Geurige bloemkoolrijst met pandan en kokos (Paleo, graanvrij, zuivelvrij, suikervrij)

Het werd tijd dat er eens een recept voor bloemkoolrijst op mijn blog zou komen. Bloemkoolrijst is de vervanger voor gewone rijst en kan erg lekker zijn, mits je de bloemkool smaak een beetje weet te verbloemen. 😉 Als je met de juiste kruiden en ingrediënten werkt, dan krijg je een redelijk neutraal smakende bloemkoolrijst. Je kan dit op verschillende manieren doen met verschillende kruiden en ik deel graag onze favoriete recept.

Ik bereid zelf de bloemkoolrijst vaak met pandan en kokos. Deze combinatie is ideaal bij curry’s of andere Thaïse gerechten. De pandanbladeren vind ik in de Toko of Aziatische supermarkt zoals ‘Amazing Oriental‘ of ‘Wah Nam Hong‘. De Indonesische Toko’s verkopen vaak de verse bladeren, en in de bovengenoemde Aziatische supermarkten liggen ze meestal in het vriesvak.

Tip voor moeilijkere eters: bloemkoolrijst mengen met rijst

Mijn kinderen zijn momenteel dol op witte rijst en dat eten ze ook wel af en toe, ook al is dat niet Paleo. Alleen wil ik niet dat de witte rijst op hun bord al te veel de plek van groente gaat innemen. Wanneer dat wel het geval is, dan lepelen ze vooral al het rijst op tot hun buikje vol is en ze geen plek meer over hebben voor groente en vlees. Witte rijst bevat nou niet zo veel voedingsstoffen en ik heb toch liever dat ze groente eten. Maar vooral mijn dochter kan enkel en alleen bloemkoolrijst toch minder waarderen dan mijn man, ik en haar kleine broertje. Niet dat ze het vies vindt maar ze heeft gewoon liever rijst. Vandaar dat ik het voor haar meng. Ze krijgt dan een kommetje met de helft basmati rijst en de helft bloemkoolrijst, door elkaar gemengt. Ze proeft dan niet het verschil. 🙂

Ingrediënten

 • 1 à 2 eetlepels kokosolie
 • 1 grote bloemkool
 • 2 lange pandanbladeren
 • 200 ml kokosmelk
 • sap van 1 limoen
 • bosuitje (of een sjalotje)
 • Zeezout naar smaak

Bereiding

 • Snij de bloemkool in roosjes, spoel ze af.
 • Doe de bloemkoolroosjes in de keukenmachine en maal het tot korreltjes.
 • Snipper het bosuitje
 • Verwarm in een pan de kokosolie en fruit daarin kort het bosuitje.
 • Voeg de bloemkoolrijst toe, de pandanbladeren, kokosmelk en limoensap en breng op smaak met wat (Keltisch) zeezout.
 • Breng het zachtjes aan de kook en laat het al roerend pruttelen tot de kokosmelk grotendeels verdampt is.
 • Vis de pandanbladeren eruit.
 • Serveer de bloemkoolrijst met bijvoorbeeld een lekkere curry.

geurige bloemkoolrijst met pandan kokos1

geurige bloemkool met kokos en pandan2

Tags: , , , , ,

Reactie 0 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens