Onze kerst in beeld

Zo, de kerst zit er alweer op! Wij hebben een heerlijke en vooral rustige kerst doorgebracht. Geen verplichtingen gelukkig. Na de kerst die we vorig jaar hebben meegemaakt was dit toch wel erg prettig. Geen stress en alleen maar ontspannen. Ben je benieuwd naar wat we zoal gegeten en gedaan hebben? Kijk dan mee. 🙂

Kerstavond

Ik weet niet of het in Nederland gebruikelijk is de 24e kerstavond te vieren. Maar voor ons begint dan ’s avonds al kerst en dan is uitgebreid eten belangrijk. 🙂 We zouden het eerst samen met vrienden vieren, maar dat ging op het laatste moment niet door. Dus vierden we kerstavond thuis. Dat was wel zo rustig. 🙂

kerst-2015-blogWe aten traditiegetrouw vis (een Italiaanse gewoonte). De eerste gang was een Paleo spaghetti alle vongole (venusschelpen). Je leest het goed: de spaghetti was Paleo! Ik kreeg voor kerst een elektrische pastamachine cadeau en nu kan ik experimenteren met pasta van graanvrije melen (in dit geval amandelmeel, tapioca en ei). De smaak was ontzettend lekker alleen moesten het wel lange spaghetti slierten worden. Ze braken echter allemaal af. Nu leek het dus eerder ‘spaghettini’ of ‘vermicelli’. Niet echt gebruikelijk bij de schelpen… maar behalve ik, vond niemand het aan tafel erg. 😉 Dat wordt nog experimenteren tot ik het perfecte pastarecept gevonden heb wat niet afbreekt. Tweede gang was een assorti van duurzaam gevangen gemarineerde vis uit de oven (zalm, roodbaars en schol). We aten er een groene salade bij (niet op de foto) van little gem, rucola en groene olijven.

Jamie Oliver's citroentaart 3Het toetje op kerstavond was deze verrukkelijke citroentaart alla Jamie oliver! Het recept deelde ik al eerder op de dag. We sloten de avond af met een spelletje kwartet. Nadat de kinderen op bed lagen keken manlief en ik  ‘The family man‘ op Netflix. Het was niet de eerste keer dat we de film zagen, maar we blijven het leuk vinden. 🙂

1e kerstdag

Het ontbijt op eerste kerstdag was lekker maar niet ontzettend uitgebreid: We hebben o.a. het kerstbrood met zoete aardappel ontbeten. Het recept deelde ik een tijdje terug hier op mijn blog. Ik legde er ook een staafje amandelspijs in. We aten dit met een beetje boter… echt heerlijk. Lunch was snel en simpel omdat we graag naar buiten wilden gaan. Wat bakbanaan met leverworst, een droge worst en wat truffel brie. Die brie was niet helemaal Paleo (past wel weer in een Primal eetpatroon), maar dat zijn zo nu en dan de uitzonderingen die we maken.kerst-blog-2015-5

Na de lunch gingen we een luchtje scheppen in het Kralingse Bos. We hadden verwacht dat het er rustig zou zijn, maar er waren best wel veel gezinnen die blijkbaar net als ons, toch even naar buiten wilden gaan. Het miezerde een beetje en het was wat fris, maar dat drukte de pret niet.

Weer thuis, gingen we gezellig spelletjes spelen. Met Sinterklaas hadden de kinderen een paar coöperatieve spellen gekregen. Die vonden we zo leuk, dat ze met de kerst ook weer een paar nieuwe spellen erbij hebben gekregen. Dit keer ‘Prinses‘ en ‘De Geheime gang‘. Ook deze spellen zijn erg leuk!kerst-blog-2015-3

Diner: Het voorgerecht was een soepje van schorseneren, bosui en champignons, met spekjes. Het was ontzettend lekker. Ik zal het receptje binnenkort delen. Het kan echter wel zijn dat dit soepje voor flink wat gasvorming zorgt, dus misschien is het wat minder geschikt voor feestelijke gelegenheden. 😉 Als hoofdgerecht had ik een varkensschouder uit de slowcooker gemaakt. Om precies te zijn de ‘Kalua Pig‘ van Nom Nom Paleo. Echt een aanrader, zo lekker! Daarbij kostte het me wel geteld 5 minuten bereidingstijd en de slowcooker deed de rest. Erbij serveerde ik een cranberry/sinaassappel saus. Bij een boerderij (Natuurfreak.com) haalde ik zo’n grote varkensschouder. Deze zijn in reguliere slagers wat lastiger te krijgen.  We hebben er heerlijk van genoten… Wat overbleef (en dat was veel) heb ik in porties ingevroren voor een andere keer, wanneer ik niet zo veel tijd heb om te koken. Erbij serveerde ik weer een groene salade (niet op de foto). Manlief maakte een heerlijke smaakjes water met citroen, sinaasappel en San Pelegrino (bubbelwater).kerst-blog-2015-4

Schorseneren soep viel ook in de smaak bij dit mannetje. 🙂kerst-blog-2015-6

2e kerstdag

We begonnen de dag met het overgebleven kerstbrood van de dag ervoor. Na een beetje in huis aangemodderd te hebben gingen we weer naar buiten. Tweede kerstdag leek het hier in de stad bijna geen kerst. Veel winkels waren gewoon open! We kochten een bloemetje en we gingen even op bezoek bij onze bejaarde buurvrouw, die de kerst weer (vorig jaar namelijk ook) in het ziekenhuis moest doorbrengen.kerst-blog-6

In het ziekenhuis zagen we dit tafereel. De kinderen wilden er graag mee op de foto. 🙂kerst-blog-7

Lunch was feestelijk en simpel tegelijkertijd. We aten een mix van geroosterde groentes uit de oven: venkel, gele wortel, paarse wortel, rode ui,  venkel, zoete aardappel, artisjok en wat paarse aardappels. Erbij aten we een Brandt en Levie worstje.kerst-blog-2015-10

Na de lunch gingen we weer naar buiten. In het centrum, voor het St. Laurenskerk was er een soort van kerstmarkt met een ijsbaan. Mijn man die wou er graag schaatsen met de kinderen. De St. Laurenskerk bleek ook open te zijn voor bezoekers. Er was een kerstmarkt die niet zo veel voorstelde, maar het was toch weer eens leuk om de kerk van binnen te zien. kerst-2015-blog-11

En toen het schaatsen natuurlijk! 🙂 Zelf ging ik niet mee de schaatsbaan op, want ik kan niet schaatsen. En iemand moest natuurlijk foto’s maken. 🙂 Dochterlief kreeg ook voor het eerst in haar leven schaatsen om en toen gingen ze. Zoonlief was nog wat te klein, dus die mocht op de slee. Toen mijn man even een momentje nam om dochterlief te helpen met het schaatsen, nam ik zoonlief mee naar de draaimolen. kerst-2015-blog-12

Het avondeten was verder niet bijzonder. Wel lekker. 🙂 We aten een simpele Chinese maaltijd. Daar zat een beetje witte rijst bij (dat eten we af en toe), maar verder was het vooral veel groente en een heerlijke wilde kip: de poulet noir. kerst-2015-blog-9

Dat waren dan heel veel foto’s van onze kerstdagen. 🙂 Ik hoop dat jullie ook allemaal prettige feestdagen hebben doorgebracht.

Tags: ,

Reactie 0 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens