Italiaanse courgettebloemensoep! (Paleo, glutenvrij, suikervrij)

Dit recept is voor wie een eigen moestuin heeft en er courgette heeft groeien. Die gele bloem die je erbij ziet groeien? Niet weggooien, ze zijn heerlijk! Ik heb ze in Italië bij familie geregeld gegeten. Je kan ze dus in de soep doen, maar ook marineren in een beslag en frituren. Hemels, echt waar. Je gelooft me misschien niet, maar vraag het aan een Italiaan en die zal bevestigen dat ze ontzettend lekker zijn. Je snapt wellicht wel dat ik het ontzettend jammer vind dat ze hier nauwelijks te krijgen zijn. Wanneer je ze wel kan kopen in Nederland worden er vaak achterlijke hoge prijzen voor gevraagd. Ik zag eens 5 bloemen liggen voor 10 euro… als je bedenkt dat je voor een gerecht veel meer nodig hebt… tel uit je verlies… Terwijl ze normaliter weggegooid worden! Maar wie een eigen moestuin heeft, of net als ik, iemand kent met een eigen moestuin, dan kosten die bloemen je (haast) niks. 🙂 Of vraag het aan de boer of lokale teler, waar je de groentes koopt, of hij de bloemen voor je wilt bewaren.

Een moeder van de school van mijn dochter heeft een eigen stadsmoestuin en ze kweekt er ontzettend veel. In de zomer hoeft ze nooit groente bij te kopen. Af en toe geeft ze ook eens iets aan mij, en ik ben er natuurlijk super blij en dankbaar om, want verser, lokaler, biologischer en lekkerder kan haast niet. 🙂 Ze heeft het zelfs nu voor elkaar gekregen om kiwi’s te laten groeien. Bizar gewoon. 🙂 Hoe dan ook, ze liet me weten dat ze extra courgette over had, en toen ik het ging ophalen kreeg ik nog extra dingetjes mee. Ze vertelde dat ze niks met die courgettebloemen doet, dus ik mocht ze plukken en meenemen. We kregen ook twee reuze courgettes mee, en zo kwam het dat ik de soep ging maken. Courgettebloemensoep. Heerlijk!

De soep is trouwens ook lekker zonder courgettebloemen. Ik heb het jarenlang zonder gemaakt door gebrek aan de bloemen en het is ook gewoon zo een lekker soepje. Maar mèt is wel aanzienlijk lekkerder, aangezien de bloemen zelf erg veel smaak hebben.

Ingrediënten voor ongeveer 4 personen

 • 1 liter bottenbouillon (van rund)
 • 25 gram ghee/boter/palmolie/ontgeurdekokosolie (ghee en boter zijn uiteraard het lekkerst)
 • Enkele eetlepels olijfolie (extra vergine)
 • 1 ui
 • 1 winterpeen
 • 1 stengel bleekselderij
 • Ongeveer een kilo (of iets meer) courgette
 • 300 gram courgettebloemen
 • zout en peper
 • Serveren met (voor wie zuivel eet) rauwmelkse parmezaanse kaas (de Parmigiano Reggiano – NIET de Grana Padano) of edelgistvlokken

Bereiding

 • Hak de winterpeen, ui en bleekselderij helemaal fijn (ik doe dat voor het gemak en snelheid altijd in de keukenmachine).
 • Snij de courgette in blokjes.
 • Snij de courgettebloemen in reepjes.
 • Verwarm de bottenbouillon, breng het aan de kook.
 • Verhit in een andere soeppan de ghee/boter en de olijfolie.
 • Voeg daar de gehakte ui, peen en selderij aan toe en bak het al roerend zo’n 5 tot 10 minuten op een laag vuurtje.
 • Doe er de courgette en de courgettebloemen bij en bak ze nog een paar minuten mee.
 • Giet er de hete bottenbouillon bij en breng het geheel aan de kook.
 • Laat alles zo’n 20 minuten pruttelen, totdat de courgette gaar is geworden.
 • Serveer.

courgettebloemensoep2

courgettebloemensoep3

courgettebloemensoepheader

courgettebloemensoep

Tags: , , , , , , ,

Reactie 1 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

 1. Pingback: 15x lekker en gezond: Courgette - foodquotes