Op vakantie naar Italië (hoe of wat Paleo en glutenvrij eten in Italië)

Inmiddels ben ik de 3 maanden zwangerschap ruim gepasseerd en gelukkig klopt het wat ze zeggen: ik ben me inmiddels veel beter gaan voelen. 🙂 Rare foodcravings (of eigenlijk vooral de aversies die ik had) zijn nu grotendeels over, dus ik kan weer gezonder eten. Veel Paleo voedingsmiddelen vind ik weer lekker en vallen weer goed. 🙂 Ik hoef gelukkig niet meer te overleven op rijstwafels en glutenvrij desem brood van Ralph Moorman. 😉  In de tussentijd zijn we in de afgelopen mei vakantie naar Italië geweest, om precies te zijn, aan de kust van Ligurië in het noorden. Mijn familie komt uit het diepe zuiden en ik ben daardoor niet zo bekend met het noorden van Italië. Maar Ligurië heeft mij aangenaam verrast. De kuststreek is mooi en de mensen zijn er vriendelijk. Op de terugweg stopten we nog twee dagen in Zermatt (Zwitserland) om ons te kunnen vergapen aan de Matterhorn.

Glutenvrij eten in Italië

Nu wist ik wel van horen zeggen dat glutenvrij eten in Italië een STUK makkelijker én lekkerder is dan in Nederland, maar ik had het nog niet eerste hand kunnen ervaren. Er was geen woord van gelogen. Ik heb er veel en goed kunnen eten. 🙂 Vooral www.celiachia.it was een goede hulpmiddel om restaurants, pizzeria’s, ijssalons en bakkerijen te kunnen vinden. Hoe dan ook, iedereen wist gelijk wat je bedoelde als je vroeg of ‘senza glutine‘ mogelijk was (Ik moet er even bij zeggen dat ik vloeiend Italiaans spreek en dat het daardoor erg makkelijk was om hier vragen over te stellen en de Italianen konden me dan uitgebreid zonder problemen te woord staan en toelichting geven).

Paleo eten in Italië

Paleo eten vond ik daarentegen wel erg lastig. We zaten namelijk niet in een appartement maar in een hotel (daar hadden we niet goed over nagedacht), waardoor we vaker uit eten moesten. En ik moet zeggen dat de Paleo opties (wat sla en vlees/vis) niet echt spannend waren… Of we moeten pech hebben gehad door juist de verkeerde restaurants daarvoor te hebben uitgekozen. Voor een keertje heb ik dat natuurlijk wel gedaan, wat gegrilde vis en een salade, maar na een tijdje gaat dat toch echt vervelen, en dat terwijl er zo veel lekkere andere glutenvrije opties zijn! Dus tja… ik genoot van glutenvrije pasta’s en pizza’s, van lokale kazen, ambachtelijke pesto’s, de heerlijke latte’s, gedroogde worsten en van Italiaans ijs. Het zou denk ik anders zijn gelopen als we een appartement met keukentje hadden gehad, dan zou ik zelf wel met lokale ingrediënten lekkere dingen hebben gemaakt (volgende keer beter). Nu hadden we wel een twee-pits fornuis bij ons, maar echt handig was het niet doordat we moeilijk moesten doen op het balkon, in de badkamer moesten afwassen en gewoon keukenbenodigdheden misten. Af en toe maakte ik op deze manier een omelet maar dat was het dan ook.

Ik heb me er echter niet zo schuldig over gevoeld en heb er volop van genoten (naja, een beetje schuldig voelde ik me toch wel naar de baby in mijn buik 😉 ). Inmiddels na een aantal jaar Paleo gaat het niet meer meteen mis als ik zondig met glutenvrije granen, zuivel en suiker. Maar overdaad schaadt, en hoewel ik van een aantal keer geen last krijg, begon ik echter na twee weken, toen we vertrokken naar Nederland, de consequenties te voelen van het ‘verkeerde’ eten. Dit uitte zich in heftige buikkrampen en de vele stops bij benzinestations op de snelweg (al vermoedt ik ook dat ik op de laatste dag in Zermatt, Zwitserland per ongeluk gluten binnen heb gekregen in een restaurant – maar zeker weten doe ik niet omdat het al niet heel lekker ging de laatste dagen voor vertrek). Ik keek ZO uit naar een gezonde maaltijd met VEEL groente. 🙂 Ik heb wel kilo’s glutenvrij pasta meegenomen uit Italië waar ik hier in Nederland op zijn tijd lekker van ga genieten (maar niet meer dagelijks hoor 😉 ).

Conclusie

Paleo buiten de deur eten vond ik persoonlijk in Italië niet heel goed te doen vanwege de te beperkte opties. De beste optie is als je zelf kan koken met de lekkere lokale producten, en dan is het natuurlijk geen probleem om af en toe buiten de deur een (glutenvrije) pasta of pizza te nuttigen. Dit heeft de volgende keer zeker mijn voorkeur. Biologische boodschappen halen vond ik lastiger dan wat ik hier in Nederland gewend ben (maar goed, ik ken hier ook mijn adressen en daar moest ik echt zoeken). Ook zijn producten als bakbananen en zoete aardappels lastig te krijgen, of je moet er verder voor rijden naar een ipermercato (dat is een hele grote mega supermarkt – bijna warenhuis) waar ik ze wel vond. Glutenvrij eten was daarentegen alles behalve een probleem. Het aanbod in de supermarkten is gigantisch (al is het niet allemaal even gezond) en zelfs kleine plaatsjes kennen meerdere eetgelegenheden waar glutenvrij eten mogelijk is (check www.celiachia.it).

Enkele glutenvrije adressen

Enkele adressen aan de kust van Ligurië (van Alassio tot Genua). Er zijn er uiteraard meer in die regio, maar hier ben ik zelf geweest (op de Paninoglut in Genua na, die kwam ik tegen in een Italiaanse glutenvrije magazine en wou er graag naartoe gaan, maar het is helaas niet gelukt).

  • Restaurant en pizzeria: Da Rino Mare / La Buona Luna in Loano. Voor de pizza’s vooraf bellen om door te geven dat je er GV pizza wilt eten en hoeveel (dan leggen ze het deeg klaar). Wat de kaart betreft (pasta’s e.d.) kan bijna alles van het menu glutenvrij besteld worden. We zijn hier het meest geweest.
  • Bakkerij Il fornaio di Alassio in Alassio is een reguliere bakker met een uitgebreide glutenvrije sectie met verse broodjes, focaccie, pizze (die apart worden bewaard, verpakt etc om kruisbesmetting te voorkomen).
  • Bakkerij Paninoglut die VOLLEDIG glutenvrij is in Genua.
  • Hotel Garden Lido in Loano, met glutenvrije accomodaties (zowel ontbijt als avondeten). Ze hebben er dus ook glutenvrije opties bij het ontbijt van het merk Schär. Dat ging na een aantal dagen wel vervelen, vooral omdat in vergelijking met de glutenvolle producten er wat weinig variatie was. Ook heb ik er weleens ontbeten met roerei, ontbijtspek en fruit (natuurlijk ook allemaal glutenvrij), maar ook dat hou je niet 9 dagen vol. 😉 Restaurant schijnt veel uitgebreidere glutenvrije opties te hebben, maar die hebben we niet uit kunnen proberen omdat het in het laagseizoen niet open is. Het hotel is verder fantastisch.
  • Voor boodschappen winkelcentum Le Serre in Albenga. De ipercoop daar (een mega grote Coop) heeft een indrukwekkende grote glutenvrije assortiment en is er het grootst die ik ben tegengekomen. Ook voor Paleo boodschappen kun je er terecht (vooral voor de wat exotischere groente die niet in kleine groente zaakjes te krijgen zijn, zoals zoete aardappelen en bakbananen).
  • Kijk voor meer adressen op www.celiachia.it

kaart-alassio---genova

Een foto-impressie van al het eten en de omgeving

Je kunt de foto’s duidelijker bekijken op mijn instagram account. 🙂

glutenvrij-in-Italie-1

glutenvrij-in-Italie-2

glutenvrij-eten-in-italie-4

En een greep uit mijn nieuwe voorraad pasta die ik heb meegenomen uit Italië:

glutenvrij-eten-in-italie-3

Tags: , ,

Reactie 0 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens