Boter – dadelkoek (Paleo, Primal, glutenvrij, geraffineerd suikervrij)

Dit recept is geïnspireerd op de oer-Hollandse boterkoek. Volgens mij was boterkoek het allereerste wat ik ooit gebakken heb als kind. Mijn moeder heeft volgens mij nog nooit iets lekkers gebakken, laat staan met mij (ze was gewoon niet zo’n bakster). Maar in groep 5 was het in de klas elke vrijdag bakdag en 1 kindje uit de klas mocht dan met een hulpmoeder iets lekkers bakken in de keuken van de school. Dit werd vervolgens weer uitgedeeld in de klas. Toen het mijn beurt was, bakten we boterkoek. 🙂

Helemaal laten afkoelen

Boterkoek is echt één van de makkelijkste dingen die je kan maken en bevat maar weinig ingrediënten. In de originele recepten worden er gelijke delen suiker, boter en bloem gebruikt. Dat kan haast niet mis gaan. Voor een graanvrij en geraffineerd suikervrije variant gaan gelijke delen niet helemaal meer op, maar het resultaat was ondanks dat echt lekker! Als je het recept gaat maken, wees dan geduldig wanneer het uit de oven komt. Wanneer de koek nog warm is, is het broos en breekbaar. Laat het eerst afkoelen voordat je het uit de vorm neemt, en leg het daarna het liefst nog een uurtje in de koelkast. Dan krijg je de oh zo bekende stevige boterkoek.

Roomboter of ghee

In dit recept heb ik roomboter gebruikt, omdat boter zo typerend is voor de smaak van boterkoek (zonder boter mag deze koek ook gewoon niet zo heten 😉 ). Is lactose of melkeiwit een probleem, dan zou ik het vervangen door ghee. Ghee is de botervet (dat wat overblijft als de melkbestanden eruit gehaald zijn). Dat gaat ook gewoon prima en gaat niet ten koste van de smaak. Is ghee ook geen mogelijkheid, dan zou ik deze koek gewoon niet maken en zoeken naar een ander lekker bakrecept (er zijn er genoeg in mijn receptenindex). 😉

Ingrediënten voor 1 koek van 20 x 20 cm

 1. 250 gram zachte grasboter (roomboter van grasgevoerde koeien). Is lactose en caseïne een probleem, vervang het dan door 250 gram ghee (geklaarde boter – dat is enkel het botervet zonder de melk eiwitten en lactose) .
 2. 200 gram tijgernotenmeel (chufameel)
 3. 170 à 180 gram (medjool)dadels zonder pit
 4. 3 eieren (2 voor in het deeg, 1 om te bestrijken)
 5. Snuf Keltisch zeezout

Bereiding

 • Verwarm de oven voor op 180 graden.
 • Doe de roomboter, (medjool)dadels en 2 eieren in een goede keukenmachine en mix tot alles goed gemengd is en de dadels helemaal fijn zijn geworden.
 • Voeg de tijgernotenmeel toe en een snufje zout.
 • Laat de keukenmachine draaien tot het deeg goed gemend is.
 • Bekleed een vierkante bakvorm met bakpapier.
 • Verdeel het deeg eroverheen en strijk met een rubberen spatel de oppervlakte glad.
 • Klop het derde eitje los en bestrijk het deeg ermee.
 • Maak met een vork een motiefje in het deeg.
 • Bak het deeg in 30 minuten gaar.
 • Laat het afkoelen voordat je het uit de schaal haalt (anders heb je kans dat het kapot gaat omdat de koek uit elkaar valt wanneer het warm is).
 • Leg het vervolgens nog een uurtje in de koelkast zodat de koek verstevigt.

boter-dadelkoek-1 boter-dadelkoek-2 boter-dadelkoek-3 boter-dadelkoek-4

Tags: , , , , , , , ,

Reactie 0 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens