Surinaamse Pom (paleo, wapf, glutenvrij, suikervrij)

Mijn schoonmoeder vierde afgelopen weekend haar 65e verjaardag. Ze ging Surinaams koken, al is ze zelf niet Surinaams of zo, maar ze houdt nou eenmaal erg van de Surinaamse keuken. Toen kwam de vraag: ‘Wat gaan jullie dan eten?‘ Met een glutenintolerantie kun je niet zomaar zeggen: “Ach vandaag maak ik maar een uitzondering.” Dus ik besloot dan maar zelf twee gerechten te maken om mee te nemen. De Surinaamse Pom en de Bojo. De Bojo is een cake van kokos en cassave en het recept heb ik van Leo goes Paleo. De reguliere melk in het Bojo recept heb ik vervangen door kokosmelk, verder heb ik het recept gevolgd en het resultaat was lekker! Ik had verder beide gerechten nog nooit eerder gegeten, laat staan zelf klaargemaakt! Voor de Pom vroeg ik een Surinaamse vriendin om wat tips en adviezen, en ze bracht me naar de toko’s voor de ingrediënten, zoals de geraspte Pom Tayer uit de vriezer. De Pom Tayer is een grote knol en is helemaal paleo vriendelijk. Aangezien dit het hoofdingrediënt is, was het best makkelijk om het recept te ‘ver-paleoniseren’. Het was even een werkje, maar ik moet zeggen dat het echt de moeite waard is! Als je zin hebt om uitgebreid te kokkerellen, dan moet je zeker eens Pom proberen. Het was namelijk heerlijk! De Surinaamse gasten op het feest vonden de Pom ook lekker, maar vonden het naar hun smaak nog iets te ‘nattig’. Dus in dit recept gebruik ik minder vocht, dan wat er oorspronkelijk achterop de verpakking stond van de Pom Tayer. De schaal was zo op, dus zegt dan denk ik wel genoeg. 😉 Leonie (Leo goes Paleo) heeft trouwens ook een Pom recept op haar website staan, daar ben ik ook erg benieuwd naar, want haar recept is wel een beetje anders. De volgende keer probeer ik die ook uit.

Zoutvlees en Piccalilly

Normaal gesproken zit er iets van zoutvlees in het gerecht (hoewel Pom vaak ook zonder gemaakt schijnt te worden), maar ik kon er geen enkele vinden zonder tig aan e-nummers, dus dat heb ik maar laten zitten. De piccalilly in het gerecht kun je eventueel vervangen door de sap van 1 citroen, maar mij is verteld dat er traditioneel gezien, altijd piccalilly gebruikt wordt. Weer een andere Surinaamse dame (een tante van mijn man), op het feest, vertelde me dat piccalilly niet van haar tijd is en dat ze altijd zonder maakte. Wie weet hoe het nu werkelijk zit, mag het me zeggen. 🙂 Je kunt zelfgemaakte piccalilly gebruiken, zoals deze van Jamie Oliver, of je kunt er één uit een potje gebruiken. Maar pas op, wanneer je een potje uit de winkel haalt, dat er geen tarwebloem in zit! Ik had er dus een aantal in mijn handen die gewoon gluten bevatten, en moest goed zoeken naar eentje zonder, die ik uiteindelijk bij de Marqt vond (daar zat wel een klein beetje maiszetmeel in en dat nam ik maar voor lief). Zelf maken is altijd het beste, maar mocht dit allemaal te ingewikkeld zijn en je kunt geen glutenvrije variant in de winkels vinden, dan vervang je het door het sap van 1 citroen. Want nogmaals, piccalilly is niet een vereiste.

Maak het vantevoren

Op de achterkant van de verpakking van Pom Tayer staat het recept voor de Pom gedrukt. Daar heb ik mee gewerkt, en het vervolgens Paleo vriendelijk gemaakt, met behulp van wat tips van mijn Surinaamse vriendin. Maak de Pom het liefst een dag van te voren, zodat het de dag erop nog lekkerder is, de smaken trekken dan beter in en de Pom is dan wat steviger. Dus echt van te voren maken, dat is eigenlijk wel een vereiste. 🙂

Ingrediënten voor 1 ovenschaal van 20 x 30 cm

 • 1 kilo Pom Tayer uit de vriezer
 • 1 kippetje
 • 3 uien
 • 3 teentjes knoflook
 • 150 gram hele gepelde tomaten (uitgelekt, zonder de vocht)
 • 200 gram roomboter of ghee (ontgeurde kokosolie kan ook, maar heeft minder smaak)
 • 125 ml zelfgetrokken bottenbouillon
 • sap van 2 sinaassappels
 • 2 eetlepels piccallilly of sap van 1 citroen
 • half plantje selderij
 • 50 à 100 ml water (beetje op gevoel)
 • gemalen nootmuskaat
 • gemalen zwarte peper
 • 1 a 2 eetlepels honing of kokosbloesemsuiker
 • Keltisch zeezout naar smaak

Bereiding

 • Haal ruim van te voren de Pom Tayer uit de vriezer en laat het in de verpakking ontdooien en geheel uitlekken (als het goed is, zit er een gat in de verpakking om het vocht weg te laten lopen).
 • Doe de ontdooide Pom Tayer in een schaal, en pers er de sinaassappels erover uit. Voeg de piccallilly toe (of de citroensap) en roer alles goed door.
 • Verwarm de oven voor op 160 graden.
 • Hak het kippetje in diverse stukjes. Was het, dep het droog.
 • Smelt 150 gram boter of ghee in een braadpan.
 • Bestrooi in de tussentijd het kippetje met nootmuskaat, zout en peper naar smaak.
 • Bak de kip ongeveer 15 minuten in de ghee/boter tot de stukken lichtbruin gekleurd zijn.
 • Zet het vuur uit en haal de kip uit de pan, leg het weg.
 • Snij de gepelde tomaten.
 • Hak de uien, knoflook en de blaadjes selderij fijn (ik deed dat voor het gemak in de keukenmachine).
 • Verwarm de pan met ghee/boter weer en voeg de tomaten, uien, knoflook en selderij toe. Fruit het een paar minuutjes al roerend en voeg daarna de bouillon toe. Wanneer de saus nog erg dik is, kun je wat water toevoegen (50 à 100 ml), maar is de saus al redelijk vloeibaar, laat dan het water achterwege.
 • Voeg de kip weer toe, en laat het tien minuten sudderen.
 • Haal de kip uit de saus, en zet het weer apart op een schaaltje.
 • Meng ongeveer iets meer dan de helft van de saus goed met het Pom Tayer/sinaassappel mengsel. Breng het op smaak met zout en peper en proef of het zout genoeg is. Voeg er wat zoet toe (honing of kokosbloesemsuiker) en proef of de smaak zoet/zuur genoeg is. Het zure moet niet overheersen.
 • Bekleed een ovenschaal met wat bakpapier, en verdeel de helft van de Pom Tayer/saus mengsel gelijkmatig over de bodem van de schaal.
 • Doe daar overheen de kip. Surinamers doen de kip meestal met bot en al in de Pom, maar omdat er een paar Hollanders in de familie zijn (mijn man en schoonvader) die absoluut niet van kluiven houden, heb ik al het kip van bot ontdaan. 😉
 • Pak de restant saus (dat wat niet in het Pom Tayer mengsel is gebruikt) en verdeel het over de kip.
 • Bedek het geheel met de andere helft Pom Tayer.
 • Verdeel de overige 50 gram aan roomboter of ghee als klontjes over de Pom.
 • Bak het 100 minuten (1 uur en 40 minuten) in de oven tot het mooi goudbruin geworden is.

surinaamse pom1

pom-in-de-maak

laagje kip pom

oven-in-pom

Tags: , , , , , , , , , , ,

Reactie 0 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens