Snelle en makkelijke ontbijtsoepje (Paleo, glutenvrij, suikervrij, zuivelvrij)

Al sinds ik met Paleo ben begonnen (nu inmiddels precies 2 jaar geleden) heb ik mijzelf aangeleerd te ontbijten met soep. Wie mij op instagram volgt zal weleens daar een foto van hebben gezien. Ik doe het niet elke dag hoor, maar vooral in de winter vind ik het lekker om zo mijn dag te beginnen, wanneer ik wat meer tijd heb (lees: ik niet de deur uit moet vliegen om mijn kinderen op tijd naar school of peuterspeelzaal te brengen). Mijn gezin is het inmiddels van me gewend, dat ik weleens ontbijt met soep. Soms doen ze spontaan mee, soms niet.

“Soep bij het ontbijt is een beetje gek”

Op school hoorde mijn dochter haar juf in groep 2 recentelijk zeggen dat ontbijten met soep een beetje gek is. Ze had dit gezegd als reactie op een ander kindje uit haar klas dat ook eens soep had gegeten bij het ontbijt (zie je, zo ongebruikelijk is het niet? 🙂 ). Mijn dochter vertelde in geuren en kleuren dat je volgens de juf alleen soep in de middag of avond hoort te eten. Ik zal het eens bij haar juf moeten navragen wat ze precies gezegd heeft… 😉 Maar hoe dan ook, de juf heeft ontzettend veel invloed blijkbaar. Want alles wat de juf zegt in de klas, dat is waar volgens mijn dochter. At ze vorig jaar soms spontaan soep mee in de ochtend, nu vind ze het raar, omdat de juf het gezegd heeft. We hebben haar geprobeerd uit te leggen dat dat de mening is van de juf, en dat wij een andere mening hebben. Dat komt voor, dat er verschillende meningen zijn. Dat iemand iets gek vindt, betekent niet automatisch dat het ook gek of raar is. Ik denk dat het nog even moet bezinken bij mijn dochter, die gedachte. 😉

Soep bij het ontbijt in andere landen

In Nederland is het misschien niet gebruikelijk om met soep te ontbijten, maar er zijn landen waar dat wel het geval is zoals in dit engelstalige artikel te lezen is. Enkele voorbeelden zijn de caldo de costilla in Colombia, miso soepjes in Japan, Pho in Vietnam, en Ezogelin çorbası in Turkije. Ook in Arabische landen, Mexico, China en Zuid – Korea is het niet ongewoon om met soep te ontbijten. Dus wanneer het je vreemd lijkt om met soep te ontbijten, zou ik daar nog even over nadenken en gewoon aan het idee gaan wennen. 😉 Misschien zijn wij Nederlanders wel vreemd met onze boterham met hagelslag in de ochtend. Als ik zelfs heb kunnen wennen aan soep (ik heb van mijn 18e tot mijn 29e dagelijks ontbeten met een caffelatte en koekjes – ja echt!) dan kan jij het ook.

Snel vullend soepje, in slechts 15 minuten klaar

Soep als ontbijt. Je hebt niet veel tijd, maar je wilt toch wat voedzaams naar binnen werken. Dit soepje kost je slechts 15 minuten bereidingstijd! Enige voorwaarde is wel dat je al kant en klaar bouillon hebt staan (dat kan kip- rund of varkensbouillon zijn) en dat je een groente gebruikt wat snel gaar is (palmkool, spinazie, chinese kool).

Wat heb je nodig voor een kommetje soep?

 • 250 ml zelfgetrokken (botten)bouillon (kip, rund, varken, lam)
 • Handje kelpnoodles (kelpnoodles kun je ook vervangen door courgettenoodles, maar dat kost je wel weer wat extra tijd. (Je kan de noodles ook helemaal weglaten).
 • 1 biologisch eitje
 • Handje fijn gesneden bladgroente zoals chinese kool, palmkool of spinazie.
 • Keltisch zeezout en peper naar smaak.

Bereiding

 • Doe de bouillon in een pannetje.
 • Voeg de fijngesneden groente toe, en breng aan de kook.
 • Doe in een kommetje een handje kelpnoodles.
 • Breek daaroverheen een eitje.
 • Wanneer de soep aan de kook is gekomen, laat het nog een paar minuutjes doorkoken en giet het vervolgens in het kommetje, over de kelpnoodles en het eitje.
 • Op smaak brengen met wat Keltisch zeezout en een snufje peper.
 • Klaar. Eet smakelijk en een fijne dag toegewenst! 🙂

Dit recept past in het programma ‘EetPaleo suikervrij in 21 dagen‘. 

In mijn e-boekje ‘Begin de dag goed, 30 ontbijtrecepten‘ kun je ook een lekker recept voor soep vinden!

ontbijtsoep-collage

Tags: , , , , ,

Reactie 2 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

 1. Heerlijk en gezond!
  Ik neem nu ook regelmatig soep als ontbijt. De basis is bottenbouillon van biokip (8 uur getrokken), dat zeef ik en vries ik in glazen potjes in.
  Ik kook wortels zacht en evt wat courgette of venkel, de bouillon opwarmen, groentes erin en een eidooier en wat olie.
  Soms pureer ik een deel van de wortels met wat gember voor een wat dikkere soep.

  ps..je blog blijft superleuk, ik ga me nu toch maar eens inschrijven!