Paleo Speculaaskoekjes (Paleo, glutenvrij, suikervrij, zuivelvrij)

Afgelopen zondag waren mijn kinderen uitgenodigd voor een leuk kinderfeestje. Op het feestje, georganiseerd in natuurspeeltuin Speeldernis in Rotterdam, werden er ondanks het gure weer, hutten gebouwd, een kampvuurtje gestookt en mochten ze een appeltje roosteren. De kinderen hadden helemaal geen last van het miezerige grijze weer en de wind. Ze renden volop rond en hadden veel plezier. 🙂

Nootvrije Paleo koekjes

De moeder van de jarige tweeling was zo lief om met mij te overleggen wat mijn kinderen wel of niet mochten eten. Om het voor iedereen makkelijk te maken nam ik wat lekkers mee voor mijn kinderen en verder was er gelukkig volop fruit aanwezig waar ze van konden snoepen. Ik bakte deze snelle koekjes, die echt een aanrader zijn. Ze zijn gezoet met dadels, smaken niet vreselijk zoet, en zitten verder vol met goede vetten. Daarbij zijn deze koekjes ook nog eens nootvrij, wat toch ook eens fijn is, niet? Het zijn overigens geen knapperige koekjes, eerder smeuïg. Ze vielen ook in de smaak bij een andere moeder die nieuwsgierig was en ze wou proberen. 🙂

Ingrediënten voor 9 koekjes

  • 30 gram kokosmeel
  • 70 gram zonnebloempitpasta
  • 4 medjooldadels zonder pit (ongeveer 70 gram)
  • 1 ei
  • 50 gram ghee, roomboter (is niet zuivelvrij) of palmshortening.
  • 2 theelepels speculaaskruiden
  • Snufje Keltisch zeezout (indien de zonnebloempitpasta ongezouten is, laat het anders achterwegen)

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Smelt de ghee (of roomboter of palmshortening)
  • Mix alle ingrediënten goed door elkaar in de keukenmachine tot alles goed gemengd is en de dadels ontzettend fijn zijn gemalen.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Leg 9 bolletjes verspreid over de bakplaat (ongeveer 1 grote eetlepel per bol).
  • Strijk de bolletjes met vochtige vingers glad.
  • Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak ze in 15 minuten gaar.
  • Laat de koekjes goed afkoelen. De koekjes zijn nog erg zacht wanneer ze net uit de oven komen, dat is normaal. Ze worden steviger wanneer ze afgekoeld zijn.

speculaaskoekjes-met-zonnebloempitpasta-2 speculaaskoekjes-met-zonnebloempitpasta1

 

Tags: , , , , , , , ,

Reactie 2 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

  1. Dat klinkt lekker, Diana. Alleen: ik heb geen zonnebloempitpasta. Wat zou ik als alternatief kunnen gebruiken? Groeten, Melanie

    • Elk andere noten- of zadenpasta 🙂 Denk aan amandelpasta, cashewnotenpasta, pompoenpitpasta, hazelnootpasta… alleen zijn deze allemaal wel een heel stuk duurder. Pindakaas kan trouwens ook, maar dat is een peulvrucht en dus niet Paleo 🙂