Portugese boerenkoolsoep met chorizo – Caldo Verde (Paleo, glutenvrij, suikervrij, zuivelvrij)

Dit soepje is een typisch Portugees gerecht, bekend als de Caldo Verde (Groene soep). Het is een boerenkoolsoep, gebonden door aardappel met stukjes verse chorizo. Ik verving de witte aardappel door de zoete aardappel (wel de paarse variant, die is wit van binnen en minder zoet). Dit is een leuke manier om boerenkool te eten, vind ik zelf. Is weer eens iets anders. 🙂 Vooral mijn man was erover te spreken, die vond het heerlijk. Ook mijn zoontje van 3 at het zonder problemen op, alleen mijn dochter deed iets moeilijker.

Het is best een simpel recept. Het is wel handig om hiervoor al zelf getrokken kippenbouillon bij de hand te hebben. Verder is het recept door de chorizo niet nachtschadevrij, maar verder past het wel binnen het ‘EetPaleo suikervrij in 21 dagen‘ programma (al zijn de recepten in het e-boek wel allemaal nachtschadevrij).

Ingrediënten voor 1 liter soep

  • 1 liter kippenbouillon
  • 250 gram fijngesneden boerenkool
  • 200 gram verse chorizoworst zonder rare ingrediënten in plakjes (geen gedroogde worst)
  • 450 gram witte zoete aardappels (met paars/roze schil) in grove stukken.
  • 1 fijn gesneden uitje
  • 2 teentjes fijn gesneden knoflook
  • Keltisch Zeezout en zwarte peper

Bereiding

  • Verwarm in een soeppan wat olijfolie en bak hierin de plakjes chorizoworst gaar (goudbruin).
  • Leg de chorizo apart.
  • Fruit het uitje en knoflook in het chorizo/olijfolie vet.
  • Voeg de blokjes zoete aardappel toe en fruit een paar minuten mee.
  • Voeg de kippenbouillon toe en laat de aardappelen in zo’n 20 minuten gaar koken.
  • Voeg daarna de fijngesneden boerenkool toe en kook het nog eens 5 tot 10 minuten door, tot de boerenkool gaar is geworden.
  • Serveer met stukjes chorizo.

uit portugal, met boerenkool, zoete aardappel, chorizo en kippenbouillon

Tags: , , , , ,

Reactie 2 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

  1. Dank Diana voor je lekkere en makkelijk soep recept 🙂

    Heb de purpere zoete aardappel vervangen door pastinaak, wegens de purpere zoete aardappel hier bij ons is ook purper van binnen (lijkt wel op schijfjes bloedworst na hem te bakken).

    Warme groeten,

    Stef

    • Bedankt voor de tip, klinkt lekker ook met pastinaak ipv zoete aardappel. 🙂