Smeuïge speculaascake met romige topping (paleo, glutenvrij, suikervrij)

Met nog maar één week te gaan, voordat de sint-rage begint, ben ik een beetje in de keuken bezig geweest met bijpassende receptjes. O.a. de bonbonnetjes met gevulde speculaasvulling en nu deze smeuïge speculaascake. Deze is enkel gezoet met medjooldadels. 🙂

Bakken met kokosmeel is altijd een beetje spannend omdat het al gauw te droog kan worden of juist een wat nattige structuur kan krijgen. Ik had dan ook twee pogingen nodig voordat ik het goed genoeg vond. Laat de topping alsjeblieft niet weg, want mèt is het echt zooooo lekker! 🙂

Ingrediënten voor 1 cake van 20 x 20 cm

Voor de cake

  • 70 gram kokosmeel
  • 1 eetlepel arrowroot of tapiocameel
  • 100 à 120 gram ontpitte medjooldadels (zo’n 7 à 8 stuks)
  • 100 gram gesmolten kokosolie (of ghee, of roomboter)
  • 4 eieren
  • 2 theelepels speculaaskruiden
  • rasp van de schil van 1 sinaassappel (je kunt dit ook vervangen door gedroogde sinaassappelschil, gebruik dan 1 theelepel hiervan)
  • 1 theelepel vanillepoeder
  • 1 mespunt keltisch zeezout
  • 1 theelepel bakingsoda/natriumbicarbonaat/zuiveringszout
  • 1 eetlepel appelazijn

Topping

  • 120 gram cashewnoten (een paar uurtjes geweekt in water)
  • 75 gram gesmolten ghee (of roomboter)
  • 1,5 (anderhalf) eetlepel rauwe honing
  • 2 theelepels speculaaskruiden
  • mespuntje fijn Keltisch zeezout

Bereiding

De cake

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Mix de eieren, gesmolten kokosolie met de ontpitte medjooldadels in een goede keukenmachine of blender (tot de medjooldadels helemaal fijn zijn).
  • Meng in een kom de kokosmeel met de speculaaskruiden, rasp van 1 sinaassappel, vanille, snufje keltisch zeezout en de bakingsoda.
  • Doe de droge ingrediënten bij de natte in de keukenmachine, voeg nog 1 eetlepel appelazijn toe, en mix tot een glad beslag.
  • Bekleed een ovenschaal (van 20 cm x 2o cm) met bakpapier en schep er het beslag in.
  • Bak het 25 minuten in de oven.
  • Controleer na de baktijd met een satéprikker of ze klaar zijn. Komt de satéprikker er nat uit, verleng de baktijd met nog 5 minuten en controleer dan weer.
  • Laat de cake wat afkoelen voordat de topping erover heen gaat.

De topping

  • Giet en spoel de geweekte cashewnoten af
  • Doe de cashewnoten samen met de gesmolten ghee, speculaaskruiden, mespunt Keltisch zeezout en honing in de keukenmachine.
  • Laat de keukenmachine draaien tot het mengsel mooi glad is geworden.
  • Smeer de topping gelijkmatig uit over de cake.

IMG_0083-copy IMG_0086-copy IMG_0089-copy IMG_0091-copy

Tags: , , , , , , ,

Reactie 2 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

  1. Ik heb precies hetzelfde met kokosmeel, altijd maar de vraag hoe het gaat uitpakken. Ik weet nog de eerste keer dat ik het gebruikte en in het recept stond dat er 50 gram in moest, maar ik dacht dat dat niet kon kloppen, want 50 gram is net niks. Ik had er dus ‘wat extra’ aan toegevoegd, want dat kan toch geen kwaad, dacht ik. Mijn beslag was gewoon één grote brok geworden die ik met veel moeite uit de kom rechtstreeks bij het GFT afval kon doen. Zonde, maar wel een stuk wijzer erdoor geworden 😉 Dit recept ziet er heel lekker uit, ik heb nog nooit gezoet met dadels, dus misschien ga ik het eens proberen aan de hand van dit recept 🙂

    • Ik vond het in het begin ook maar vreemd dat er zo weinig kokosmeel nodig was 🙂 Ben er in het begin ook een aantal keer de mist mee gegaan 🙂