Paleo ‘volkoren’koekjes (zonder graan) met o.a. cassavemeel

Ineens, na weken bijna niet in de keuken te hebben doorgebracht, lijk ik nu ineens met 40 weken zwangerschap, weer een opleving te hebben. Ik heb heel wat bottenbouillon getrokken en ingevroren, en allerlei dingen gebakken voor in de vriezer. Diegenen die me op Instagram volgen zullen het wel al gezien hebben. 🙂 Ik wil graag na de bevalling goed eten, maar als ik dan afhankelijk ben van mijn man, dan wilt hij weleens glutenvrije pizza’s, Vietnamese rijstnoodle-soepen of maistaco’s halen… allemaal erg lekker, en ze worden ook nog eens ter plekke met verse ingrediënten bereid… maar toch. 🙂 En als hij kookt, dan lijkt hij de laatste tijd niet verder te komen dan wat vlees en gekookte groente…. en daar word ik nou ook niet echt altijd blij van. Het is geen kritiek naar hem toe, hij heeft het gewoon erg druk met ons eigen bedrijf, meer zorg voor de kinderen en wat meer taken in het huishouden nu ik zo hoog zwanger ben. Tegen de tijd dat we moeten eten, is het vaak al te laat (al 18:00 uur geweest – en dan wordt ik erg chagrijnig), en heeft hij na een drukke dag ook geen inspiratie of fut meer. Maar na de bevalling wil ik wel graag zo een optimaal mogelijk dieet volgen om herstel te bespoedigen, dus ik moet daar nu ook een beetje moeite voor doen om het hem wat makkelijker te maken. Gelukkig heeft manlief afgelopen weekend zijn agenda vrij gehouden om me hiermee te helpen. 🙂

Nieuwe Paleo / graanvrije melen

Ik wou ook graag iets lekkers bakken, en toen ik vannacht vanwege mijn zwangerschap weer eens om 4:00 uur wakker lag, begon ik te bedenken dat ik graag koekjes wou uitproberen met cassavemeel en chufameel (tijgernotenmeel). Het afgelopen jaar zijn er een aantal Paleo vriendelijke melen verkrijgbaar geworden in Nederland, die heel erg fijn zijn. Zo zijn de melen nootvrij, wat ik zelf super fijn vind, want de dure amandelmeel gaat je opgegeven moment de keel uithangen. Daarbij zijn noten wel gezond, maar je wilt er ook weer niet te veel van eten. De nieuwe melen geven vaak een geweldig bakresultaat en zijn gewoon ook erg lekker. Tijgernotenmeel (Chufa Nederland) en bakbananenmeel (Femke’s foodies) hebben jullie vast wel voorbij zien komen, maar sinds kort kan je ook aan cassavemeel komen (Sabine van Paleo-store is het gelukt om het in haar assortiment op te nemen!). In de VS wordt cassavemeel al een tijdje enthousiast gebruikt voor de lekkerste dingen (denk aan bagels bijvoorbeeld), maar in Nederland konden we alleen maar toekijken. De cassavemeel die je soms kon vinden in toko’s was een variant uit Afrika, die een behoorlijke bijsmaak en rare geur heeft. Bijna alle baksels daarmee konden linea recta de prullenbak in… Slechts 1 keer is het me gelukt om het succesvol in een recept te gebruiken, namelijk de citroentaart die vorig jaar online kwam.

Lijkt het meest op tarwe

Nu heb ik zelf nog geen bestelling geplaatst bij Paleo-store maar kreeg ik via via een zakje cassavemeel in handen van hetzelfde merk (Tiana), en ik ben ermee aan de slag gegaan. Ik ben echt enthousiast. Ondanks dat het een andere merk is dat momenteel volop in de VS wordt gehyped (Otto’s Cassavaflour), voldoet het aan alle beloftes en verwachtingen. Het is inderdaad de glutenvrije/graanvrije meel die het meest op gewone tarwebloem lijkt qua smaak en structuur! Ik kon eindelijk het bagel recept uit ‘The new Yiddish kitchen‘ uitproberen, en het is me zelfs gelukt er pasta en dumplings van te maken. Ik verwerkte het vanmorgen vroeg om half 6 (ik was immers toch al wakker 🙂 ), ook in dit lekkere, niet al te zoete, koekjesrecept. Ik gebruikte een combinatie van cassavemeel en chufameel en creëerde een koekje dat een beetje lijkt op havermout/volkorenkoekjes. Maar dan zonder graan. 🙂 Ze zijn lekker chewy, maar hebben toch ook wel een bite. Mijn kinderen waren erg blij dat ze een koekje mee naar school kregen. 🙂

Ingrediënten voor 9 koekjes

 • 70 gram ghee / roomboter / of palmshortening (voor zuivelvrij)
 • 30 gram kokosbloesemsuiker
 • 1 el ahornsiroop
 • 1 ei
 • 1 theelepel kaneel
 • 70 gram cassavemeel
 • 70 gram tijgernotenmeel (chufameel fijn)
 • 30 gram rozijnen
 • 30 zonnebloempitten (ik gebruikte de geactiveerde variant die ik bij de AH vond)
 • snufje zout
 • snufje bakpoeder
 • Optioneel: 1 eetlepel collageenpoeder (Ergomax of Great Lakes)

Bereiding

 • Verwarm de oven voor op 170 graden.
 • Meng de chufameel, cassavemeel, de kokosbloesemsuiker, kaneel, snufje zout en bakpoeder goed door elkaar.
 • Smelt op een laag vuurtje, in een pannetje, de ghee/roomboter/palmshortening.
 • Meng de ei, ahornsiroop en boter/ghee/palmshortening vervolgens goed door elkaar.
 • Voeg de droge ingrediënten toe en kneed en meng tot er een kleverig deeg ontstaat.
 • Hak de rozijnen en zonnebloempitten in grove stukjes.
 • Kneed en meng deze door het deeg.
 • Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel er het deeg op in 9 bolletjes.
 • Maak je vingertoppen nat met water, en druk de bolletjes plat en maak er mooie koekjesvormen van.
 • Bak vervolgens de koekjes af in de oven voor ongeveer 15 minuten.
 • Even laten afkoelen en genieten maar.
 • Goed afgesloten bewaren.

koekjes1

koekjes2

Tags: , , , , , , , ,

Reactie 0 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens