Jamie Oliver’s citroentaart met maanzaad (Paleo, glutenvrij, lactosevrij, geraffineerd suikervrij)

Dit recept is echt mega populair op mijn blog. Dagelijks zoeken mensen op Google naar Jamie Oliver’s citroentaart. Het is dan ook een heel lekker recept (al heb ik het origineel nooit geproefd). Maar ik was er zo benieuwd naar dat ik me eraan heb gewaagd het recept glutenvrij (en Paleo) te maken en tegelijkertijd heb ik ook de geraffineerde suiker vervangen. Een ietswat gezondere versie dan het originele uit ‘Kook met Jamie‘. 🙂 Maar toch ook heel erg lekker, want niemand zou doorhebben dat deze taart Paleo is! 😉

jamie-oliver's-citroentaart-6De taart kwam ik voor het eerst tegen op het geweldige receptenblog van Caroline (haar blog is een walhalla voor kook- en bakfanaten 🙂 ). Het leek me zo lekker! Het duurde even voordat ik het aandurfde een glutenvrij variant te maken zonder geraffineerde suiker. Vervolgens heeft het me twee pogingen gekost. De eerste keer maakte ik het enkel en alleen met amandelmeel. Het was lekker, maar toch niet zoals ik het in gedachten had. Daarbij mislukte het glazuur. Toch postte ik het recept op mijn blog met het idee om het snel te verbeteren. Nou dat duurde ruim  zo’n anderhalf jaar voordat het zo ver kwam. Voor kerstavond maakte ik de verbeterde versie van Jamie’s citroentaart. Met perfecte glazuur! Dus… als je het niet erg vind om je handen uit de mouwen te steken, en je kan de smaak van citroen waarderen… dan is dit recept voor jou.

Cassavemeel

In het recept heb ik naast amandelmeel, ook cassavemeel gebruikt. In Nederland kun je cassavemeel in de toko’s vinden (veelal de tropische toko’s) van het merk Kokonte of MP (MacPhilips) People’s choice. Deze melen komen uit Afrika en worden gemaakt van zongedroogde cassave. Omdat het een zongedroogd product is, verschilt soms de kwaliteit van de meel. Ik heb een keer een pak gehad van het merk Kokonte dat behoorlijk zurig en gefermenteerd rook en ook een rare nasmaak had. Terwijl Candy van oerlekkereten.be, die zelf ook veel met cassavemeel bakt, weer goede ervaringen heeft met deze merk. Met MacPhilips had ik weer een wat betere ervaring, die was wat neutraler van geur en smaak. Hoe dan ook, cassavemeel blijkt een hele goede vervanger te zijn voor tarwemeel en in baksels lijkt het ook redelijk hetzelfde zich te gedragen (tenminste, als je een goede kwaliteit te pakken hebt). In de Amerikaanse Paleo gemeenschap is ‘Otto’s Cassava Flour’ ook behoorlijk in opkomst en verschijnen er steeds meer recepten met cassavemeel. Cassavemeel is trouwens niet hetzelfde als tapiocameel. Cassavemeel is de hele wortel gemalen en tapiocameel is alleen de zetmeel ervan. Cassavemeel is dus onbewerkter dan tapiocameel. 

Ingrediënten Cake

 • 100 gram gesmolten ghee of kokosolie (Ik heb 50 gram ghee en 50 gram kokosolie gebruikt)
 • 75 gram kokosbloesemsuiker
 • 5 eieren, gesplitst
 • 180 gram amandelmeel
 • 100 gram cassavemeel
 • 2 citroenen, sap en rasp
 • 30 gram maanzaad
 • 2 theelepels zuiveringszout (bakingsoda)

 Ingrediënten Citroensiroop

 • Sap van 2 citroenen (Ongeveer 80 ml)
 • 50 gram honing (of iets meer als je het graag zoeter wilt)

Citroenglazuur

 • 100 gram Santen (kokos crème)
 • sap van 1 citroen
 • 25 ml water
 • 2 eetlepels Honing

BEREIDING

De cake

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Bekleedt een ronde springvorm met bakpapier.
  • Smelt de ghee en laat het even afkoelen.
  • Splits de eieren en zet het eiwit even apart.
  • Doe het eigeel, gesmolten ghee, kokosbloesemsuiker, amandelmeel, cassavemeel citroensap en citroenrasp in de keukenmachine en draai tot er een glad beslag ontstaat.
  • Meng er de maanzaad doorheen.
  • Klop het eiwit stijf. Meng het opgeklopte eiwit voorzichtig met een spatel door het beslag.
  • Giet het beslag voorzichtig in de cakevorm en bak het 40 minuten in de oven.
  • Prik met een satéprikker om te kijken of de cake klaar is. Komt de satéprikker er droog uit dan is de cake gaar.
  •  Laat de cake op een rooster afkoelen.

Citroensiroop

  • Maak de citroensiroop wanneer de cake nog staat af te koelen op de rooster.
  • Doe de sap van 2 citroenen in een pannetje met de honig en breng het zachtjes aan de kook tot laat het geheel al roerend sudderen op een laag vuurtje het sap een beetje is ingedikt.
  • Prik met een satéprikker gaatjes in de cake en sprenkel met een eetlepel de siroop erover heen.

De citroenglazuur

  • Verwarm de Santen met het water en citroensap in een pannetje, tot de santen zacht is geworden.
  • Doe het mengsel in een kom. Voeg de honing toe en klop met een handmixer tot er glazuur ontstaat.
  • Smeer het glazuur mooi op de taart.
  • Garneer eventueel met enkele plakjes citroen en serveer.

Jamie Oliver's citroentaart 2 Jamie Oliver's citroentaart 3 Jamie Oliver's citroentaart 4 Jamie Oliver's citroentaart 5Jamie Oliver's citroentaart 1

gerelateerd-paleo-toetjes

 

 

Tags: , , , , , , , , , ,

Reactie 10 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

 1. Ik heb wel gelezen dat je de amandelmeel kunt vervangen door speltmeel. Heeft iemand daar ervaring mee??

  • Hoi a3, moet je even naar het originele recept gaan: http://carolinebrouwer.blogspot.nl/2010/04/citroentaart.html en de zelfrijzend bakmeel vervangen door spelt en wat bakpoeder toevoegen en dat recept verder volgen. Ik bak zelf al een aantal jaar niet meer met spelt vanwegen een gluten-intolerantie, dus ik durf het verder niet te zeggen.

 2. Ik vind het wel heel verwarrend. Ik lees dat het recept glutenvrij en suikervrij is. Wanneer ik het recept lees dan is het helemaal niet suikervrij. In mijn optiek is palmsuiker/kokosbloesemsuiker is ook suiker!

  • Klopt Nanda, het is zeker suiker. Met suikervrij wordt doorgaans bedoeld ‘geraffineerd suikervrij’ en wanneer mensen naar recepten googlelen met kokosbloesemsuiker, palmsuiker, honing, gedroogde vruchten e.d. dan zoeken ze met term ‘suikervrij’. Daarvoor gebruik ik deze benaming ook, voor de zoekmachines, niet om mensen te misleiden of te verwarren. Koken en bakken zonder geraffineerde suiker is ooit met de term ‘suikervrij’ neergezet en daarom is dit nu de gangbare benaming. Hopelijk maakt dit zo duidelijk voor je waarom ‘suikervrij’ gebruikt wordt bij zulke recepten. Groetjes, Diana

   • Ik blijf het een rare gedachtengang vinden. Wanneer ik zoek op suikervrij bedoel ik ook écht suikervrij oftewel iets zonder een korreltje suiker of suikervervangers! Iedere keer krijg je de deksel op je neus wanneer men vermeldt dat een recept suikervrij is, NOT! Totaal niet prettig voor iemand die niet tegen suiker of suikervervangers, geraffineerde of niet kan, helaas. Ik lees het in veel recepten hoor, toevallig ben jij degene waar ik iets tegen zeg. Niets persoonlijks hoor 🙂

    • Hoi Nanda,

     Afhankelijk van het feit of iemand wel of niet tegen suikervervangers kan, ik ben van mening dat ook deze natuurlijke vormen van suiker met mate gegeten moeten worden en we ons niet ermee moeten volproppen. De suikervrij label heb ik, zoals ik al zei, niet zelf bedacht. Maar de gedachtegang erbij is dat we niet alle vormen van suiker over één kam moeten scheren met bijvoorbeeld witte tafel suiker of glucose-fructose siroop. Uiteraard gedraagd kokosbloesemsuiker of honing zich niet veel anders in het lichaam dan de andere vormen (het houdt de suikerverslaving in stand als je er te veel van eet, je bloedsuikerspiegel stijgt nog steeds, je wordt er nog steeds dik van), behalve dat het geen of minder roofbouw pleegt op je vitaminen- en mineralen voorraad wanneer je lichaam die suiker wilt verwerken en het een natuurlijkere onbewerkte product is (en ik werk nou graag liever met onbewerkte producten).

     Uiteraard ben je zelf altijd vrij om deze suikervervangers in een recept weg te laten of te vervangen met iets wat je wel tolereert, of gewoon zelfs het recept weg te klikken als het onbruikbaar voor je is. 🙂

     Bedankt voor je feedback, heel fijn weekend toegwenst!

 3. Dag Diana, waar koop jij de cassavemeel van MP in Rotterdam? Ik kan het nergens vinden, tot nu toe.

  • Hoi Monique,

   Ik heb het ooit eens gevonden in een Indiaanse toko op de West Kruiskade. De eigenaren dragen tulbanden, daaraan kan je de winkel gelijk herkennen. Groetjes, Diana