De vluchttas: ik ga bevallen en ik neem mee…

Als alles goed gaat, mag ik binnenkort in het geboortecentrum bevallen. Thuis vond ik niet echt een optie, gezien onze kleine gehorige woning. 😉 Mijn vorige twee waren ziekenhuisbevallingen (met medische indicatie) en hoewel de bevallingen verder prima verliepen, hoop ik dat ik dit keer echt zonder medische indicatie mag bevallen, onder begeleiding van mijn eigen verloskundige. Ik hoop dat dit deze keer in het geboortecentrum mag bevallen en ik hoop dat dit in een bad zal zijn. Maar uit ervaring weet ik dat een bevalling soms totaal anders kan lopen dan je in gedachten had, dus ik zal wel zien wat, waar en hoe. 🙂 Ik ben in ieder geval overal op voorbereid en de vluchttas staat klaar (dat mag ook wel, want inmiddels ben ik in week 37 beland).

Wil je weten wat ik voor mezelf en de baby mee ga nemen? Lees dan vooral verder.

Voor mezelf

 • Een bikinitop of twee (voor het geval ik in bad mag bevallen).
 • Mijn verloskundige neemt de bad en alle benodigdheden mee. Daar hoef ik me geen zorgen om te maken. Ik hoef alleen een speciale hoes aan te schaffen (voor hygiëne) voor 60 Euro, maar ook die nemen zij voor mij mee.
 • Een oude grote t-shirt (voor het geval ik regulier moet bevallen).
 • Makkelijk zittende kleding voor na de bevalling, zoals een yogabroek, een wijde trui, en mijn draagjas van Zoli, om de baby in te kunnen dragen van het geboortecentrum naar de auto (ik heb iets wat hier erg op lijkt, maar dan tweedehands over mogen nemen van Fit & Puur).
 • Een nachthemd. (deze bijvoorbeeld van bio katoen, gevonden bij de C&A, door de knopen aan de voorkant is het ook gelijk geschikt voor borstvoeding).
 • Een wollen-zijden hemd (merk Joha – gekocht bij Mijnhemeltje)
 • Een bio katoenen badjas (gekocht met korting bij Waschbär)
 • Sokken, sloffen en onderbroeken
 • Een makkelijk zittende borstvoedingsbeha (zonder beugel etc). Ik heb er één van Carriwell.
 • Mijn aromatherapie verspreider van Chi (dat geeft tevens een gezellig ontspannend lichtje).
 • Essentiële oliën die bevorderlijk kunnen zijn bij een bevalling die ik in de verspreider kan doen. Ik heb gekozen voor lavendel (merk: de Tuinen), citroen (merk: de Tuinen), sinaasappel (merk: de Tuinen), Relax mengsel (merk: de Tuinen), Hapiness mengsel (merk: Chi) en frankincense, ook wel Boswellia Sacra genoemd (merk: Rocky Mountain Oils – deze heeft mijn man heel lief cadeau gedaan, speciaal voor mij en de baby). Ook pepermunt schijnt goed te zijn, misschien dat ik die ook zal meeneem. Zie dit artikel over essentiële oliën tijdens zwangerschap, geboorte en kraamtijd van Mama Natural.
 • Een tasje met drinken en snacks, met daarin: Kokoswater, Rooibos kombucha (merk: Thylbert), medjooldadels, theezakjes (frambozenblad van Clipper voor de bevalling) noten- en gedroogde vruchtenrepen (Nakd, Roobar, Lifebar, Primal Pantry etc). Ook neem ik wat ontbijtmuffins uit de vriezer mee voor het geval ik in de nacht of vroege ochtend moet bevallen en daar moet ontbijten (recept van BRNDSTF).
 • Drinkbaar magnesium supplement. Mijn favorieten zijn Metarelax of Natural Calm.
 • Verzorgingsproducten: Ik heb enkele natuurlijke producten van Urtekram ingepakt, zoals natuurlijke tandpasta, shampoo en douchegel. Verder: Een tandenborstel, haarborstel, elastiekjes, zelfgemaakte deodorant en een crème op basis van ossewit (van grasgevoerde koeien) en arganolie voor allerhande gebruik (deze heb ik zelfgemaakt, geïnspireerd op de producten van Fatco Skincare, helaas zijn deze niet in Nederland verkrijgbaar, maar je kan het dus ook zelf maken). En een beetje natuurlijke make-up om niet te vergeten, met name wat mascara om me wat toonbaar te maken als ik het geboortecentrum mag verlaten. 😉
 • Een papieren zak. In mijn laatste trimester heb ik behoorlijk wat ademhalingsproblemen (ik eindigde zelfs een middag in het ziekenhuis). Ik krijg door mijn grote buik geregeld hyperventilatie aanvallen. Met behulp van mijn fysiotherapeut hebben we mijn ademhaling in kaart kunnen brengen en ik kreeg veel tips mee om zo’n aanval in de kiem te smoren. Zo’n papierenzak is zo’n hulpmiddel. 🙂 Ik neem het maar mee voor de zekerheid.
 • 2 wetbags met wasbaar kraamverband van Cute Cotton. Die dikke oncomfortabele kussens uit het kraampakket in mijn onderbroek hoef ik dit keer echt niet… daarbij verdroeg ik die verschrikkelijk slecht mijn vorige twee kraamperiodes, met schrale plekken, pijn en jeuk tot gevolg – en laten we eerlijk zijn… daaronder heeft al best veel te verduren gehad tijdens een bevalling… 😉
 • Wasbare zoogcompressen. Die van mij komen volgens mij bij Kaatje Katoen vandaan (ik heb ze al 4 jaar terug gekocht voor mijn zoontje), maar ze zijn ook te vinden bij Cute Cotton en andere webwinkels. Wie dicht bij de Duitse grens woont, kan ze ook bij de DM kopen van het merk Alana.
 • Papieren van mijn verloskundige, geldig ID en verzekeringspasje… 🙂
 • Geboorteplan! Die heb ik uitgeschreven en mijn verloskundige doorgenomen. Ik neem een exemplaar mee voor mijn man, zodat hij voor de belangen van mij en de baby kan opkomen mocht de bevalling ineens medisch worden. Op de website van mijn verloskundige kun je een ‘template’ downloaden.
 • Fototoestel, SD kaart, volle batterij en filmcamera (niet voor tijdens de bevalling haha). 😉
 • Muziek. Ik heb geen idee of ik er aan toe ga komen om ernaar te luisteren, of dat ik daar wel behoefte aan heb wanneer de bevalling begonnen is. Bij mijn dochter vond ik het in het begin stadium van de weeën wel fijn om wat te ontspannen met muziek. Ik neem voor het geval dat, een mp3 speler mee (met speakertje) met daarop rustgevende piano muziek van Yann Tiersen en Ludovico Einaudi. Misschien gebruik ik het, misschien niet.
 • Iets te lezen. Waarschijnlijk ga ik hier helemaal niet aan toe komen, maar je weet maar nooit. Ik heb pas een abonnement genomen op het Kiind Magazine en die gaat ook in mijn tas. 🙂
 • Mochten de kinderen in eerste instantie mee moeten (want het duurt even voordat opa en oma hier zijn om ze op te vangen) dan hebben we voor allebei een tasje gemaakt met knutselspulletjes, tekenspulletjes, boekjes, iets lekkers te eten, en wat klein speelgoed.

Voor de baby

 • Wollen-zijden rompertje (deze kocht ik bij de DM, vlak over de grens)
 • Wollen dekentje (ook afkomstig van DM)
 • Wollen-zijden mutsje (ook DM). Deze is niet zo zeer voor direct na de bevalling, want het schijnt een beetje achterhaald te zijn dat babies gelijk mutsjes op moeten (tenzij een baby zichzelf echt niet op temperatuur kan houden – dan is het natuurlijk een ander verhaal). Maar voor vervoer naar huis is deze wel erg prettig.
 • Een bio-katoenen pakje (merk Maxomorra)
 • Wollen sokjes (merk Joha, gekocht bij Mijnhemeltje).
 • Wollen slofjes (merk Cosilana, gekocht in Duitsland, maar ook in NL te vinden in webshops)
 • Bio katoenen wegwerp luiers voor newborns, van het merk Naty (Nature Babycare – o.a. te koop bij AH en Etos en redelijk betaalbaar in vergelijking met Bambo), Bambo (o.a. te koop in natuurvoedingswinkels of biologische supermarkten) of Moltex Nature (deze laatste kun je vinden in Kaufland, Duitsland en zijn daar best goedkoop! Tip dus voor diegene die vlakbij de grens wonen). Ik heb trouwens ook enkele wasbare alles-in-1-newborn luiers besteld van bamboe (om uit te proberen), maar die ga ik niet in de kraamweek gebruiken.
 • Waterwipes doekjes (billendoekjes zonder troep, ze bevatten alleen water en granaatappelextract). Thuis gaan we in de kraamweek vooral lauwwarm water met kamille gebruiken, maar dat is in het geboortecentrum wellicht niet mogelijk.
 • Calendula billenbalsem van Weleda (al denk ik niet dat dit gelijk nodig is, maar je weet maar nooit). 🙂
 • Draagdoeken (liefst hele zachte temperatuur regulerende doeken met kasjmier/katoen, merinowol of katoen/wol).
 • Een autostoeltje voor de terugrit naar huis. Wij hebben een maxicosi model (die hadden we al), maar ik heb gelezen dat er tegenwoordig ook de meer ergonomische autoreiswiegjes te koop en te huur zijn. Een maxicosi is namelijk niet helemaal ergonomisch verantwoord omdat de baby in een soort van zithouding wordt gefixeerd, dus in die zin zijn autoreiswiegjes beter. Maar… zo’n wiegje neemt gelijk de hele achterbank in beslag, en we hebben ook nog twee andere kindjes die ergens moeten zitten… Voor ons dus niet echt een optie, maar mocht je wel plek hebben in de auto en je maakt je zorgen om de on-ergonomische houding die je baby heeft in een MaxiCosi, dan weet je dat er dus ook een alternatief is. 🙂

Dit is dus mijn persoonlijke meeneem lijst voor wanneer ik ga bevallen. 🙂 Het kan voor iedereen wat verschillen natuurlijk. Hadden jullie echt een ‘musthave’ wat mee moest voor de bevalling? Ik ben benieuwd. 🙂

Als het me nog lukt, zal ik ook proberen onze enigszins ‘minimalistische’ baby uitzet te delen. 

vluchttas

Tags: , , , , , , ,

Reactie 0 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens