Gefrituurde courgettebloemen! (glutenvrij, paleo, suikervrij, zuivelvrij)

In mijn vorige blogpost vertelde ik al hoe dol ik op courgettebloemen ben. In Nederland worden deze normaliter weggegooid, maar ze zijn zo ontzettend lekker! Het is niet makkelijk om eraan te komen, tenzij je wellicht iemand met een moestuin kent of uiteraard zelf een moestuin hebt.

In mijn vorige blog (het recept voor courgettebloemensoep) schreef ik over een moeder van de school van mijn dochter, Maureen. Ze heeft een eigen (stads)moestuin en ook behoorlijke groene vingers. Van haar kreeg ik mijn vorige lading courgettebloemen. Zelf leren groente en fruit telen is een droom van me, maar we hebben helaas geen tuin waar ik aan de slag kan. Ik heb een paar jaar terug geprobeerd wat plantjes met courgette en aardbeien te laten groeien op ons minibalkon (trouwe lezers zullen zich dat misschien herinneren, lees hier), maar door gebrek aan ervaring (en ik vermoed ook wat te weinig zonlicht) gingen de planten al gauw dood. Ik had ook nog overwogen om een cursus moestuinieren bij Uit je eigen stad te volgen, maar helaas zat het er niet in wegens budgettaire redenen. Maureen stelde al een hele tijd terug voor om eens naar de Ghandituin te gaan in Rotterdam Noord, aan de Gordelweg. Vanmorgen kwam het er eindelijk van. 🙂

De Ghandituin in Rotterdam Noord

We werden heel hartelijk ontvangen met koffie en thee en wat Tony’s Chocolonely 🙂 We raapten gelijk al wat hazelnoten bij de ingang van de tuin, en na de thee gingen we de moestuin in. We mochten samen met John helpen de aardappels te rooien en ondertussen legde hij hun manier van moestuinieren uit: permacultuur. Het is een duurzame en milieuvriendeijke (en vooral ook bodemvriendelijke) manier van moestuinieren. Er is veel aandacht voor de bodemcultuur (het rijke insectenleven en de aerobe en anaerobe bacteriën laat je zo veel mogelijk met rust). Ook wordt onkruid niet snel als onkruid gezien en kan het zelfs worden ingezet. Wanneer een plant bijvoorbeeld echt begint te woekeren, dan wordt het verwijderd, en de bladeren worden dan weer ingezet om bijvoorbeeld de bodem te bedekken en/of andere planten weer van voeding te voorzien. Dit is even in het kort wat ik vanmorgen al heb geleerd in een uur tijd, toen ik met Maureen en John met de aardappelen bezig was. Meer informatie over Permacultuur is o.a. hier te vinden. Helaas moest ik om half 12 weer richting school, want vandaag was het mijn beurt als overblijfmoeder om een groep kindjes te halen en te brengen. Leuk was dat ik door een van de bezoeksters (Conny) herkend werd van mijn blog. 🙂 Na afloop kreeg ik een tasje mee naar huis met wat aardappelen, snijbiet, worteltjes, courgettebloemen, appels, druifjes en een bietje. De kinderen waren vooral erg blij met de druifjes en appels. Als voorafje maakte ik bij het avondeten de gefrituurde courgettebloemen. Super simpel, en vol van smaak.

De ingrediënten zijn voor een klein schaaltje (zo’n 17 a 20 courgettebloemen)

Ingredienten

 • Ongeveer 20 courgettebloemen (mag ook iets meer of minder zijn)
 • 50 gram arrowroot
 • 1 grote ei
 • snuf (Keltisch of Himalaya) zout
 • Om in te bakken: ontgeurde kokosolie of rundervet (ossewit).

Bereiding

 • Verwarm een pan met flink wat kokosolie of ossewit.
 • Was alle bloemen en snij het steeltje eraf.
 • Meng in een kommetje de arrowroot met het eitje en een snufje zout. Roer goed tot alle klontjes weg zijn.
 • Marineer de courgettebloemen door ze door het arrowroot/ei mengsel heen te halen.
 • Frituur ze in de olie, tot ze goudbruin en knapperig zijn geworden (ongeveer 5 minuutjes) op matig hoog vuurtje.
 • Laat ze uitlekken op een keukenpapiertje en serveer!

fioridizucchinifritti2

fioridizucchinifritti1

fioridizucchinifritti3

fioridizucchinifritti4

fioridizucchinifrittiGHANDITHUIN
Fotocredit: Nitai van de Ghandituin

fioridizucchinifrittiGHANDItuin2

Tags: , , , , , , , , ,

Reactie 0 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens