Kijkje in de keuken

Koken en eten is een belangrijk onderdeel in ons huis. Het eten vind ik niet alleen belangrijk vanuit gezondheidsaspect, maar ook sociaal speelt het een belangrijke rol in ons gezin. Het zal wel door mijn Italiaanse achtergrond komen. 😉 Het moet gewoon een gezellig en ontspannen moment aan tafel zijn, met goed eten. Hoe meer iets met zorg en liefde is bereid, hoe lekkerder. 🙂 Het koken en bereiden gebeurt in ons kleine keukentje. Met alles wat ik graag kook en bak is het soms wel wat te klein (tot het frustrerende aan toe), maar het blijft mijn favoriete plek. 🙂

Als je veel kookt en bakt ‘from scratch‘ dan is goed apparatuur eigenlijk best belangrijk. Als ik alles met de hand zou moeten doen en bepaalde hulpmiddeltjes niet zou hebben, zou het voor mij te tijdrovend en lastig zijn en gewoonweg niet haalbaar. Veel zelf koken en bakken is eigenlijk wel belangrijk wil je gluten, geraffineerde suiker, zuivel en E-nummers vermijden. 😉 Voor mij is geen uitdaging te groot, maar met twee kleine kinderen in huis en de drukte van onze moderne maatschappij, is gemak en snelheid soms wel handig. 😉

Hier volgt een kijkje in mijn keukentje. Het is volgens mij nog net niet de kleinste keuken van Rotterdam 🙂

keukencollage

De foodprocessor / keukenmachineIMG_0595

Mijn verreweg belangrijkste maatje in de keuken is de Rode Magimix Cuisine 4200 XL. Het was wel even een investering, maar wat zou ik zonder hem moeten! Met zijn inductiemotor (waar heel veel jaar garantie op zit) kan het best wat zware taken aan. Ik gebruik het echt meerdere keren op een dag: om even snel een uitje te snipperen, groente te snijden of te hakken, een cakebeslag erin mixen, noten te hakken, mouse te maken, een banana softserve te maken en ga zo door. Het heeft ook prominente plek op mijn aanrecht.

Koffie zetten

Voor de koffie gebruiken wij geen elektrisch apparaat. Daar gebruiken wij een perculator voor van Bialetti (in het Italiaans een caffetièra). Wij zijn nogal verknocht aan onze koffie en we willen niet anders meer. Is het te veel gedoe? Nee eigenlijk niet. Je moet wel iets meer doen dan enkel en alleen een knop indrukken en ietsjes langer wachten op je koffie, maar het is toch zo gepiept en het resultaat is altijd lekker. Ik vind Senseo koffie vreselijk (het spijt me Senseo liefhebbers, het is niet persoonlijk).

De slowjuicer

IMG_0597-copyVan tijd tot tijd drink ik graag groentesapjes. Ik had voorheen een sapcentrifuge, zo’n opzetstuk voor de Magimix, maar het was me toch een karwij om dat schoon te maken. Als iets te veel moeite is, dan wordt de drempel te hoog met het resultaat dat ik dat ding maar sporadisch gebruikte. Inmiddels ben ik heel blij met mijn versapers slowjuicer die ik via een leuke aanbieding van de Krant van de Aarde heb kunnen kopen. Een compact staand model (wat heel handig is in een kleine keuken 😉 ) en misschien wel het belangrijkste: het is makkelijk en redelijk snel schoon te maken! Daarbij blijven bij een slowjuicer er meer vitamine en mineralen behouden en krijg je meer sap, dat is natuurlijk ook niet geheel onbelangrijk. 😉

De melkmaker

IMG_0599-copyOmdat ik amandelmelk uit de natuurvoedingswinkel erg duur vind, zelfgemaakte amandelmelk uit de blender te veel gedoe, schafte ik een Soyabella melkmaker aan. Je kan er  amandelmelk (of melk van andere noten) mee maken. De overgebleven pulp hergebruik ik als meel en zo kan ik toch redelijk budgetproof amandelmelk/meel gebruiken. 🙂 Ook kan ik er koffie mee malen, of amandelmeel mee maken. Ik gebruik hem best vaak eigenlijk, alleen minder vaak dan ik zou willen. Het is vooral handig bij dagelijks gebruik, anders volstaat een goede blender, en een kaasdoek ook voor het maken van amandelmelk.

De weegschaal

Ik heb een leuke ouderwetse weegschaal (te zien in bovenstaande fotocollage) van Dille en Kamille 🙂 Geweldig winkeltje met geweldige spullen!

De Vaatwasser

IMG_0600=copyDe vaatwasser krijgt een eervolle vermelding in mijn lijstje! 😉 Voorheen deed vooral mijn man de vaat (ikzelf heb er een gruwelijke hekel aan) maar toen mijn man er niet meer zo veel tijd voor had en het meer op mij kwam was ik hele dagen alleen maar bezig met afwassen. Ik kwam aan niks anders toe. En ik ben al zo’n held in het huishouden (ahum). Omdat de keuken dus nogal klein is waren we in de veronderstelling dat er geen plek was voor een vaatwasser. Totdat mijn man ontdekte dat er ook smallere modellen bestaan! We dachten nog geen twee keer na en de volgende dag was het al in huis. 🙂 Gelukkig is het nog enigszins energiezuinig (energielabel A) en ik denk dat gezien ons niet zo zuinige manier van met de hand afwassen (warm water verbruikt bij ons veel gas), het uiteindelijk toch wat besparingen op de energierekening zal gaan opleveren.

De waterkoker

Geen poespas, gewoon een ouderwetse fluitketel van het Kookpunt vandaan. 😉

Veilige koekenpan

Ik ben vooral heel tevreden met mijn Lodge gietijzeren koekenpan. Ik heb hiervoor een aantal duurzame keramische anti aanbakpannen gehad, maar dat anti-aanbak was toch niet zo spectaculair… zeker na een aantal maanden lukte het me niet meer om een heel eitje erin te bakken. Van alle merken is Lodge een goede betaalbare en ik ben zeer tevreden! De Lodge gietijzeren pannenlijn is o.a. te koop bij het Kookpunt.

IJsmachine

Afgelopen zomer hebben we heerlijk ijs gegeten, lekker zelf gedraaid of van die makkelijke bananen ijs. De zelf gedraaide ijs maakte ik in een Philips ijsmachine. Ik denk dat deze qua prijs/kwaliteit wel één van de betere is. Het voordeel is dat je niet een hele kom in de vriezer hoeft te bewaren, maar slechts de bodem. Dit scheelt veel kostbare ruimte in de vriezer. Verder is het heel makkelijk in gebruik, en makkelijk schoon te maken.

Reactie 5 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

 1. Wat een onwijs leuke blog! Je straalt in die jurk 🙂 Enne.. Klein maar fijn, ik vond jullie keukentje onwijs schattig! 🙂 Oh en… Toch ook het kiemsetje gekocht? Best handig issie he!

  Liefs, Linda

 2. Leuke blog! 🙂 Ik ben aan het zoeken (en sparen 😉 ) voor een goede keukenmachine, dus dit blogje komt goed uit! Waarom heb je nog een blender naast de keukenmachine? Kan je daarin geen smoothies maken? En als je iets plakkerigs (dadels, rozijnen oid) pureert in je keukenmachine, word het dan helemaal glad? 🙂 Alvast bedankt voor je antwoord 😉 Groetjes, Roos.

  • Hoi Roos, de Magimix is geweldig, maar niet om smoothies te maken. Het pureert prima, maar het wordt niet zijdezacht als in de blender, en ik hou niet van drapperige smoothies 😉 🙂 Voor het fijn malen van dadels en rozijnen is de magimix trouwens wel geweldig en levert het beter werk dan de blender.

 3. hi
  loop jij nog steeds vaak rond met die opgeblazen buik? zelf heb ik er sinds ik een histamine-am dieet volg ook last van. ik eet dus niks meer dan gefermenteerd is, wel terug speltgluten , en jogne kaasproducten, rauwe groenten.. allemaal dingen die oorzaak kunnen zijn van die ‘sibo-buik’ ..

  ben jij er al ahcter wat de oorzaak is van je opgeblazen buik? of wat het zou kunnen zijn?

  • Ja ik testte positief voor SIBO en Candida. Toen ik een anti-bacteriële/schimmel kuur had gedaan en schildklierhormoon begon te nemen dat mijn darm motoriek op gang bracht, was ik niet meer opgeblazen. Groetjes, Diana