Update: Siroop past niet binnen de visie van gezond eten (deel 2: Het overblijfinitiatief).

Zoals jullie al hebben kunnen lezen zijn we op de school van dochterlief, met 15 ouders een overblijfinitiatief begonnen. De gevestigde tussentijdse schoolopvang is daar namelijk behoorlijk duur en veel ouders zijn ontevreden. De kinderen krijgen weinig tijd om te eten (20 minuten tot een half uur) en bij mijn dochter deden ze erg moeilijk over de inhoud van haar trommeltje. Het kwam erop neer dat de inhoud niet mocht afwijken van het aangeboden brood en beleg (dat overigens niet van al te beste kwaliteit is). Dit resulteerde dat veel ouders, waaronder ik, met weer, wind en zon, op het aangrenzende publieke speeltuin bivakkeerden tussen de pauze.

Het overblijfinitiatief kwam tot stand met een stel enthousiaste ouders die er het beste van willen maken. Een behoorlijk divers groepje met leuke mama’s, maar wel met verschillende ideeën over wat gezond nou eigenlijk is en sommigen houden zich daar meer mee bezig dan anderen. Daarbij kenden een behoorlijke aantal mama’s elkaar niet dus het is in de eerste weken sowieso erg wennen om met elkaar samen te werken. De kinderen zelf hebben het er gelukkig naar hun zin en de sfeer aan de eettafels is goed. Ze krijgen nu meer tijd en rust om te eten en hoeven zich gelukkig niet meer te haasten. De ruimte is prettig en gezellig en we hoeven nu niet meer in de kou en regen te eten. 🙂 Voor ons mama’s is het nog een beetje zoeken naar orde, rust, handigheid en regelmaat, maar we doen ons best.

Voeding van niet al te goede kwaliteit op tafel

Voor enkele mama’s was het belangrijk dat het vlees halal is, en daar wordt natuurlijk rekening mee gehouden. Tijdens de voorgesprekken hebben ik, en een paar ouders aangegeven dat we wel onze kinderen voeding van betere kwaliteit willen aanbieden dan wat er bij de gevestigde tussenschoolse opvang wordt aangeboden (voor zover mogelijk is binnen het budget). Maar helaas ging dat al bij de eerste boodschappenrondes mis. Alles was uiteraard wel halal, maar met onze suggesties en bezwaren tegen bepaalde producten, was niks mee gedaan. Er stond supermarktbrood van slechte kwaliteit, goedkope halvarine, pindakaas met transvetten, jam met suiker, chocoladepasta met glucose-fructose siroop, ontbijtkoek, siroop en smeerkaas. De kwaliteit van het warme eten was wisselend. De ene keer zelfgemaakte pizza (hartstikke goed natuurlijk!) maar de andere keer bruine bolletjes vissticks vol met e-nummers, of pasta met een leeg sausje zonder groente, vetten en vlees waardoor het één bom koolhydraten was. Zoals ik in mijn vorige blog schreef wil ik geen Paleo opdringen, dat is voor veel ouders gewoon te veel stappen te ver. Om die reden ga ik brood en melk niet afkraken, maar zou wel willen zien, dat wanneer je kinderen dit aanbiedt, ze tenminste van goede kwaliteit zijn, zodat het enigszins voedzaam is.

Kleuters het niet te ingewikkeld maken door te veel keuze

Een ander groot obstakel waar we tegen aanliepen was dat de kleuters te veel keus hadden. Op de dagen dat er warm eten aangeboden werd, stond er op hun tafel ook al dat zoete beleg. Daardoor kreeg je dat sommige kinderen het warme eten niet eens wilden proberen en liever voor een boterham met chocoladepasta kozen. Ik hoef natuurlijk hier niet uit te leggen dat een boterham met chocoladepasta geen volwaardige vervanging is voor een warme maaltijd. Ik gaf dit aan, maar de dames die de inkoop doen en de keuken beheerden, vonden dit allemaal geen probleem. “We moeten ze brood aanbieden als ze geen warm eten willen.” Ik probeerde tevergeefs uit te leggen dat we de kinderen uiteraard niet wegsturen met een lege maag, maar dat we ze eerst proberen te stimuleren een warme maaltijd te proeven. Wanneer een kind echt iets niet lust dan is een boterham inderdaad het alternatief, maar dan wel met iets hartigs… en geen jam of chocoladepasta. Helaas kwam mijn boodschap niet aan. Toen ik vervolgens vernam van een vader, dat hij Raak vruchtensiroop had zien staan, was dit voor mij de druppel. Uit frustratie schreef ik het artikel, die je gisteren hebt kunnen lezen. Een klein groepje ouders besloten dan ook één front te vormen (elkaar bij te staan) tijdens het eerstvolgende overleg.

Elkaars wensen en eisen m.b.t. voeding respecteren (geen eenrichtingsverkeer)

Dat overleg was gisterochtend. En die was heftig. Er werd flink gediscussieerd. Allemaal met de beste bedoelingen werden over en weer suggesties en meningen geworpen. Ik was bang dat ik te emotioneel zou worden en hierdoor mijn boodschap niet zou kunnen overbrengen, dus ik oefende nog met één ouder voor aanvang. 🙂 Ook had ik al onze punten al doorgestuurd naar de coördinator en leidster van de groep. Ik vroeg als eerste naar de Raak vruchtensiroop die een vader laatst had zien staan. Ik gaf aan, dat gezien de ingrediënten, het niet past binnen de visie van gezond drinken. Er werd ons gezegd dat de Raak siroop niet van ons was, maar er werd ons vervolgens niet verteld welke siroop ze dan wel gebruiken. Samen hebben we geprobeerd duidelijk te maken dat we niet zo veel suiker op tafel willen zien staan en dat we graag de kwaliteit zien verbeteren en zelf ook invloed willen hebben op de inkoop. De dame van de inkoop riep vervolgens: “Niet iedereen hoeft zo gezond te eten, dus we kunnen er moeilijk rekening mee houden.” Waarop ik terugkaatste: “En niet alle kinderen hoeven halal te eten (het zijn er maar een paar) en toch wordt er voor de hele groep halal ingekocht omdat we met elkaar rekening houden en elkaars wensen respecteren. Nu geven er een aantal ouders aan dat ze moeite hebben met de gekozen voeding. Dan vind ik het niet meer dan normaal die eisen ook serieus te nemen en dat we samen naar een compromis gaan zoeken naar wat haalbaar is binnen het budget.” Gelukkig vonden veel ouders dat wij een punt hadden en iedereen beaamde dit argument. Dezelfde dame riep vervolgens ook: “Wij gaan siroop niet weghalen. Het hoort erbij.” Ik kaatste terug dat dit niet een beslissing is die zij alleen voor de hele groep kan en mag maken en dat we zoiets gezamenlijk moeten beslissen. Ik bleef opmerkelijk kalm en rustig voor mijn doen en wist alles gelukkig goed te verwoorden. Uiteraard vielen de andere mama’s mij bij in de discussie. De leidster/coördinator vond gelukkig gehoor in onze argumenten en uiteindelijk zijn dit de punten die we hebben bereikt.

De gemaakte afspraken omtrent gezonde voeding

 • De kleuters krijgen geen siroop meer aangeboden (grotere kinderen wel).
 • De wensen van ouders worden gerespecteerd. Wilt een ouder niet dat zijn/haar kind siroop te drinken krijgt, dan geven we dat ook niet.
 • Wanneer er warm eten wordt aangeboden, wordt het zoete beleg weggehaald om het de kleintjes niet al te moeilijk te maken. Wanneer er echt niet gegeten wordt, dan is een boterham met iets hartigs het alternatief.
 • Ik en een andere mama gaan een inkooplijst maken. We gaan winkels (Albert Heijn, Aldi, Lidl, Jumbo om maar iets te noemen) en adressen langs (eventueel plaatselijke telers van groente en fruit), op zoek naar goede voeding voor een goede prijs. We duiken de supermarkten in en gaan op zoek naar betaalbare en gezondere alternatieven voor beleg, brood e.d. We gaan deze suggesties vervolgens mailen en voorleggen. We hopen de eerste keren ook betrokken te worden bij de inkoop. Uiteraard kan het niet allemaal biologisch zijn en al helemaal niet Paleo. We vinden echter reguliere roomboter al een hele verbetering ten opzichte van de halvarine die op tafel staat. Pure hagelslag in plaats van chocoladepasta, pindakaas zonder transvetten vs. pindakaas met transvetten… etc.
 • Ouders die willen mogen ook betrokken worden bij het koken van warme gerechten waardoor er meer variatie op het menu ontstaat.

A.s. maandag en dinsdag duiken we de supermarkt in om een mooie lijst van goedkope maar voedzame producten te maken. Bij genoeg interesse kan ik deze lijst ook op mijn blog delen voor de mama’s en papa’s die met soortgelijke situaties geconfronteerd worden. 🙂

Wordt vervolgd

Tags: , , , ,

Reactie 2 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

 1. Fijn dat het uiteindelijk een goede bijeenkomst is geworden. Hopelijk komt er nu verantwoord voedsel op tafel.
  Daar kunnen veel dagverblijven nog wat van leren. Bij ons op het dagverblijf staan ook de dingen op tafel die het voedingscentrum aanbevelen. Dus, veel suiker en slechte vetten. Ik ben het gesprek wel eens aangegaan, maar in een grote organisatie is dat niet te doen. Heeft ook met kosten te maken denk ik.
  Als een kind iets van thuis meeneemt, zoals tahin oid, wordt daar raar tegenaan gekeken. Ik denk niet dat ik het verschil kan maken.
  Knap trouwens hoe jullie gezin omgaan met gezond eten/paleo. Ik kook ook gezond, eet geen suikers ( of zo min mogelijk ) en zonder pakjes en zakjes. Maar paleo vind ik toch wel lastig hoor.

  • Bij Paleo laat je idd meer voedingsmiddelen weg. Op zich niet lastig hoor, maar wat het bij ons vooral makkelijk maakte was de noodzaak om Paleo te eten. Ik at al suikervrij, tarwevrij, e-nummervrij, zuivelvrij en biologisch, maar had flinke ontstekingen in mijn darmen. Paleo was echt noodzakelijk om de rust in mijn darmen weer te herstellen. Pas toen heb ik ook verschil voor mezelf gemerkt. Mijn dochter idem, die lag op de grond van de buikpijn ondanks alle spelt-zuurdesem boterhammen. Zij heeft er ook veel baat bij gehad. Maar je zult mij nooit horen zeggen dat het dan gelijk ook voor iedereen goed is of dat ik anti-graan ben. Uiteindelijk heeft ieder zijn eigen weg te gaan en moeten ze zelf ontdekken waar ze blij van worden en waarvan niet. Paleo is zeker een goede basis. Sommige gaan er strickter mee om dan een ander. Maar de een kan dat ook qua gezondheid, en de ander niet. 🙂

   Kosten spelen hier ook een belangrijke rol. Wij gaan proberen te bewijzen dat het dus wel mogelijk moet zijn om binnen het budget natuurlijkere en betere keuzes te maken. 🙂 Ik zal die lijst op mijn blog zetten, wie weet kun je het dan nog eens proberen. 🙂 Maar er gewoon niks van verwachten, kun je niet teleurgesteld raken. 🙂