Kruidnoten cheesecake (Paleo, glutenvrij, geraffineerd suikervrij, lactosevrij, caseinevrij)

Voor pakjesavond wou ik iets lekkers bakken en ik kwam via Instagram een foto tegen van een speculaascheesecake van Oh My Pie. Het recept leek me zo lekker! Hoewel het verder wel een glutenvrij recept betreft, was het echter niet Paleo (o.a. door het gebruik van zuivel). Ik nam me voor om voor 5 december een Paleo versie te creëren. Dit recept komt misschien wat kort dag op mijn blog, en voor de meesten te laat om nog voor pakjesavond te maken. Maar ik besloot dit recept toch uit te werken, zodat het voor volgend jaar ruim op tijd erop staat. 😉

TIP: Je kan de bodem en topping ook maken met kruidnoten die nog over zijn. Je plet de kruidnoten voor de bodem en mengt dat met wat kokosolie en drukt dit aan in een springvorm bodem. Je hoeft de bodem dan niet af te bakken, en je kunt er zo de vulling overheen gieten en dan vervolgens laten opstijven. De overige kruidnoten strooi je over de taart. Ik weet alleen niet hoeveel kruidnoten je dan precies nodig zou moeten hebben. Dat is even uitproberen. 🙂

Ingrediënten

Bodem en topping

Vulling

  • 400 gram cashewnoten een uurtje geweekt
  • 500 ml kokosmelk
  • 1 eetlepel gelatinepoeder rode bus van Great Lakes
  • 4 medjooldadels zonder pit
  • snuf Keltisch zeezout
  • 75 gram ghee op kamertemperatuur. Variatietip: je kan de ghee vervangen door gesmolten cacaoboter, dan krijg je een witte chocoladevulling, ook lekker. 🙂
  • sap van 1 halve citroen

Bereiding

  • Zet als eerste de cashewnoten in de week (een uurtje).
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Maak het kruidnotendeeg, bijvoorbeeld volgens dit recept, maar je kan natuurlijk elk ander Paleo recept gebruiken (bijvoorbeeld deze).
  • Bekleed de bodem van een springvorm met een op maat geknipt bakpapiertje.
  • Gebruik ongeveer de helft van de kruidnotendeeg voor de bodem. Verspreid het deeg over de bodem en druk het goed aan.
  • Bak de bodem in ongeveer 15 à 20 minuten gaar. Laat het daarna even afkoelen.
  • Rol van de overgebleven deeg kruidnootjes, die als decoratie van de taart dienen.
  • Maak nu de vulling.
  • Spoel de cashewnoten af en doe ze in de keukenmachine of blender.
  • Verwarm de kokosmelk lichtjes en roer er met een garde de gelatinepoeder doorheen.
  • Wanneer de gelatinepoeder is opgelost doe dan de kokosmelk in de blender bij de cashewnoten.
  • Voeg de medjooldadels, snufje Keltisch zeezout, ghee en de sap van 1 halve citroen toe.
  • Laat de blender draaien tot er een gladde vulling ontstaat.
  • Stort de vulling over de taartbodem en laat het enkele uren opstijven in de koelkast.
  • Bak in de tussentijd de overgebleven kruidnoten gaar volgens het betreffende recept.
  • Garneer de taart, wanneer deze opgestijfd is, met de kruidnoten. Of je kunt, net zoals ik, de kruidnoten wat verkruimelen en op de taart strooien. 🙂

kruidnoten-cheesecake1

Tags: , , , , ,

Reactie 0 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens