Gevulde zoete aardappel met shoarma (Paleo)

Eerder deze week at ik al een gerecht wat een gevulde zoete aardappel betrof. De ‘Enchilada stuffed stweet potatoes‘ van ‘Against all grain’. Dit was zo ontzettend lekker, dat ik zeker van plan ben het nog vaker klaar te maken (al pas ik de vulling wel een beetje aan naar mijn smaak). Toen ik vandaag Instagram foto’s aan het bekijken was, kwam ik een foto tegen van een shoarma gerecht. Wat was het lang geleden dat ik dat gegeten had, zeker al meer dan twee jaar is erover heen gegaan. Ik bedacht me dat het idee van de gevulde zoete aardappel ook prima zou werken met shoarma. Dus ik ging aan de slag, en het was inderdaad heerlijk! 🙂

Ingrediënten voor 4 flinke porties

 • 4 middelgrote zoete aardappels
 • 500 gram shoarma vlees in reepjes gesneden (hamlappen, varkenshaasjes, kipfilet, kippendijfilet of lamsvlees).
 • 3 eetlepels shoarmakruiden. Zelf gemaakt volgens dit of dit recept. Kant en klaar kan ook (ik kocht die van mij, zonder toevoegingen, bij een kruidenkraampje in de Markthal, die zelfgemaakte kruidenmengsels verkoopt).
 • Scheutje olijfolie (voor het marineren)
 • 1 komkommer in blokjes
 • Halve krop sla in reepjes gesneden
 • Wat ongeurde kokosolie/ghee/olijfolie om het vlees in te garen

Voor de Paleo knoflooksaus

 • 4 eetlepels mayonaise. Je kan een Paleo mayonaise (van Primal Kitchen) gebruiken op basis van avocado olie (maar is prijzig). Je kan zelfgemaakte mayonaise gebruiken op basis van een milde olijfolie (maar je moet het maar al hebben staan of het nog speciaal hiervoor maken). Of je kan Tons mayonaise gebruiken (deze bevat geen rotzooi, maar wel weer een niet zo ideale olie: zonnebloemolie. Ik heb nu deze gebruikt, al vind ik ‘m dus niet ideaal. Daarentegen krijg ik echt nooit zonnebloemolie binnen en eet ik echt niet dagelijks mayonaise, dus voor die ene keer… 😉
 • 2 eetlepels citroensap
 • 100 ml kokosmelk (of 100 gram geweekte cashewnoten – dan wordt de saus ook wat dikker)
 • 3 kleine teentjes knoflook
 • Wat Keltisch zeezout en peper naar smaak
 • Handje fijngehakte bieslook
 • Handje fijngehakte peterselie

Bereiding

 • Verwarm de oven voor op 200 gram Celcius
 • Bekleed een rooster/bakplaat met een bakpapiertje en plaats de zoete aardappels erop en bak ze voor 40 minuten gaar in het midden van de oven.
 • Snij het vlees in reepjes en marineer het met de olijfolie en shoarma kruiden en zet het apart.
 • Maak de knoflooksaus door de mayonaise, citroensap, kokosmelk (of geweekte cashewnoten), gepelde knoflook, zout en peper te blenden met een staafmixer (of blender). Roer er de fijngehakte bieslook en peterselie doorheen. Zet de saus apart.
 • Snij daarna de sla in julienne reepjes en een komkommer in kleine blokjes.
 • Op het eind bereid je het vlees. Verwarm in een steelpan wat vet, en roerbak hierin het vlees tot het gaar is en mooi gebruind.
 • Wanneer de 40 minuten voorbij zijn, haal dan de zoete aardappel uit de oven. Afhankelijk van de grootte van de aardappels moeten ze misschien nog wat langer. Als ze gerimpeld uit de oven komen en ze zijn zacht wanneer je erin duwt, zijn ze goed. Als dat niet het geval is, verleng dan nog eens de baktijd met 10 minuten.
 • Laat het eventjes afkoelen.
 • Als het goed is, zijn de zoete aardappels heel zacht en kun je het met je vingers makkelijk ‘opensplijten’ zodat ze gevuld kunnen worden (zie het instructie filmpje van ‘Against all grain‘ hoe ze dat doet). Maak er een snee in (in de lengte) en duw dan de uiteinden met de vingers een beetje naar elkaar en de zoete aardappel splijt dan zo open, en ze zijn dan klaar om gevuld te worden.
 • Vul de zoete aardappels met sla, vervolgens met het vlees. Marineer het met (flink wat) knoflooksaus en garneer met komkommer.
 • Eet smakelijk. 🙂

gevulde-zoete-aardappel-met-shoarma-1 gevulde-zoete-aardappel-met-shoarma-2

 

Tags: , ,

Reactie 3 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

 1. Lijkt me heerlijk zeg! Komt zeker op onze bakhetlijst 🙂 Dankjewel voor de link naar mijn blog!

  • Niets te danken, handig toch je recept voor shoarma kruiden. Hoef ik het niet opnieuw uit te vinden 🙂 Mocht je dit recept eens maken, laat me weten of het bevallen is. 🙂 Groetjes!

 2. Pingback: Gevulde zoete aardappel idee: Hotdog style! (Paleo) | Paleo Familie