Mijn ervaringen en tips bij zwangerschapsbekkeninstabiliteit

Disclaimer: Ik ben uiteraard geen therapeut, specialist of dergelijke. Ik schrijf onderstaande op als ervaringsdeskundige. De stappen die ik persoonlijk heb ondernomen om zwangerschapsinstabiliteit onder controle te houden. Het is altijd raadzaam om bij zwangerschapsbekkeninstabiliteit hulp van een deskundige te vragen, want dat heb ik namelijk ook gedaan. 😉 

Dit is in inmiddels mijn derde zwangerschap, en mijn tweede zwangerschap met bekkeninstabiliteit. Beide keren begonnen de klachten precies rond de 16 weken door hormonale veranderingen die rond die tijd plaats vinden. Mijn vorige zwangerschap was qua klachten vele malen erger, maar uiteindelijk kon ik door mijn spieren aan te sterken, en op mijn grenzen te letten, toch weer enigszins functioneren. Deze zwangerschap heb ik er helaas weer last van, maar de klachten zijn aanzienlijk minder dan bij de vorige zwangerschap. Het leek me leuk om te delen wat ik allemaal zo al doe om de klachten tot zijn minimum te beperken, zodat het niet mijn algehele dagelijkse leven beheerst.

Zoek hulp (bekkenfysio)

Het eerste wat ik heb gedaan, zodra ik wist dat ik weer zwanger was, was een afspraak maken bij een goede bekkenfysiotherapeut. Liefst eentje die veel ervaring heeft met het begeleiden van zwangere vrouwen met klachten. De kennis en hulp die ik kreeg heeft me grotendeels geholpen om redelijk pijnvrij te blijven. Uit lichamelijk onderzoek bleek dat mijn bekkenbodem nog wat verzwakt was en ook te aangespannen. Ook mijn romp- bil, en beenspieren waren te zwak waren om mij en mijn groeiende buik te kunnen ondersteunen. Als dan ook de banden gaan verslappen dan wordt de kans op instabiliteit behoorlijk vergroot. Mijn spieren waren, door het weinige gebruik, verkort en ik was behoorlijk stijf geworden waardoor ik slecht ging bewegen en mijn onderrug behoorlijk belast werd. Bewustwording van mijn houding, mijn spieren en mijn grenzen was een ontzettend belangrijk onderdeel in het beheersen van mijn klachten. De bekkentherapeute maakte me helemaal los in de behandelingen, en ik ging aan de slag met oefeningen om de gehele boel te versterken.

Krachttraining

Mijn bekkenfysiotherapeute raadde me aan om te beginnen met krachttraining. Het liefst onder begeleiding van een personal trainer, gezien ik van behoorlijk ver moest komen. De praktijk waar ik loop, heeft gelukkig een fitnesszaal en ervaren trainers in huis. Daardoor waren de lijnen kort (de fysio en trainers konden snel en makkelijk met elkaar overleggen) en kon ik met een gerust hart trainen, op zo’n manier dat het veilig was voor mij en de baby. Ik heb ruim 4 maanden getraind met een trainer en ik ben opgegeven moment echt sterker geworden waardoor ik opgegeven moment weer in staat was om ook zelfstandig met krachttraining aan de slag te gaan. Inmiddels kan ik tijdens het trainen mijn bekken en onderrug redelijk stabiel houden en dat is toch wel belangrijk als je zelfstandig aan de slag wilt gaan. Het beter stabiel houden van mijn bekken en onderrug helpt me natuurlijk ook tijdens de alledaagse bewegingen, waardoor ik lopen en staan wat beter vol kan houden (al moet ik uiteraard goed op mijn grenzen blijven letten).

Het gebruik van een bekkenband

Ik heb niet 24/7 een bekkenband om. Maar ik heb hem wel altijd in mijn tas, zodat ik het om kan doen wanneer ik het denk nodig te hebben. Gelukkig zijn bekkenbanden niet zo heel duur (die van mij was rond de 30 Euro) en ik vind het echt behulpzaam wanneer ik wat langer moet wandelen. Wandelen en lang staan gaat nogal moeilijk bij bekkeninstabiliteit. Vooral in het begin kon ik echt niet langer dan 5 minuten achtereen wandelen. Nog steeds lukt het niet zo heel goed om te wandelen, al gaat het wel beter nu ik sterker aan het worden ben. Maar met een bekkenband om voorkom ik dat ik heel veel pijn krijg. Ook met een bekkenband moet ik tussendoor geregeld even rusten, maar ik merk groot verschil als ik een bekkenband gebruik om de onderrug wat stabieler te houden.

Barefoot lopen (met platte flexibele schoeisel)

Na de bevallingen kreeg ik altijd wel wat last in mijn onderrug wanneer ik veel wandelde. Ook had ik altijd pijnlijke voeten. Barefoot lopen heeft me echt geholpen, ik heb nauwelijks meer pijnlijke voeten wanneer ik wandel, en ook de onderrug pijn die ik had voordat ik zwanger werd, bij het wandelen, verdween. Je wordt je bewuster van hoe je je voeten afwikkelt tijdens het wandelen en ook staat je lichaam in zijn meest natuurlijke stand wanneer je platte flexibele schoeisel draagt. Tijdens de zwangerschap kan dit zeker ook helpen, als je let op het type schoenen dat je draagt (liefst hakloos en flexibel). Ik moet er wel bij zeggen dat als je niet gewend bent barefoot te wandelen, dat je rekening moet houden met een transitieperiode waarin je het langzaam opbouwt. Wanneer je voeten het niet gewend zijn, kun je in het begin namelijk behoorlijk spierpijn krijgen in je voeten en kuiten, en het is onverstandig om gelijk kilometers barefoot te gaan wandelen.

Fietsen i.p.v. wandelen

Omdat wandelen wat moeilijker gaat, pak ik vaker de fiets, zelfs voor kleine afstanden. Fietstend blijft mijn onderrug en bekken stabieler, en ben ik toch mobiel en in beweging.

Collageen

Collageen helpt o.a. om bindweefsel sterker te maken. Gezien de banden die in de onderrug verslappen eigenlijk bindweefsel zijn dat o.a. uit veel collageen bestaat, kan het helpen om met collageen te supplementeren. Kies uiteraard voor een collageen van goede kwaliteit (van grasgevoerde runderen of duurzaam wildgevangen vis).

Silicium

Silicium speelt ook een rol bij het in stand houden van sterke banden en het kan helpen om een organische drinkbaar silicium te nemen bij bekkeninstabiliteit. In mijn geval had ik al een tekort van Silicium (dit was gebleken uit een haar mineraal analyse) dus het was zeker in mijn geval zinvol om met silicium te supplementeren.

Grenzen in de gaten houden

Wanneer je zwanger bent en last hebt van bekkeninstabiliteit dan kom je snel je grenzen tegen. Dit kan soms erg frustrerend zijn omdat je niet alles kan doen wat je wilt doen. Soms gaan leuke dingen ook niet. Ik heb echt moeten leren een stap terug te nemen en te luisteren naar mijn lichaam. Vooral in periodes met flinke nesteldrang wil ik nog weleens over mijn pijngrenzen heen gaan en vergeet ik tussendoor wat rust te nemen. Dat moet ik dan de volgende dag of diezelfde avond bekopen met (veel) pijn en beperkte mobiliteit. Wanneer ik goed de juiste balans tussen rust en activiteit weet te bewaken dan functioneer ik op mijn best. 🙂

bekkeninstabiliteit-1

 

Reactie 0 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens