Vegenaise

Ik maak graag zelf mayonaise. Het is goedkoop en het smaakt altijd heerlijk. Alleen vind ik het zo jammer dat je het niet kunt bewaren als je het van rauwe ei maakt. Tenminste, dat durf ik niet en ik maak altijd te veel.

Mayo zonder ei

Nu had ik al eens geprobeerd een veganaise te maken, maar na een paar mislukte pogingen liet ik het maar zo. Tot ik de VegEnaise (met een e) tegenkwam in het kookboek van Gwyneth Paltrow ‘It’s all good‘ (suikervrij, zuivelvrij, glutenvrij en deels vegan!). Ze beweert dat het zelfs lekkerder is dan de echte mayo en dat ze vaak een potje meeneemt als ze op reis gaat. Toen werd ik wel weer nieuwsgierig.  Ik keek nog in mijn biowinkel maar de enige twee veganaise die daar in het assortiment zijn bevatten allebei geraffineerde suiker en iets te veel ingrediënten voor mijn gevoel. Na wat gegoogle kwam ik een recept tegen die in de buurt zou moeten komen van de echte Vegenaise.

Koolzaadolie vs zonnebloemolie

Ik ging ermee aan de slag en na het recept zelf wat aangepast te hebben ontstond er inderdaad een lekkere vegenaise waarmee ik twee potjes kon vullen! 🙂 Heerlijk om te verwerken in lekkere zomerse salades!  Het recept vraagt om koudgeperste koolzaadolie (te koop in de biowinkel). Koolzaadolie is een goede bron van Omega 3 vetten en daarom verkies ik die boven de zonnebloemolie. Maar koolzaadolie heeft wel een wat specifiekere smaak, dus je kunt het eventueel (gedeeltelijk) vervangen door koudgeperste zonnebloemolie.

Ingrediënten €0.00 (1 Portie)

 • Sojamelk Ongezoet en bio 1/2 cup
 • Koolzaadolie koudgeperst en bio 1 cup
 • Appelcider azijn ongepasteuriseerd 3/4 tsps
 • Agave Rijststroop of 1 druppel vloeibare stevia werkt ook 1/4 tsp
 • Keltisch zeezout 3/4 tsps
 • Citroensap 1/2 tbsp
 • Citroenrasp van een bio citroen 1 snufje
 • Mosterd poeder 1/2 tsp

BEREIDING:

 1. Meet alle ingrediënten af met de cups– en spoons maten en doe ze in de blender.
 2. Ik heb de blender gebruikt in dit recept. Ik heb het ook met een keukenmachine (foodprocessor) geprobeerd maar toen mislukte het. Alleen een goede blender lukt dus 🙂
 3. Stel de blender in op z’n hoogst en laat het draaien tot het een mooie stevige mengsel wordt. Hoelang is afhankelijk van hoe goed en sterk je blender is.

vegenaise-1

vegenaise-2

Tags:

Reactie 4 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

 1. Lijkt me erg lekker! Hoe lang kun je dit bewaren?

  • Hoi Lisette,

   Ik heb het zelf ook maar een paar dagen terug gemaakt, dus ik durf het niet met zekerheid te zeggen hoe lang het goed blijft. Ik schat, uiterlijk zo’n twee weken in de koelkast. Maar ik denk dat onze potjes tegen die tijd allang op zijn 😉

   Groetjes!
   Diana

 2. Hallo, ik vroeg me af of deze veganaise lijkt op die uit de biowinkel? Ik vind de uitgesproken smaak van de kant en klare veganaise niet lekker. Denk dat dit door de soja komt, maar dat weet ik niet zeker. Hoe is jou ervaring daarmee?
  Groetjes Audrey

  • Hoi Audrey,

   Het is heel lang geleden dat ik dit recept gemaakt heb en gegeten heb. Inmiddels eet ik geen soja meer, en helaas kan ik de smaak niet meer goed terug halen. :-/
   Sorry dat ik geen antwoord heb op je vraag!
   Groetjes,
   Diana