Paleo bechamelsaus

Bechamelsaus is één van de lekkerste dingen die je kan toevoegen aan ovenschotels. Het wordt er zo romig en smaakvol van! Maar tja, de traditionele bechamelsaus wordt gemaakt van melk, tarwebloem, boter en nootmuskaat. Maar met deze variant voeg je extra groente en voedingsstoffen toe, zonder dat je het merkt, en het resultaat is minstens net zo lekker en romig! De truc? Het gebruik van bloemkool en bottenbouillon. Australische chefkok Pete Evans krijgt de credits, bij hem zag ik namelijk dit idee (de toevoeging van bloemkool) voor het eerst voorbij komen, toen hij op social media een recept deelde van zijn Paleo Moussaka (een Griekse ovenschotel met aubergine en gehakt). De moussaka heb ik inmiddels gemaakt, en die was heerlijk, en ook maakte ik er de volgende dag een Paleo lasagne mee. Het was volgens mij echt de toevoeging van de romige bechamelsaus dat het tot een succes maakte! De bechamelsaus heb ik wel zodanig aangepast (o.a. het toevoegen van bouillon, ghee en nootmuskaat) dat het nog lekkerder is geworden. Verder heb ik ook nog eens het recept vergemakkelijkt in bereiding (want ik hou nou eenmaal van gemak in de keuken). 😉 Dit sausje is o.a. ook heerlijk in een Paleo lasagne of andere ovenschotels waar eigenlijk kaas in hoort. Geloof me, met dit recept mis je absoluut geen kaas in ovenschotels. 🙂

Voor 1 ovenschotel (4 tot 6 personen)

 • 500 gram bloemkoolroosjes
 • 250 ml kokosmelk
 • 250 ml zelf getrokken bottenbouillon / kippenbouillon
 • Grof Keltisch Zeezout naar smaak (ik gebruikte 1 eetlepeltje)
 • Snuf nootmuskaat
 • 2 eetlepels ghee
 • 1 ei
 • 2 eetlepels arrowroot of tapiocameel
 • Handig: een Staafmixer

Bereiding

 • Breng de kokosmelk met het bouillon en zout aan de kook.
 • Voeg de bloemkoolroosjes toe en kook ze gaar op een middenhoog vuurtje, tot je er makkelijk een vork in kan prikken.
 • Zet het vuur op zijn laagst en voeg de nootmuskaat, ghee, ei en arrowroot (of tapiocameel) toe en roer het er goed doorheen.
 • Mix het geheel met een staafmixer tot een romige saus.
 • Laat de saus nog 1 minuutje al roerend pruttelen en zet dan het vuur uit.
 • Nu is je ‘bloemkool bechamelsaus’ klaar voor gebruik!

Paleo-bechamellsaus1 Paleo-bechamelsaus-2 Paleo-bechamelsaus3
De bechamelsaus zorgt ook voor een mooi goudbruin laagje/korstje.

Tags:

Reactie 2 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

 1. Lekker. Kan ik deze saus ook invriezen”