Paleo Tiramisù (glutenvrij, nootvrij, zuivelvrij, geraffineerd suikervrij)

Vandaag het tweede deel van het Paleo Tiramisù recept. Gisteren kon je al zien hoe ik het biscuitdeeg maak (zie hier voor het recept). Vandaag gaan we verder met het maken van de tiramisù. Bekijk het filmpje en scroll voor het geschreven recept naar onderen.

Ingrediënten voor een schaal van 24 cm x 19 cm

    • 1 x biscuitdeeg
    • 3 eieren
    • 50 ml (rauwe) vloeibare lichte honing + 1 eetlepel
    • 200 gram kokosroom *(1 & 2)
    • 50 gram ghee (op kamertemperatuur, moet dus een beetje zacht zijn!) **
    • 300 ml afgekoelde koffie uit de percolator***
    • snufje zout
    • cacaopoeder

*1: Soms komt het voor dat de kokosmelk niet gaat scheiden, hoe koud of hoe lang het pakje ook staat. Geen paniek. Dat overkwam mij ook. In het filmpje heb ik dan ook geen kokosroom gebruikt, maar kokosmelkpudding. Ik heb 200 ml kokosmelk verwarmt in een pannetje met wat grasgevoerde gelatinepoeder (Great Lakes) en laten opstijven in de koelkast.

*2: Je kunt ook 200 gram cashewroom gebruiken. Dit maak je door zo’n 200 gram geweekte cashewnoten fijn te malen met een beetje vocht (citroensap bijvoorbeeld), in de keukenmachine. Dan is de tiramisù uiteraard niet meer nootvrij.

** Als je zuivel goed kan verdragen dan kun je ipv de combinatie kokosroom en ghee, 250 gram biologische mascarpone gebruiken.

*** Ik heb geen alcohol in het recept gedaan, maar als je dat lekker vindt kun je een paar eetlepels likeur aan de koffie toevoegen (rum of amaretto). Vooruit, voor de feestdagen mag dat wel eens voor een keer (als er geen kinderen van mee eten).

Bereiding

  • Snij het biscuitdeeg in repen
  • Scheidt de eidooiers van de eiwitten. Doe ze allebei in een aparte kom.
  • Voeg bij de eidooiers 50 ml vloeibare lichte honing toe.
  • Klop met een electrische garde de eidooiers met de honing tot het mooi schuimt.
  • Voeg de kokosroom en de ghee toe aan de eidooiers en klop tot een romige crème.
  • Voeg aan de eiwitten een eetlepel honing en een snufje fijn Keltisch zeezout toe.
  • Klop de eiwitten stijf.
  • Roer het opgeklopte eiwit door de crème.
  • Dompel de repen biscuitdeeg kort in de koffie en leg het in de schaal.
  • Bekleed zo de bodem van de schaal met een rijtje bischuitdeeg.
  • Giet de helft van de crème over de eerste laag biscuitdeeg.
  • Strooi met een zeef de cacaopoeder erover heen.
  • Maak nog een laag biscuitdeeg met koffie.
  • Doe de andere helft crème eroverheen.
  • Bestrooi met een zeef de cacaopoeder eroverheen.

Paleo-tiramisu-1 paleo-tiramisu-2

Tags: , , , , , ,

Reactie 4 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

  1. Pingback: Paleo bischuitdeeg voor de Tiramisù (met filmpje) | Paleo Familie

  2. Super leuk filmpje weer Diana!
    En je zoontje zo schattig, altijd fijn een hulpje die heel veel helpt en nog meer mee snoept :).
    Misschien een beetje rare vraag maar kan het ook met oploskoffie of is dat heel erg vies? Ik heb geen koffiezetapparaat…

    • Dankjewel Lilian 🙂

      Eh, wat oploskoffie betreft, ik vind dat behoorlijk vies :-/ maar smaken kunnen verschillen. 😉 Het zal lastig zijn er eentje te vinden zonder al te veel troep erin. Je kan misschien bij een koffiebar, een koffie om mee te nemen kunnen bestellen 🙂 Ipv dat je het in een kartonnen beker meeneemt, giet je het dan even in een flesje of thermoskan zodat je het lekdicht kunt vervoeren. Thuis bewaar je het dan in de koelkast tot je het nodig hebt. Is dat een idee?

      Groetjes,
      Diana

      Groetjes,

      • Dat is ook een goeie! Ik drink zelf nooit koffie maar koffiesmaak in mijn dessert dat vind ik wel lekker!