OERhollands appeltaart

Dit recept heb ik in 2014 ontwikkeld voor de toenmalige website OERkracht. OERkracht werd opgegeven moment overgenomen door EetPaleo, en toen heeft mijn appeltaart recept (en een aantal andere recepten van mij) een tijdlang daar op gestaan. Inmiddels zijn de recepten weer mijn eigendom en kan ik het hier op mijn blog delen!

Het recept sloeg in 2014 enorm aan op de verjaardag van mijn dochter, zelfs bij niet-Paleo eters die de ‘reguliere appeltaart’ gewend zijn. Heerlijk om te maken als de appels volop in het seizoen zijn. Voor dit recept waren we zelfs de appels helemaal zelf gaan plukken op boerderij de Buytenhof in Rhoon.

Ingrediënten voor 1 appeltaart van 23 Ø cm

Voor het deeg

  • 400 gram amandelmeel
  • Rasp van 1 biologische citroen
  • 100 gram kokosbloesemsuiker
  • Snuf fijn Keltisch zeezout
  • 125 gram zachte roomboter (of ghee)
  • 2 eieren

Voor de vulling

  • 1 kg appels
  • 2 theelepels (ceylon) kaneel
  • Sap van 1 citroen
  • 2 theelepels anijszaad
  • 150 gram rozijnen

Voor de glans

  • 4 eetlepels ongezoete abrikozen jam (bijvoorbeeld van het merk Fior di Frutta – verkrijgbaar bij de biologische (natuur) winkels.

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius
  • Begin met de vulling: Laat de rozijnen wellen in water
  • Schil eventueel de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in dunne plakjes.
  • Meng in een kom de citroensap, anijszaad, kaneel met de appels en laat ze staan.
  • Maak het deeg: Doe in een keukenmachine de amandelmeel, citroenrasp, kokosbloesemsuiker, snuf zout, eieren en de roomboter en laat de machine draaien tot er een kleverig deeg ontstaat.
  • Hou 250 gram van het deeg apart.
  • Vet een springvorm van 22 à 23 Ø cm goed in met wat roomboter. Leg op de bodem een vel, op maat genknipte bakpapier.
  • Verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem en bedek de randen van ongeveer 4 cm hoog. Gebruik eventueel de achterkant van een natte lepel om het gelijkmatig glad te strijken.
  • Bekleed de taartbodem netjes met de appelvulling en druk alles goed aan.
  • Pak het overgebleven deeg. Rol er slierten van en leg ze op de taart, druk ze aan, tot er stroken ontstaan. Maak van de bovenkant van de taart een mooie geruite vorm zoals op de foto.
  • Bak de taart in 60 minuten goudbruin.
  • Neem de taart uit de oven en bestrijk de bovenkant terwijl het nog warm is, met de jam. Laat de taart goed afkoelen en neem dan pas voorzichtig de rand af.

Tags: , , , , , , , , , ,

Reactie 3 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

  1. Heerlijke taart, 2 keer gemaakt. De slierten erboven op maken vind ik lastig omdat het deeg breekt (niet elastisch) kun je een deel amandelmeel ook vervangen door rijstemeel of ander meel?

    • Hoi Joyce, om te voorkomen dat de slierten kapot gaan, maak ik hele korte slierten. Wat je ook kan doen, is ipv ruitjes, een kruimellaag erbovenop doen. 🙂 Dat werkt sowieso denk ik. Ik heb in dit recept verder geen ervaring met het vervangen van de amandelmeel, dus daarmee zul je zelf moeten experimenteren. Wanneer je dat doet, laat me dan weten hoe het uitpakt. 🙂 Succes! Diana

  2. In de tuin hebben we een appelboom staan en vorige week hebben we de appels geplukt. Met een paar van onze appels heb ik jouw appeltaartrecept geprobeerd, het was heerlijk! 🙂
    Smaakt net als gewone appeltaart van vroeger 🙂

    Bedankt voor dit lekkere recept Diana!