Paleo Kerstbrood met zoete aardappel (glutenvrij, geraffineerd suikervrij, zuivelvrij)

paleo-kerstbrood-1e-poging-copy-2Ik wou graag een luxe broodje bakken voor kerstochtend. Met gedroogde vruchten, chocoladestukjes, zoetig en tòch voedzaam. Ik denk dat het gelukt is met dit broodje. 🙂 Het kostte me 3 pogingen om het helemaal goed te krijgen. In de eerste twee versies gebruikte ik kokosmeel in plaats van arrowroot, maar het kwam de structuur niet te goede. De smaak daarentegen was al gelijk bij poging 1 helemaal goed maar het broodje leek meer op een cake, was te nattig en viel te snel uit elkaar.  Na het vervangen van de kokosmeel door arrowroot, het wat minderen met de zoete aardappel en het toevoegen van gemalen lijnzaad is het gelukt. 🙂 Dit broodje staat zeker weten op kerstochtend op tafel!

Kanttekeningen en variatietips

  • Ik gebruikte een klein cakeblik (16 cm) zodat het broodje lekker hoog zou worden. Een groter cakeblik kan uiteraard ook, maar dan is het resultaat een lager broodje.
  • Ik heb 1 volle eetlepel blonde lijnzaad vermalen in een koffiemolentje. I.p.v. lijnzaad zijn psylliumvezels ook nog een optie.
  • Er zijn verschillende soorten zoete aardappels te koop. Donker oranje, en paarse (die van binnen geel zijn). Ik heb de wat zoetere soort gebruikt, de donker oranje variant.
  • Arrowroot kan vervangen worden door tapiocameel.
  • Wees creatief met de vulling. Voor een luxere versie kun je i.p.v. dadels en vijgen bijvoorbeeld een mix van cranberry’s en rozijnen gebruiken.
  • Wil je meer een kerststol idee? Leg dan een staafje amandelspijs in het midden van het beslag en bak het mee.
  • Voor een mooi ‘kerstig’ effect: maal wat kokosrasp fijn in een koffiemolentje en strooi het over het broodje.

Ingrediënten voor 1 broodje

  • 250 gram zoete aardappel (de oranje versie)
  • 3 eieren
  • 150 gram amandelmeel
  • 75 gram arrowroot
  • 2 theelepels bakingsoda (natriumbicarbonaat/zuiveringszout)
  • snuf fijn Keltisch zeezout
  • 2 theelepels gemalen kardemom
  • 2 theelepels kaneel
  • sap en rasp van 1 sinaasappel
  • gedroogde vruchten: 3 vijgen in stukjes en 3 medjooldadels in stukjes
  • 50 gram pure chocolade in stukjes
  • 1 volle eetlepel blonde lijnzaad, fijngemalen

Bereiding

    • Schil de zoete aardappels, snij het in kleine stukjes en kook ze gaar. Laat ze vervolgens goed uitlekken en afkoelen.
    • Verwarm de oven voor op 180 graden.
    • Rasp de sinaasappel en pers de sap eruit (vang allebei op in een apart kommetje).
    • Doe de afgekoelde zoete aardappel in de keukenmachine samen met de eieren en sinaasappelsap. Maal tot een egaal mengsel.
    • Meng in een kom de amandelmeel, arrowroot, bakingsoda, Keltisch zeezout, kardemom, kaneel, gemalen lijnzaad en sinaasappelrasp door elkaar.
    • Laat de keukenmachine weer draaien en voeg de gemengde droge ingrediënten toe.
    • Laat de machine draaien tot alles goed gemengd is.
    • Meng met de hand de chocoladestukjes, stukjes vijg en dadel toe.
    • Bekleed een cakevorm met bakpapier.
    • Verdeel het beslag in de cakevorm, zet het midden in de oven en bak het in 50 minuten gaar.
    • Controleer na de baktijd of de cake gaar is met een satéprikker (die moet er dan droog uitkomen). Verleng dan indien nodig de baktijd met 5 minuten.
    • Laat de cake goed afkoelen.
    • Serveer met roomboter, kokosolie, ghee, suikervrije jam, zelfgemaakte choba, of wat je dan ook lekker lijkt.

paleo-kerstbrood-met-zoete-aardappel-1

zonder spijs

IMG_0473-copy

met spijs

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Reactie 0 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens