Duurzamere sinterklaas schoencadeautjes

De afgelopen weken ben ik  op zoek geweest naar enigzins duurzamere, verantwoorde schoencadeautjes voor mijn kleine enthousiaste Sinterklaas aanhangers. Normaal gesproken zie ik elk jaar een beetje op tegen Sinterklaas. Je zou het niet zeggen aangezien ik de afgelopen weken er wel aandacht aan heb besteed op mijn blog. Dat deed ik eigenlijk meer voor mijn kinderen. 😉

sinterklaas-fanatiekelingen

Om 7 uur ’s ochtends trots laten zien wat ze voor Sinterklaas hebben getekend.

Van de ene op de andere dag veranderde ik van een 9 jarige Sinterklaas fanatiekeling die weigerde te aanvaarden dat Sinterklaas nep was, tot iemand die het hele kinderfeest niet meer kon uitstaan. De manier waarop ik ontdekte dat mijn moeder eigenlijk de cadeautjes kocht, verklaart denk ik waarom ik zo een aversie had gekregen. Het kwam er op neer dat mijn moeder boos op mij was geworden om iets (wat totaal niks met Sinterklaas te maken had) en me ineens ervan begon te beschuldigen dat mijn geloof in Sinterklaas maar nep was zodat ik de cadeautjes zou blijven krijgen. Ze zei me min of meer dat ik natuurlijk allang wist dat zij de cadeautjes kocht. Ik was opgegeven moment blij dat ik geen Sinterklaas meer hoefde te vieren… tot ik zelf kinderen kreeg. Toen mijn dochter nog een baby was kwam ik er nog wel mee weg door er niet al te veel aandacht aan te besteden, maar inmiddels kan dat echt niet meer. Mijn kinderen zijn weg van Sinterklaas. Ze zetten enthousiast hun schoen, maken tig tekeningen op een dag, zijn dol op het Sinterklaas journaal en zingen de hele dag door Sinterklaas liedjes. Ik verdroeg het maar voor mijn kinderen en probeerde leuk mee te spelen. Maar de afgelopen week, na de gebeurtenis in Parijs ben ik er toch een beetje anders over gaan denken. Het was namelijk iets wat komiek Jochem Myjer op Facebook deelde:

Zullen we de kinderen vandaag alsjeblieft nog even laten geloven dat de wereld niet zo verrot en gevaarlijk is? Zullen we de kinderen, (…) nog even laten geloven dat deze wereld ook nog onschuldig mooi kan zijn? (…) Zullen we onze kinderen vandaag even laten geloven dat er daadwerkelijk een lieve oude meneer uit Spanje komt die ze gratis kadootjes en pepernoten geeft?”

Als moeder zijnde maken zulke berichtgevingen van zinloos geweld (niet alleen in Parijs, maar waar ook ter wereld), mij angstig en onrustig. Daarom kijk ik eigenlijk bijna geen nieuws meer. In wat voor wereld laten we onze kinderen opgroeien? De woorden van Jochem Myjer raakten me. Mijn kinderen geloven nog dat de wereld mooi is, onschuldig en dat er een oude meneer met een lange baard uit Spanje komt en cadeautjes uitdeelt. En gelukkig is er ook nog heel veel goeds in de wereld en daar wil ik mijn focus op leggen. Zolang ze nog zelf in Sinterklaas willen geloven, wil ik ze dat sprookje niet afpakken. En wanneer mijn dochter of zoon op een dag vraag gaat stellen, dan zal ik het ze uitleggen, maar uiteraard op een leukere en lievere manier dan mijn moeder toentertijd gedaan heeft.

Liever geen ‘wegwerp’ cadeautjes

Het intro is wat langer geworden dan ik in gedachten had. Maar terug naar het onderwerp: de schoencadeautjes. 🙂 Wie mij al langer volgen weten wel dat ik niet zo’n fan ben van ‘wegwerp’ cadeautjes, van goedkoop plastic, vol met weekmakers en andere hormoonverstorende troep dat uiteindelijk op een vuilnisberg belandt. Ze krijgen dat al genoeg aangereikt, daar kan ik helaas niet omheen. Maar als het even kan, probeer ik ook daarin bewustere keuzes te maken. Hieronder een greep van wat ik de afgelopen weken verzameld heb. De cadeautjes zijn allemaal ook redelijk budget vriendelijk. Dit is trouwens geen gesponsorde post, ik heb alles zelf aangeschaft.

Eco knutsellijm

Mijn kinderen houden van knutselen, Vooral mijn dochter. En het liefst wil ik dan niet dat ze met allerlei chemische troep lijmen. Bij eco-logisch bestelde ik verantwoorde knutsellijm. Ik heb in het verleden ook weleens natuurlijke lijm bij Greenjump besteld of bij Ekoplaza gekocht.IMG_0140-copy

Eco krijtjes en stoepkrijt

Zelfs krijten en stoepkrijten kan verantwoord met veilige kleurstoffen. 🙂 De pastel waskrijtjes zijn bijvoorbeeld van bijenwas gemaakt i.p.v. een synthetisch iets. Helemaal veilig voor kleine kinderhandjes. stoepkrijt-en-waskrijt

Bamboe kindertandenborstels

Deze tandenborstels van Humble Brush vond ik in de Marqt (Binnenrotte, Rotterdam). Ze zijn dan wel gemaakt van bamboe, maar de borstel is gekleurd (ik heb roze en blauw gekocht), waardoor ze toch niet saai zijn. Ik gebruik Sinterklaas meestal als smoes om ook nuttige cadeautjes te geven. Zo heb ik met Sinterklaas eens mijn dochter een Lunch Bots trommel gegeven en heeft het jaar daarop mijn vader voor pakjesavond een Klean Kanteen drinkfles voor mijn dochter gekocht. De kamer van mijn kinderen puilt namelijk uit van speelgoed en ze krijgen op pakjesavond ook weer speelgoed erbij. Ik probeer daarom meestal een mix van cadeautjes te maken: nuttige dingen maar ook speelgoed. Nu maar hopen dat mijn kinderen dit gaan prefereren boven de plastic tandenborstels met Disney figuren die ze van de tandarts hebben gekregen bij hun laatste controle. 😉 IMG_0138-copy

Tony’s fairtrade chocoladeletter

Bij de Albert Heijn vond ik fairtrade chocoladeletters van Tony’s. Het formaat vind ik prettig, namelijk niet al te groot. Ik bedoel, wat moet een kind met zo’n grote chocoladeletter? Door voor puur te kiezen maak je een net wat betere keuze. Daarbij is chocolade van Tony’s altijd heerlijk.  IMG_0134-copy

Niet zo duurzame Frozen kleurenpen

Deze is absoluut niet duurzaam. Waarom zet ik deze er dan toch tussen? We ontkomen er niet aan om soms mindere goede keuzes te maken. Mijn dochter is nou eenmaal een Frozen fan (net als zoveel meisjes van haar leeftijd) en soms moet ik haar daar weleens tegemoet te komen. Ik kan haar moeilijk mijn idealen opdringen. Mijn doel is meer om haar bewust te maken. Maar ik wil haar niet van alles ontzeggen omdat het nou eenmaal niet in mijn straatje van denken past of omdat het niet duurzaam genoeg is of toch goedkope plastic bevat. Wel probeer ik zulke dingen vaak tweedehands te vinden, maar dat lukt niet altijd. Nu moet ik nog net zo’n’ fout cadeautje voor mijn zoon ergens zien te vinden. 🙂 IMG_0142-copy

En jullie?

Hoe pakken jullie het aan met Sinterklaas qua cadeautjes? Deel het hieronder, zodat we elkaar kunnen blijven inspireren. 🙂

Tags: , ,

Reactie 2 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

  1. Nou precies waar ik mee bezig ben dit jaar! Geweldig topic!