Pompoenbroodjes (Paleo, glutenvrij, suikervrij, zuivelvrij)

Ervaar het ultieme herfst gevoel met deze pompoenbroodjes. De broodjes zijn geïnspireerd op de joodse babkabroodjes. Normaal gesproken zijn deze marmerbroodjes zoet, maar deze zijn dus hartig. Lekker voor bij een herfstsoepje zoals de eekhoorntjesbroodsoep die je op de foto hieronder ziet. Aan tafel waren ze zo op 🙂 Ik had de helft van de broodjes gevuld met parmaham, en de andere helft met een zacht geitenkaasje (voor mijn kaasliefhebbende man). Wie geen zuivel eet, laat de kaas uiteraard achterwege en houdt het gewoon bij parmaham.

Voor het recept ging ik weer aan de slag met de cassavedeeg (bekend van de pizzabodem en de worstenbroodjes). Ik heb denk ik momenteel een obsessie ervoor ontwikkeld en de gedachte van alles wat daarmee mogelijk is. Ik heb, op het moment dat ik dit nu schrijf, nog 4 kilo cassave in de vriezer liggen, wachtend op andere bakprojecten. 🙂

Ingrediënten voor 12 broodjes

Voor de cassavedeeg

  • 500 gram schoongemaakte en gekookte cassave (zie hier voor de kook instructies).
  • 2 eetlepels ghee
  • 1 halve theelepel fijn Keltisch zeezout of Himalaya zout
  • 1 a 2 eetlepels arrowroot of tapiocameel voor het bestuiven.

Voor de vulling

  • 150 gram pompoenpurree (gekookte/geroosterde pompoen, naderhand gepureerd)
  • Handje basilicumblaadjes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • Keltisch zeezout en gemalen zwarte peper naar smaak
  • Pakje parmaham (zo’n 50 à 70 gram)
  • Handje pijnboompitten
  • 1 a 2 eetlepels gesmolten ghee

Bereiding

  • Kook de cassave volgens de instructies. Giet de cassave vervolgens af en laat het goed uitlekken.
  • Smelt de ghee.
  • Doe de ghee, cassave en zout in de keukenmachine en laat enkele minuten draaien tot er een deegbal ontstaat.
  • Leg het deeg op een vel bakpapier, controleer het eventueel op wat harde stukken en verwijder ze (het verschilt per merk bevroren cassave, of er wat harde stukken in zitten of niet). Laat het wat afkoelen, voordat je ermee verder gaat.
  • Bereid ondertussen de vulling.
  • Pel het teentje knoflook en snij het in plakjes.
  • Verwarm in een klein pannetje de olijfolie en fruit hierin de knoflook tot ze gelig zijn geworden.
  • Doe er de gepureerde pompoen bij en de basilicumblaadjes.
  • Voeg wat peper en zout naar smaak toe en verwarm de saus, al roerend, enkele minuten.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Bestuif het deegbol met wat arrowroot/tapiocameel.
  • Halveer de bol in twee porties.
  • Rol elke portie uit tot een rechthoek van ongeveer 40 cm lang en 25 cm breed.
  • Verdeel het pompoensausje over de deegvellen. Beleg ze met wat parmaham (en voor de kaasliefhebbers, verkruimel er wat geitenkaas over).
  • Rol elk deegvel strak op in de breedte. Snijd uit elke rol 6 broodjes.
  • Leg 12 muffin vormpjes klaar en een muffin-bakplaat. Leg in elk muffin vormpje een broodje en druk goed aan.
  • Smelt de ghee en bestrijk er de bovenkant van de broodjes mee. Bestrooi ze vervolgens met wat pijnboompitjes.
  • Bak ze in ongeveer een half uur goudbruin. Laat ze afkoelen en serveer.

pompoenbroodjes2

pompoenbroodjes1

Tags: , , , , , ,

Reactie 0 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens