Paleo chocolademelk! (Paleo, zuivelvrij, lactosevrij, geraffineerd suikervrij)

Als ik heel eerlijk ben vind ik bijna alle Paleo recepten voor chocomelk helemaal niks. Enkel en alleen kokosmelk gebruiken vind ik te heftig en eigenlijk gewoon niet te drinken. Een optie is de kokosmelk mengen met amandelmelk, maar dat drinkt ook niet lekker weg. Alleen amandelmelk gebruiken vind ik ook niet zo’n succes, want dan mis ik weer de romigheid.

Op een dag probeerde ik de chocolademelk van Rebel Kitchen (te koop bij Puur Mieke) op basis van kokosmelk, en die vond ik wèl heerlijk! Ik onderzocht de verpakking want ik was benieuwd waarom ik dit wel lekker vond en wanneer ik het zelf maak totaal niet. Ik zag dat er maar 10% kokosmelk in zit, en verder voornamelijk water. Ik had een ‘aha‘ moment en ik begon toen te experimenteren met recepten waarin ik maar heel weinig kokosmelk gebruikte en de rest aanvulde met water. Het resultaat was dat ik die recepten wel lekker vond!

Ingrediënten voor 1 grote mok

 • 75 ml kokosmelk
 • 300 ml water
 • 1,5 à 2 theelepels ongezoete cacaopoeder
 • 1 theelepel smaakmakers zoals kaneel of vanille (of experimenteer met speculaaskruiden of pumkinspice)
 • Ongeraffineerd zoetmiddel naar keuze (honing, ahornsiroop, kokosbloesemsuiker).

Bereiding

 • Breng water aan de kook.
 • Doe in een mok de cacaopoeder en kaneel of vanillepoeder.
 • Doe daar een scheutje kokend heet water bij (vul de mok niet helemaal vol met water anders krijg je de cacao niet goed gemengd).
 • Meng het water goed met de cacaopoeder.
 • Wanneer de cacaopoeder goed opgelost is, voeg dan de rest van het water toe en de kokosmelk.
 • Voeg een zoetmiddel naar keuze toe. Goed roeren en drinken maar.
 • OPTIE: Het kan ook sneller door alle ingrediënten in 1 keer in de blender te gooien en te mixen. Dan krijg je een lekkere schuimlaag erbovenop. 🙂

Paleo-chocolademelk

Tags: , , , , ,

Reactie 8 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

 1. Mmm lijkt me heerlijk!
  Gebruik je de kokosmelk uit een blikje of uit een pak bijvoorbeeld van alpro? In heel veel recepten wordt kokosmelk gebruikt maar ik weet nooit welke..

  • Hoi Claudia,

   Ik gebruik zelf de pakken van Aroy-D. Die zijn BPA vrij en zonder allerlei toevoegingen. Uiteindelijk zijn die per liter ook veel voordeliger dan de blikjes. Je vindt ze vooral in toko’s en aziatische supermarkten. Hoewel ik laatst bij de AH zag dat ze er ook de hele kleine verpakkingen van vekopen (150 ml), en die zijn uiteraard in verhouding dan ook duurder dan de liter of halve liter pakken.

   Go tan‘, te koop in de reguliere supermarkten, heeft ook kleine pakjes van 250 ml kokosmelk zonder toevoegingen. Die gebruik ik soms ook weleens bij gebrek aan Aroy-D.

   Groetjes,
   Diana

 2. Haha grappig, ik had hetzelfde aha momentje na het kopen van die Puur Mieke drankjes een tijdje terug! Maar met medjouldadels, honing of kokosbloesemsuiker vind ik wel lekkerer dan met de dadelstroop die in de pakjes zit. 🙂

  • Met medjooldadels is het heerlijk idd. Kokosbloesemsuiker heb ik nog niet uitgeprobeerd. 🙂

 3. Dat is lekker Diana! 🙂 Ik eet sinds deze week weer cacao (hoera! 😉 ) en toen moest ik dit receptje natuurlijk ook proberen. Ik ben het helemaal met je eens over de kokosmelk, met puur kokosmelk vind ik te machtig, daar word ik zelfs een beetje misselijk van :-S En ik las jouw ‘kokosmelk + water’ en toen ging er bij mij een lampje branden: het kokoswater dat overblijft als ik de kokoscreme van een blikje afschep! 🙂 Ik had nog de overblijfselen van een blikje in de ijskast staan en daar heb ik net chocolademelk van gemaakt. Het is heel lekker geworden, bedankt voor het recept 🙂

  • Hey dat is slim, overgebleven kokoswater gebruiken voor chocolademelk 🙂 Wordt het daar ook romig van? 🙂

   Fijn dat je cacao hebt kunnen introduceren, hopelijk blijft dat goed gaan! 🙂

   • Ja, werd lekker romig! Maar ik had een blikje waar de room en het kokoswater niet helemaal gescheiden waren, dus er zat ook nog wel wat van de room door het water.

    Ik hoop ook dat de cacao goed blijft gaan 🙂 Ik heb ook al rijst, aardappel, walnoten en amandelen geherintroduceerd. En nu ga ik voor de nachtschadekruiden 🙂

    • Wat fijn dat deze introducties goed verlopen! Ik neem aan dat ei pas als allerlaatste op de planning staat. 😉 Wat fijn ook dat rijst en aardappel goed gaan. Ik heb rijst geprobeerd te introduceren en hoewel ik de eerste keren niks leek te merken, gaat het uiteindelijk na een paar weken toch dan veel minder goed met me, dus ik ben weer terug bij graanvrije rijst-alternatieven. 😉 Ik mag blijkbaar gewoon niet te veel van Paleo afwijken. Voel me daar dan toch het beste bij.

     Succes met je verdere introducties! 🙂 Hopelijk gaan de nachtschade kruiden ook goed 🙂