Begin het jaar goed: afkicken van Paleo zoetigheden

Paleo baksels… een controversieel onderwerp. Want het zijn op zich gezondere baksels dan de reguliere zoetigheden. De ‘gezonde’ bakrecepten vliegen ons om de oren (ook op mijn blog zijn zoete recepten rijkelijk vertegenwoordigd). Dat verkoopt en het zet Paleo neer als een lifestyle waarbij je jezelf niets hoeft te ontzeggen. En deels is dat ook zo. In mijn ogen spelen o.a. Paleo baksels een nuttige rol om een leefstijlverandering duurzaam te maken. Ze zijn zeker gezonder en voedzamer dan conventionele zoetigheden uit de supermarkt gemaakt van bloem en geraffineerde suikers en slechte oliën. Maar is het dan de bedoeling dat we er dagelijks van eten? Hoe moeten we omgaan met Paleo baksels?

Geniet met mate van Paleo zoetigheden

Paleo baksels hebben in principe niet veel met Paleo te maken (ik bedoel, een oermens had geen oven en bakte geen taarten en koekjes), maar een Paleo bakrecept geeft wel aan dat de recepten onbewerkte en pure ingrediënten gebruiken die vrij zijn van granen, peulvruchten, slechte oliën en geraffineerde suiker. Zo nu en dan moet dat ook gewoon kunnen. Zoals ik al eerder schreef: Suikerrijke voeding was in de Paleolithische tijdperk niet het hele jaar door verkrijgbaar (alleen in de zomer en nazomer). Als je bijna dagelijks van Paleo baksels geniet, kan het zijn dat je niet de gewenste gezondheidsvoordelen behaalt. Paleo baksels bevatten doorgaans ook veel calorieën. Hoewel ik niet aan calorieën tellen doe, omdat ik dat op zich nutteloos vind… geldt nog altijd dat: “Wanneer je meer eet dan je verbruikt, kun je aankomen”. Ook kan door het geregeld eten van Paleo baksels, je hang naar zoet en suiker in stand gehouden worden.

Ben je niet gewoon stiekem suikerverslaafd?

Eet je al volgens de Paleo richtlijnen, maar herken je je toch in de onderstaande situaties?

 • Heb je regelmatig trek in zoetigheid?
 • Heb je na een normale maaltijd behoefte aan iets zoet?
 • Heb je regelmatig een energiedip?
 • Voel je jezelf vermoeid, ook na een goede nacht slaap?
 • Eet je Paleo, maar heb je het idee dat het niet voor je werkt?
 • Vind je het lastig om naar je lichaam te luisteren omdat je eigenlijk altijd honger hebt
 • Vind je het moeilijk om gewicht te verliezen?

Als je veel vragen met ‘ja’ beantwoordt, dan kan het zijn dat je een suikerverslaving hebt. Maar dan vermomd in een Paleo jasje. Marinka van EetPaleo heeft er zelf ook last van gehad en herkende dit ook veel in haar omgeving. Ze besloot daarom een programma te maken dat je in 21 dagen begeleid om van je Paleo baksels verslaving af te komen. Het ‘EetPaleo suikervrij in 21 dagen‘ programma. Bovenstaand lijstje met klachten komt uit haar e-boek. In haar e-boek ‘EetPaleo suikervrij in 21 dagen‘ legt ze ze o.a. het volgende uit:

 • Hoe we met al die lekkere zoete Paleo recepten moeten omgaan.
 • Waarom het niet goed is om geregeld zoetigheden te eten.
 • Hoe we hier vanaf kunnen komen in 21 dagen
 • En deelt ze heel veel lekkere recepten zonder toegevoegde natuurlijke suikers (compleet met boodschappenlijstjes en menu’s voor 21 dagen).

Ik ga ook meedoen!

Je leest het goed… ik ga beginnen met een suikerdetox van 21 dagen. Waarom? Nou omdat ik in 2015 geleidelijk aan weer verslaafd ben geworden aan zoetigheden. Ik ben ook wat aangekomen, en deels is daar mijn schildklier en hormoonhuishouding schuldig aan, en mijn nog aanhoudende darmproblemen. Maar dat is maar een deel van het probleem. Door al die toestanden ben ik ook meer gaan eten (grotere porties en ook meer zoet dan ik gewend was) wat uiteindelijk heeft geleid naar een situatie dat ik elke dag wel verlang naar iets zoet. Ik ben ook net van mijn Candida overgroei af in de darmen (toch nog een succesje geboekt in 2015 op het gebied van darmgezondheid), en dat wil ik graag ook zo houden. 😉 Ik vertel het hier wel op mijn blog: ‘Eet Paleo baksels, maar geniet met mate‘ maar dat advies geldt natuurlijk net zo goed voor mijzelf! Ik hoop dat het programma van Marinka mij ook gaat helpen mijn suikerverlangen weer in het gareel te krijgen. Morgen (maandag 4 januari) ga ik beginnen en ik hou jullie op de hoogte. Ook zal ik wat meer over Marinka’s Suikervrije programma vertellen.

eetpaleo-suikervrij

eetpaleo-suikervrij-2

Disclaimer: Ik heb het e-boek ‘EetPaleo suikervrij in 21 dagen‘ toegestuurd gekregen. Dit artikel bevat affiliate links om mijn blogactiviteiten te kunnen blijven ondersteunen.

Tags: , , , , , , , ,

Reactie 4 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

 1. Haha, wat leuk! Ik heb het boekje ook en begin ook morgen. Ben al een paar dagen een beetje aan het afbouwen en heb nog wel wat chocolade op, maar ook hier sloop het teveel zoet er weer aardig in. Succes 🙂

  • Hier ook afgebouwd de afgelopen dagen. 🙂 Succes de komende 21 dagen!

 2. Wat leuk dat je suikervrij gaat. Ik heb mezelf ook een beetje laten gaan in december en heb nu besloten om ook weer vrij van geraffineerde suikers te gaan leven, want dan voel ik me beter. Morgen voor het eerst weer naar kantoor, drie keer raden waar ik de meeste vreetkicks krijg? 😉 Maar ik ga het gewoon volhouden, dat moet gewoon van mezelf, want uiteindelijk is het resultaat dat ik me écht stukken beter en energieker voel. Heel veel succes!

  • Jij ook heel veel succes! 🙂 Op naar het weer fit en energieker voelen!

   Op zich eet ik trouwens al zonder geraffineerde suikers (op de Tony’s na waar ik af en toe mee zondigde), maar goed, te veel natuurlijke zoetmiddelen is ook gewoon niet goed. 😉