Duurzaam, energiezuinig koken met de hooimadam!

Sinds een paar maanden gebruiken we veel minder gas en dat heeft veel invloed gehad op de hoogte van onze energierekening in positieve zin. Één van de manieren om dit voor elkaar te krijgen is een nieuwe manier van koken.

Eitje koken op de zuinige manier!

Voor het eerst las ik erover in het boek ‘Groen doen‘ van Marie – Claire van den Berg. Haar tip is heel eenvoudig. Zo eenvoudig zelfs dat ik niet begrijp waarom ik hier niet eerder van gehoord heb. Haar tip om heel simpel een eitje te koken met veel minder gas / elektriciteit is als volgt: Je zet een pannetje met water en de eieren op het vuur en je brengt het aan de kook. Zodra het kookt zet je het vuur uit, doe je een deksel op de pan en laat je het tien minuten onaangeroerd staan. Na tien minuten heb je perfect hardgekookte eieren! Deze methode werkt ook met groente en ook pasta kun je zo op de zuinigere manier koken: breng water aan de kook, gooi de pasta erin, laat het twee minuten koken, doe de deksel erop, vuur uit en laat het ongeveer tien minuten staan. Het hangt een beetje per pastasoort af hoe lang het nodig heeft om te garen. Maar het werkt hoe dan ook altijd, al moet je in het begin wel even uitvogelen hoe lang alles nodig heeft om te garen.

hooimadam

De hooimadam!

De methode van Marie-Claire werkt niet met alles. Eten dat langer nodig heeft om te garen zoals rijst, bonen, stoofschotels, soepen en dergelijke, lukken niet op deze manier. Hiervoor is de hooimadam een uitkomst. De hooimadam is een omhulsel van katoen en wol en lijkt qua methode erg op de hooikist alleen is het een versimpelde, modernere en handzamere manier om eten in te garen of warm te houden.

hooimadam2

Nooit meer aangekoekte en papperige rijst

Om één of andere reden lukte het me nooit om perfecte rijst te koken, het resultaat was altijd papperig en het koekte vaak aan. Nu ik de rijst met de hooimadam klaarmaak is het altijd perfect gaar. Het werkt heel eenvoudig: je brengt het water met de rijst aan de kook, je laat het vijf tot tien minuten koken. Je haalt de pan met deksel van het vuur, je plaats het in de hooimadam en een uur later is de rijst gaar.

Slowfood! Relax koken

Het meest ideale vind ik toch wel dat dit zo een relaxte manier van koken is! Op het eerste gezicht lijkt het alsof je meer tijd nodig hebt voordat je eten klaar is. Dat is wel zo, maar ik heb er verder bijna geen omkijken naar! Wanneer ik zin heb in rijst of bonen, dan zet ik het een tijdje in de hooimadam en ik ben vrij om te doen en laten wat ik wil. Dat betekent dat ik gerust de deur uit kan terwijl de rijst of soep doorgaart in de hooimadam. Het werkt ook perfect voor het ontbijt met bijvoorbeeld havervlokken. We brengen de havervlokken aan de kook, zetten het in de hooimadam en in de tussentijd hebben we alle tijd om te douchen en ons aan te kleden zonder dat we de pap in de gaten hoeven te houden. De havervlokken koeken zo nooit meer aan, we winnen meer tijd, we besparen geld en het is perfect gaar wanneer we het uit de hooimadam halen.

IMG_9786

Op de officiële site van de hooimadam kun je terecht voor meer informatie en recepten! 🙂

 

groendoen

Tags: , , , , , , , ,

Reactie 5 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

  1. Gebruik al ruim 2 jaar de hooimadam, heerlijk kan in de tussentijd van alles doen en het eten is gaar en warm als ik wil eten. Bewaar ook het eten van mijn man in de madam als hij laat thuis komt.

  2. Wat ik jammer vind is dat je niet heel veel recepten kunt vinden over het koken met de hooimadam en tips ,
    Hoelang een gerecht er over dot om gaar te worden .
    Vind het verder super werken

    • Ja dat is zeker zo. Ik gebruik het meestal op gevoel, en dat gaat wel goed 🙂 Maar wat meer richtlijnen, of recepten zou fijn zijn. 😉