Over Paleofamilie

paleo-familie-over-mij

Fotografie: Anne Reinke voor VROUW Magazine (www.annereinke.com)


Mijn naam is Diana (1982), ik ben getrouwd met de liefste man (1982) en we hebben drie fantastische kinderen (2009, 2012 & 2016). Sinds januari 2017 ben ik Orthomoleculair Epigenetisch therapeut volgens de kPNI in opleiding.

Graag blog ik over de dingen die mij bezig houden aangaande echte voeding, met name over Paleo en Weston Price, bewuste opvoeding van mijn kinderen, gezondheid, een duurzamere levenstijl en mijn leven als moeder. De blog begon met de titel ‘Getrouwd, met kinderen‘ maar opgegeven moment dekte de titel niet echt de inhoud meer, en inmiddels is de blog verder gegaan als ‘Paleofamilie‘. Ik schrijf over de zoektocht als gezin naar een gezondere levensstijl, waarbij mijn streven is om mijn kinderen zo veel mogelijk onbewerkt voedsel te geven waarbij hun lijfjes zo goed mogelijk gevoed worden voor een optimale ontwikkeling. Zelf hoop ik weer zo fit mogelijk te worden om alles uit het leven te halen.

Mijn motivatie om Paleo te eten

Jarenlang worstelde ik met vermoeidheidsklachten en spijsverteringsproblemen. Ik kon het qua energie allemaal maar net aan (studeren, bijbaantje, zieke moeder). In het reguliere medische circuit werd in eerste instantie niks afwijkend gevonden (behalve de diagnose IBS – ofwel: ‘je hebt klachten, maar we weten niet waarom’).

Na de bevalling van mijn tweede kind

3 maanden na de bevalling van mijn zoontje (2012) bereikte ik een dieptepunt qua klachten nadat ik een virale infectie had doorgemaakt en ik schildklier problemen ontwikkelde (of misschien had ik er langer last van, maar vanaf die tijd werden de symptomen pas echt duidelijk). Ik was bijna aan bed gebonden. Ik bracht vele dagen slapend door en alles was te vermoeiend, ook voor de kinderen zorgen was een te grote opgave geworden. Mijn haar viel er bij bosjes uit en ik moest mijn toen lange haren afknippen. Ik viel na de bevalling ook veel te snel af. In de ochtenden kon ik niet eens op mijn voeten staan omdat mijn voetzolen zo pijnlijk waren. Bij het minst geringe koud zomerbriesje kreeg ik tintelende pijnlijke vingers die helemaal lijkwit werden. Ik was letterlijk wanhopig. De bezoekjes aan de huisarts liepen elke keer op niks uit. Ik kreeg te horen dat dit bij het moeder zijn hoorde. Opgegeven moment begon ik ook erg aan mezelf te twijfelen. Ik dacht dat het aan mij lag, dat ik zwak was en het niet in me had om net als elk andere moeder te werken, het huishouden te doen, en er ook nog voor de kinderen, vrienden, familie en mijn man te zijn. Ik schaamde me en hield ook voornamelijk voor me dat ik dagenlang in bed lag en veel van mijn man afhankelijk was, omdat ik bang was om veroordeeld te worden.

Eind 2013 besloot ik dat het genoeg was, en bezocht ik een arts die zich ook bezig hield met natuurgeneeskunde. Hij vertelde me dat het niet normaal was om me zo moe te voelen voor een vrouw van 30. Er werd ontdekt aan de hand van lab onderzoeken dat ik ontstekingen had in mijn darmen en dat ik een aantal voedselintoleranties had (glutenintolerantie en o.a. nachtschades). Dit was voor mij de ommekeer om het Paleodieet uit te gaan proberen omdat het er vooral om bekend staat goed te zijn voor de darmgezondheid (en ik had immers al vele andere diëten zoals suikervrij, biologisch, onbewerkt, vegetarisme, en zelfs veganisme geprobeerd, die niet succesvol bleken – dus ik had echt niets te verliezen). Naast intoleranties en ontstekingen, kampte ik met een candida overgroei en een disbalans in mijn darmflora. Weer later werd ook ontdekt dat ik ook hyperthyreoidie heb (een traag werkend schildklier). Dit was al die tijd door de artsen onopgemerkt gebleven omdat mijn TSH altijd binnen de normaalwaardes vielen. Pas toen een orthomoleculaire arts mijn andere schildklierhormoonwaardes ging prikken (zoals T3, FT3, FT4) kwam dit aan het licht.

Opleiding tot epigenetisch therapeut

Paleo (en aanvankelijk het auto-immuunprotocol) hielp mij enorm om weer redelijk te kunnen functioneren, maar ik ben er nog niet. Door jarenlange verkeerde voeding, antibioticagebruik, genetisch aanleg, en een schildklier die traag is, zijn niet al mijn symptomen verdwenen met enkel Paleo voeding. Ook ben ik nog steeds afhankelijk van natuurlijk schildklier hormoon om bepaalde klachten onder controle te houden. Maar mede dankzij het volgen van een Paleo levensstijl als basis kan ik nu weer redelijk functioneren en in ieder geval een actievere mama zijn dan voorheen. 🙂 Inmiddels ben ik begonnen met de opleiding Orthomoleculair Epigenetisch therapeut. Ik hoop zo te leren begrijpen hoe biochemische processen in het lichaam verlopen. Met de kennis die ik opdoe, hoop ik de oorzaak van mijn restklachten te kunnen aanpakken… en wie weet kan ik dan ook anderen een stapje verder te helpen, die in de reguliere geneeskunde zijn vastgelopen.

P.S: Ik ben niet streng in de Paleo leer. Uiteindelijk moet iedereen zelf een zoektocht afleggen en ondervinden wat nou wel en niet werkt. We hebben allemaal een ander geschiedenis als het gaat om gezondheid en ziekteverloop, of bepaalde bouwvariaties/foutjes in ons genenpakket geërfd waardoor iets wat gezond kan lijken, juist nadelig kan zijn en andersom (dit geldt ook voor Paleo voedingsmiddelen). Daarbij ben ik ook erg fan van het werk van Weston Price, een tandarts uit de vorige eeuw die onderzoek heeft gedaan naar de voedingsgewoontes van verschillende traditionele volkeren over de hele wereld. Wat er gegeten werd kon erg verschillen (sommigen aten meer vlees, anderen zuivel, anderen insecten, anderen wat meer graan etc) maar er waren wel vaak overeenkomsten te vinden: alle eten was puur en onbewerkt, granen waren voorbewerkt (gefermenteerd/gekiemd), zuivel was altijd rauw, dierlijke producten waren altijd in een bepaalde vorm aanwezig in het dieet. 

Lees meer over ons in het interview van VROUW magazine.

Mijn dochter

Ook mijn dochter heeft enorm geprofiteerd door Paleo mee te eten. Ze had pré-paleo ontzettend veel buikpijn en een rare ontlastingspatroon (ondanks de spelt zuurdesembrood die ik voor haar kocht, alle groente en biologische, suiker- en e-nummervrije voeding). Sinds we Paleo zijn gaan eten zijn al deze klachten bij haar verdwenen. 🙂  Daarbij is mijn dochter hoog – sensitief en zowel mijn man en ik hebben ondervonden dat het laten staan van gluten, granen en peulvruchten haar gedrag ten gunste beïnvloedt. Ze eet niet 100% Paleo, inmiddels heb ik succesvol bepaalde dingen bij haar kunnen herintroduceren waar ze het goed op doet (bepaalde glutenvrije granen en on-gepasteuriseerde zuivel). Haar verhaal kun je hier lezen. En natuurlijk snoept ze ook weleens van een ijsje of geniet ze van een zakje chips. 😉

Wil je weten waar Paleo nu voor staat, lees dan het artikel: ‘Wat is Paleo?

Andere activiteiten

Naast bloggen op ‘Paleofamilie’ schrijf ik soms gastartikelen of ontwikkel ik recepten voor andere blogs. Verder ben ik dol op hobbymatig fotograferen en run ik met mijn man een multimedia bedrijfje.

IMG_9870BW-copy

IMG_0039-copy

IMG_0040-copy

met-de-kinderen-bij-natuurlijk-015

Kijkje in ons leven via Instagram

Reactie 0 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens