Waarom ik mijn baby vooral ga dragen & mijn draagdoeken collectie

Inmiddels ben ik alweer ruim 35 weken zwanger. Bijna alles is gereed voor de komst van ons derde ukkepuk, en ik kijk er enorm naar uit. 🙂 De laatste anderhalve week ben ik vooral bezig geweest om mijn draagdoeken collectie onder handen te nemen. De doeken die ik al had zijn inmiddels gewassen en ik besloot er enkele bij te kopen, en ook deze zijn inmiddels gewassen en gestreken. Alles is mooi opgevouwen, klaar om straks gebruikt te worden. Een paar doeken zijn nog wat stug, dus manlief draagt zo nu en dan onze jongste van 4 op zijn rug, zodat de doeken al wat zachter gaan worden.

De voordelen van dragen

Ondanks dat we een baby op komst hebben gaan we de kinderwagen verkopen. Dit klinkt als een opmerkelijke / rare beslissing voor een zwangere vrouw. De reden is eigenlijk vooral dat ik ons zoontje meer gedragen heb dan dat we de kinderwagen hebben gebruikt. Daarbij wonen we in een bovenwoning, zonder lift. We hebben geen ruime portiek waar zo een kinderwagen kan staan en de kelder is een hele steile trap naar beneden. Elke keer met die (best zware) onderdelen van zo’n kinderwagen sjouwen brak mij op en met een draagdoek had ik gewoon geen gedoe. We hebben ook een fietskar die veel lichter is, die kreeg ik wel de trap op gesjouwd. Dus als dragen geen optie was, omdat ik bijvoorbeeld veel boodschappen moest halen, dan viel mijn keus altijd op de fietskar.

Dragen heeft zo zijn voordelen als je het goed doet (er zijn wel wat dingen waarbij rekening gehouden moet worden, zie dit artikel). Zo zouden baby’s die geregeld gedragen worden (ook wanneer ze niet huilen) minder huilen en tevredener zijn (dit is natuurlijk behoorlijk algemeen gezegd, er zullen vast uitzonderingen op de regel zijn). Mijn zoontje was een hele tevreden baby, totaal het tegenovergestelde van mijn dochter die bijna niet gedragen werd. Wellicht dat het dragen een van de factoren is geweest die daaraan heeft bijgedragen, wie zal het zeggen.

Een baby die 9 maanden in de buik heeft gezeten, heeft na de geboorte nog steeds de behoefte om dicht bij mama te zijn. Zo kan het de warmte voelen en ook het hart van de moeder horen kloppen die het negen maanden lang ook in de buik heeft gehoord. Eigenlijk klinkt dat natuurlijk wel logisch en daarom zie ik dragen dan ook als een heel natuurlijk iets. Daarbij werden kinderen eeuwenlang gedragen (ook hier in het westen) maar is daar de laatste eeuw verandering in gekomen. In andere delen van de wereld is dragen nog steeds heel gewoon. Ik moet er verder ook bij zeggen dat ik er altijd enorm van heb genoten om mijn baby te dragen. Zo’n hoog knuffelgehalte zorgt er namelijk voor dat zowel mama als baby 0xytocine aanmaken wat weer voor een goed gevoel zorgt en goed is voor de gezondheid. 🙂

Onderaan deze blog staan nog wat meer interessante artikelen over dragen die o.a. de, door mij, genoemde voordelen beschrijven en meer (scrol naar beneden).

Mijn draag geschiedenis

Ik ben begonnen met het dragen van onze oudste dochter (inmiddels bijna 7 jaar). Voor de eerste weken had ik een Tri-Cotti gekocht, dit was wel een ergonomische draagsysteem (wanneer je de M houding gebruikt, de liggende houding is echt af te raden), een soort van rekbare doek dat uit drie losse doeken bestaat. Deze heb ik bij haar toen maar uiteindelijk een paar keer gebruikt omdat ik er te onzeker over was. Ik heb het daarna nog geprobeerd met een vijfdehands babybjörn, hartstikke on-ergonomisch, voor zowel mij als de baby. Na twee keer heb ik het dan nooit meer gebruikt, omdat ik zelf erge rugpijn ervan kreeg. Mijn man daarentegen vond het dragen zo leuk, die heeft onze dochter geregeld erin gedragen. Zo’n ding is helemaal niet goed voor de heupjes van de baby, maar zijn intentie (zijn dochter lekker dicht tegen zich aan) was natuurlijk wel heel mooi.

Bij mijn zoontje besloot ik de Tri-cotti weer uit de kast te halen, en dit keer heb ik het enkele maanden toch met succes kunnen gebruiken. Ik besloot echter al snel een lange rekbare draagdoek van Babylonia aan te schaffen en deze heb ik met veel plezier, tot 6 maanden gebruikt. Na 6 maanden werd ons zoontje te zwaar voor een rekbare doek en stapte ik over op mijn allereerste geweven doek. Een Little Frog. Een zeer betaalbaar merk, met sterke (en toch) zachte doeken. Van daaruit begon ik langzaamaan meer doeken aan te schaffen en te experimenteren met andere knopen.mijn-draaggeschiedenis

Mijn inmiddels uit de hand gelopen draagdoekencollectie

Draagdoeken komen er in allerlei maten, stylen en prijzen. Voor sommige mama’s kan het verzamelen van draagdoeken verslavend zijn. Ik heb het ook een beetje te pakken, maar gelukkig niet heel extreem. Ik heb 12 doeken, en dat valt nog mee, al zal dat voor sommigen nog steeds als bizar veel gezien worden. 🙂 Maar goed, elke doek heeft zo zijn voordelen. Zo zijn doeken met wol vooral lekker zacht en temperatuur regulerend (wat prettig is voor pasgeboren baby’s). Doeken met linnen en hennep zijn weer ontzettend draagkrachtig en kunnen ook zwaardere / oudere kindjes goed aan. Linnen is vooral ook lekker luchtig voor in de zomer, cashmere is daarentegen heerlijk winterproof, en zo kan ik doorgaan. Je hebt budget merken van goede kwaliteit (denk aan Little Frog of Yaro Slings), van alles ertussen in zitten (Kokadi, Didymos, Natibaby) of de meer High End doeken die echte collector items zijn en waar vaak een hoog prijskaartje aan hangt, denk aan Oscha Slings, of Artipoppe. Vooral Artipoppe  is bizar duur (Soms net zo duur als een kinderwagen- zelfs tweedehands) maar ik heb geluk gehad dat ik die van mij tweedehands heb weten te scoren voor een hele goede prijs. Natuurlijk is het dan nog steeds een duur doek, maar het is echt de zachtste doek in mijn collectie… en het ziet er ook nog eens ontzettend trendy en hip uit. 🙂

Hieronder zie je wat ik precies in mijn collectie heb, in welke maat en in welke blend. draagdoekenstash3-copy

Interessante artikelen over de voordelen van dragen

Praktische blog over dragen met veel duidelijke tutorials

Tags: , , ,

Reactie 2 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

  1. Wauw. Mooi uitgebreid artikel over dragen Diana! En wat heb je veel doeken. Je zou bijna denken dat je een winkel hebt 😉 Wel duidelijk zo’n afbeelding erbij!