel heet kan worden, zo een 300 graden, wat de perfecte temperatuur is. De pizza wordt op een pizzasteen gebakken en de combinatie is wonderlijk goed voor zo een klein oventje. Een verse pizza is met dit oventje, binnen 3 tot 5 minuten helemaal gaar. Het is een kleine investering, maar als je de diepvries pizza’s voor altijd links laat liggen dan ben je op langere termijn al gauw goedkoper uit. 😉 Vind je een apart oventje misschien wat te veel van het goede en ben je niet zo kritisch als ik? Dan kun je ook nog altijd een pizzasteen overwegen die in je eigen oven past. Weliswaar is het resultaat niet net zo fantastisch als met de pizza oven, maar het is altijd veel beter dan een normale bakplaat.

Zo doen wij dat dus. Zaterdag volgt het recept voor ons pizzadeeg!

Tags:

Reactie 0 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens