Paleo pepernoten met tijgernotenmeel (AIP, glutenvrij, graanvrij, zuivelvrij, geraffineerd suikervrij)

Paleo kruidnoten, die ook vrij zijn van ei en noten. Dat is gewoon mogelijk. Van de zomer ontdekte ik tijgernoten. Tenminste, ik probeerde ze al ruim een jaar te krijgen, maar pas van de zomer kon ik ze voor het eerst kopen bij PuurMieke. Niet lang erna kwam ook Chufa Nederland met een webshop.

De tijgernotenmeel heb ik als basis gebruikt voor deze kruidnoten. Ze zijn zelfs geschikt voor mensen die het auto – immuun protocol volgen. Voor wie deze strikte versie van Paleo niet volgt, kan ook gewoon roomboter (of ghee voor de lactose en caseïne vrije variant) gebruiken in het recept. Persoonlijk vind ik dat het ook lekkerder smaakt met ghee of roomboter (en is het voedzamer dan palmvet). Je zou ook eventueel kunnen proberen of kokosolie werkt in het recept, maar ik heb het zelf niet uitgeprobeerd, dus dat is voor eigen risico. 😉

Zoek je meer Paleo sinterklaasrecepten? Kijk dan hier eens even.

Ingrediënten voor 2 bakplaten kruidnoten

  • 150 gram tijgernotenmeel
  • 50 gram arrowroot of tapiocameel
  • 50 gram kokosbloesemsuiker
  • 100 gram palmvet (of ghee, of roomboter – deze opties zijn niet AIP)
  • 50 ml water
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • 1 snufje fijn keltisch zeezout
  • Optioneel: rasp van 1 sinaassappel / 1 theelepeltje vanillepoeder

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Smelt de palmvet (of ghee/roomboter) en laat het even afkoelen.
  • Doe alle droge ingrediënten bij elkaar in een kom (tijgernotenmeel, arrowroot, kokosbloesemsuiker, speculaaskruiden en snufje zeezout).
  • Meng de droge ingrediënten goed door elkaar, tot alles goed met elkaar gemengd is.
  • Voeg de gesmolten palmvet of ghee/roomboter toe, meng alles weer goed door elkaar.
  • Voeg al roerend de water toe. Het kan wat waterig lijken, maar al gauw neemt de tijgernotenmeel de vocht op waardoor het een goede deeg wordt om kruidnoten mee te maken.
  • Bak ze in de oven gaar. Dit is ongeveer 13 – 15 minuten per bakplaat. Doe je twee bakplaten tegelijkertijd in de oven, verleng dan de baktijd en rouleer ze halverwege de baktijd.
  • Laat de pepernoten helemaal afkoelen.
  • Tip: Heb je nog veel pepernoten over, maak dan eens deze pepernotenfudge van Fit en Puur. 🙂

paleo-kruidnoten-6

paleo-kruidnoten-7

paleo-kruidnoten-5

paleo-kruidnoten-3

paleo-pepernoten-1

Tags: , , , , , ,

Reactie 2 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

  1. Hallo Diana, ik had nog een bus tijgernoten meel staan en vond het erg leuk deze kruidnoten te maken. Ze zijn ook best lekker, alleen erg zacht, zeker na een dag. Zijn ze bij jou ook niet knapperig of is er een trucje voor?
    Gr., Silvia

    • De eerste dag vind ik ze wel knapperig en bros (alleen niet te vergelijken met de kruidnoten uit de winkel, die zijn veel knapperiger). Maar dag twee worden ze inderdaad zachter. Misschien dat een eitje door het beslag heen, nog verschil maakt (maar dat zou ik uit moeten proberen).