Gezondere hapjes op een kinderfeestje

Onlangs werd mijn zoontje 4. Voor het eerst besefte hij echt dat zijn verjaardag eraan zat te komen. De ochtend van zijn geplande verjaardagsfeestje was hij al stipt om 6.00 uur wakker en stuiterde hij hyper door het huis. 🙂 Hij had aan mij al gezegd dat ik taart voor hem moest bakken, dus daar was ik de dag ervoor volop mee bezig. We hadden besloten zijn verjaardag in de speeltuin te vieren en we hadden enorm geluk met het weer. Aan zoonlief hadden we bijna geen kind. Hij speelde en speelde en had het enorm naar zijn zin. Op de terugweg viel hij dan ook in 1 minuut in slaap, zo moe was hij van de leuke middag.

Het leek me leuk om met jullie te delen wat ik aan eten en drinken heb geserveerd op een kinderverjaardag. De leeftijden van de kinderen lagen tussen de 2 en 10, maar de meesten waren tussen de 4 en 7 jaar oud. Gelukkig bleek alles wat op tafel stond gretig aftrek te hebben, dus het bewijst maar weer eens dat je op een kinderfeestje ook gewoon gezondere lekkernijen kan serveren en dat kinderen daar erg blij mee kunnen zijn. 🙂 Op een paar dingen na was alles Paleo maar alles was wel glutenvrij en zonder geraffineerde suiker.

De taart

De taart had ik de dag ervoor gebakken. Ik had niet zo’n zin om te experimenteren met nieuwe recepten en ik besloot mijn geliefde bakboek ‘My Paleo Patisserie‘ erbij te pakken. Ik vind het een geweldig bakboek. Het concept van het boek is dat je zelf je eigen taarten en lekkernijen kan ‘bouwen’ door de basisrecepten te combineren. Ik gebruikte de vanillecake en de chocoladecake als basis (allebei van kokosmeel).  Als vulling koos ik voor een soort van  bakkersroom uit het boek, en ik koos één van de ‘frosting’ recepten uit voor de buitenste laag. Ik versierde het vervolgens met aardbeien en toen was ik klaar. 🙂 Ik gebruikte wel overal veel minder zoetmiddel dan werd aangegeven en toch was de taart zoet genoeg (vonden ook de gasten die meer zoet gewend zijn). Dat is ook gelijk mijn enige opmerking over  het boek: er wordt soms te veel zoetmiddel  gebruikt naar mijn mening, terwijl het ook met minder kan. Gelukkig is het tot nu toe nooit een probleem geweest om minder zoet te gebruiken dan wordt aangegeven, want alles wat ik heb gemaakt was lekker ondanks de kleine aanpassing. Verder wordt in het boek alles in grammen en centimeters aangegeven waardoor je niet met cups e.d. hoeft te werken (super fijn), staan er volop stap voor stap foto’s en de opmaak van het boek is prachtig.

collagetaart

Daarna moest ik nog een nacht wachten en ik vond het spannend of  de taart ook door de gasten lekker gevonden zou worden. En gelukkig vond iedereen, groot en klein, het erg lekker. 🙂 Het was zelfs wat te weinig want voor ik het wist was de taart op en hadden manlief en ik bijna niks om zelf ook te kunnen proeven. 🙂

Wat er nog meer op tafel stond

  • Mijn man had als extra nog twee clafoutis met bosbessen gebakken (naar het recept van Puurhomemade.nl) Deze was enkel gezoet met banaan. Het is een super makkelijk recept en ook deze viel in de smaak (al bleef er nog wel wat van over). Ik had er één versierd met mascarpone crème en de ander had ik zo gelaten.
  • We hadden een mega grote bak met popcorn gepoft. Uiteraard niet Paleo maar ik vond het een beter alternatief dan chips gebakken in zonnebloemolie en heel veel zout. 😉 Daarbij is het ontzettend makkelijk en heel budgetproof. Wij hadden de popcorn gepoft in een stabiele vet (zoals kokosolie, boter, ghee en/of duurzame palmvet) en wat Keltisch zeezout gebruikt om het te zouten. Er is geen popcorn meer overgebleven, de kinderen hebben er echt heerlijk van gesmuld.
  • We hadden een grote watermeloen in plakjes geserveerd op twee schalen. Heerlijk verfrissend met het warme weer, en ook dat ging snel op.
  • Ook hadden we komkommer/basilicum/aardbeien hapjes op een stokje. Deze vielen ook in de smaak bij klein en groot.
  • Ik had zelfgemaakte coldbrew ijsthee meegenomen voor de papa’s en mama’s die geen koffie wilden drinken. Ik had frambozenblad thee van Clipper een nacht laten trekken in de koelkast met wat basilicum en een theelepeltje honing. Heerlijk verfrissend.
  • We hadden veel water (Bar-Le-Duc uit pakken) mee.
  • Voor de kindjes die uit zichzelf geen waterdrinkers zijn was er Cool Bear siroop. Cool Bear bevat van nature aanwezige suikers en is verder bij gezoet met stevia. Mijn kinderen drinken dit verder nooit (en normaal gesproken heb ik dit nooit in huis), maar dit was dus echt puur voor het feestje, en dit is momenteel het beste alternatief voor siroop op de markt. 😉

taart4

verjaardag-luca1

verjaardag-luca2

Zoek je meer inspiratie? Vorig jaar schreef ik ook over het kinderfeestje van mijn dochter. Lees hier.

Tags: ,

Reactie 0 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens