Paleo mama: Kirsten

Vandaag is Kirsten aan het woord in de reeks ‘Paleo mama‘. Kirsten is nog maar net begonnen met Paleo. Het is leuk om de ervaringen te lezen van een mama die net met Paleo begint en dit zachtjes aan introduceert bij haar zoon en dochter. Kirsten houdt zich in het dagelijks leven ook bezig met gezondheid, maar dan meer op emotioneel vlak. Met haar website ‘Healing by Kirsten‘ en bijbehorende facebookpagina, probeert ze iedereen te inspireren positiever in het leven te staan. Zo bedacht ze ‘Zeven dagen zonder klagen‘. Dit is een kleine ‘challenge’  waarbij je 7 dagen probeert niet te klagen en daarbij ondersteunde mailtjes van Kirsten ontvangt. We klagen bijna allemaal ongemerkt, zelfs als je op zich denkt positief in het leven te staan. Mij leek het leuk om me daarom in te schrijven en mee te doen. 🙂 Lijkt je het leuk om de uitdaging ook aan te gaan, dan kun je je hier inschrijven.

Lijkt het je ook leuk om als Paleo mama of papa mee te werken? Stuur dan een mailtje naar mail@paleofamilie.nl 

Wil je wat over jezelf en je gezin vertellen? 

Ik ben Kirsten Pancras, 37 jaar en ik woon (sinds kort) in Alkmaar met mijn vriend en mijn twee kinderen. Mijn zoon Maxime is 10 en mijn dochter Emilie is 8. Drie dagen per week werk ik bij een uienexportbedrijf waar ik documenten maak en daarnaast ben ik mijn eigen bedrijf ‘Healing by Kirsten‘ begonnen. In eerste instantie voor healings, maar ik ben nu een switch aan het maken naar coaching. Ik schrijf graag en ben dol op lezen. Ik heb echt een zwak voor boeken, daar kan ik zo blij van worden! Kookboeken horen daar zeker ook bij!

Wat heeft jou gemotiveerd om graanvrij te gaan eten?

Ongeveer twee jaar geleden heb ik via e-mail meegedaan aan een 10-daagse detox. Tijdens de middelste vier dagen mocht ik ook helemaal geen granen eten. Ik las en hoorde ook wel over Paleo en na de detox heb ik een poging gedaan om granen weg te laten. Helaas kreeg ik last van een heel lage bloedsuiker en beetje bij beetje ben ik toch weer granen gaan eten. Niet zoveel als voor de detox en waar ik minder granen at, at ik meer groenten. Zo heb ik de afgelopen twee jaar steeds meer energie gekregen. Maar toch bleef het een beetje knagen… Ik vroeg me af of het allemaal wel echt zo goed voor me was, dat graan. Ik at al meestal geen brood meer en begon te merken dat ik vaak buikpijn kreeg als ik het wel at. Tijdens mijn verhuizing in oktober heb ik veel meer brood gegeten en ben ik veel meer last van mijn buik gaan krijgen. Via internet kwam ik Project30 tegen, van Paleo.be en besloot na de verhuizing mee te gaan doen. Zo ben ik 1 november begonnen. Project30 is nog ietsje strenger dan “gewoon” paleo, maar het gaat erom dat je merkt wat het écht met je doet om bepaalde dingen helemaal weg te laten. Dus ook geen paleoproof toetjes enzo. Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar nog wel eens mee smokkel, maar dan als tussendoortje en zeker niet te vaak. Suiker at ik al niet meer (wel bijvoorbeeld kokosbloesemsuiker), dus dat vond ik niet zo lastig. Ik heb in de eerste week wel een keer watertandend zitten kijken naar de heerlijke pasta met geraspte kaas die de rest van het gezin at. Maar oh wat genoot ik van alleen de groenten en het gehakt. Uiteindelijk miste ik de pasta en de kaas niet eens. En het gaat steeds makkelijker. Ik heb steeds minder behoefte aan granen en zuivel merk ik. En dat terwijl ik nog maar ongeveer 3 weken bezig ben! Wat ik ook merk is dat ik veel langer op een maaltijd doe. Tussendoortjes heb ik soms niet eens meer nodig en als het avondeten een keer wat later is, is dat geen enkel probleem. Geen dipjes, licht in m’n hoofd, behoefte om alvast iets te eten voordat het eten klaar is. Heerlijk vind ik het! Het geeft een gevoel van rust en mijn buik voelt zachter van binnen. Niet meer geïrriteerd. En oh… ik val zoooooo snel in slaap nu! Echt super fijn!

De rest van het gezin doet soms met het diner wel mee. Dan eten we groenten met vlees. Nee hoor, dat is niet saai! Meerdere groenten bij elkaar of door elkaar, soms met heerlijke kruiden. Ik zou het wel fijn vinden om mijn kinderen ook Paleo te laten eten, maar op dit moment ben ik vooral nog aan het zoeken voor mezelf. Als ik daar nog wat handiger in ben geworden, ga ik eens kijken wat ik voor de kinderen kan doen. Dat zal ik denk ik wel geleidelijk doen. Mijn vriend doet net als de kinderen soms mee. Als ik een maaltijd maak zonder granen vindt hij het prima. Hij merkte laatst ook dat dat echt genoeg is en dat hij daarna niet nog trek had in iets te snoepen.

Wat zit er geregeld in het lunchtrommeltje van je kind?

Mijn dochter heeft één broodje mee en wat fruit of komkommer en wat nootjes. Ze vind het heerlijk en het eet makkelijker dan de twee broodjes die ze voorheen altijd mee had. Mijn zoon heeft twee broodjes mee, vaak met wat tomaatjes en hij is de nootjes nu ook aan het ontdekken. Ze eten nu vaak ook wat nootjes bij hun fruitje. Het is nog niet veel, maar het is een begin. Mijn zoon is al 10 en hij begrijpt wel heel veel. Hij is nu gestopt met zuivel en ik wil eigenlijk graag kijken hoe hij zich voelt als hij geen granen meer eet. Daar gaan we binnenkort mee experimenteren. Want ja, we moeten toch echt even goed bedenken wat hij dan voor lunch mee naar school gaat nemen. En hij moet het dan ook vol houden als hij bij zijn vader is. Volgens mij gaat het wel lukken, hij snapt heel goed dat het goed is voor zijn gezondheid. Hoe lang hij het vol gaat houden weet ik niet, ik ben benieuwd!

Wat is jullie invulling van het Paleo dieet en leefstijl?

Voor mezelf maak ik op dit moment geen uitzonderingen, behalve toen ik uit eten ging met een vriendin afgelopen zaterdag. Wat frietjes met mayo gegeten, heerlijk! Maar dat was puur omdat er daar geen andere keuze was. Alleen vlees eten vond ik ook even geen optie.

Verder weet ik nog niet hoe het zich gaat ontwikkelen. Na de 30 dagen van Project30 wil ik zeker doorgaan met Paleo en voorlopig alle zuivel en (pseudo)granen laten staan. Ik laat me graag inspireren door het lezen van recepten en blogs, maar neem er in de keuken nog niet echt de tijd voor om iets met die recepten te doen. Uiteindelijk verzin ik zelf af en toe weer iets nieuws.

Hoe ziet een gemiddelde dag er bij jullie uit?

Mijn kinderen beginnen de dag met havermoutpap (zoonlief) of een speltbroodje (dochterlief). Zelf maak ik vaak een goed gevulde smoothie, of ik eet fruit met nootjes. Of een combinatie daarvan. Vanmorgen een heerlijke “mousse” gemaakt van banaan, een halve avocado en kokosmelk. Daarna wat chiazaad erdoor, even laten staan en toen nog een halve appel in stukjes en wat pecannootjes. Heerlijk! Het deed me denken aan toen ik nog sojayoghurt met fruit en nootjes at. 🙂

Als lunch eet ik vaak restjes van het avondeten. Ik heb een thermoslunchtrommeltje, dus ook naar m’n werk gaat dat prima. En ik vind het heerlijk om warm te eten tussen de middag. Een eitje met wat groenten doet het ook goed trouwens!

Voor het diner had ik vandaag kipdijfilet gebakken met heerlijke kerriekruiden. Daarna wat kokosmelk erbij en het werd een heerlijk sausje. Met de groenten had ik me een beetje uitgesloofd vandaag: wortelen gekookt, een beetje broccoli gekookt en een roerbak van Chinese kool, venkel en paprika. De rest van het gezin at er nog wat rijst bij, maar achteraf was dat helemaal niet nodig geweest. Het was echt heerlijk.

Overdag eet ik soms nog wel wat tussendoor. Meestal fruit met nootjes, soms alleen nootjes.

Wat is jouw tip deze week?

Als tip zou ik willen zeggen: denk niet te moeilijk! Het kost niet veel meer tijd om wat meer groenten klaar te maken. Verschillende groenten bij elkaar met een lekker stukje vlees is een prima maaltijd.

Wat is jullie favoriete Paleo recept?

Mijn kinderen waren laatst heel erg blij met mijn opgeleukte bloemkool. Ze vinden het gewoon ook lekker, maar ik was, wederom, aan het experimenteren met roerbakken en de kerriekruiden die ik al eerder noemde. Ik had de bloemkool eerst gekookt. Daarna wat kokosolie in de koekenpan, de kruiden erin (gaat heerlijk ruiken!) en toen de bloemkool erin, samen met een restje wortelen van de dag ervoor en wat cashewnootjes. We hadden toen ook kipdijfilet erbij, verder niets. Het was echt smullen!

Tags:

Reactie 0 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens