Sinaassappel/vanille avocadomousse met chocolade en amandelen (paleo, primal, glutenvrij, suikervrij, zuivelvrij)

Vandaag deel ik weer een avocadomousse ideetje. Avocadomousse is echt mijn ontbijt obsessie geworden de laatste weken. 🙂 Ik heb ontdekt dat ik avocadomousse lekkerder vind wanneer het gecombineerd is met frissere smaken zoals limoen, citroen en zoals nu sinaassappel, dan met zwaardere smaken als banaan en/of chocolade. Wanneer je zo’n mousse dan vervolgens combineert met wat kokosroom, kokosyoghurt, rauwmelkse yoghurt of in dit geval rauwmelkse piimaroom (soort van cremefraiche), dan is het echt een feest ontbijtje. Maar de mousse is op zichzelf al erg lekker, dus de room of yoghurt is echt alleen maar als extra.

Nog voordat ik het recept deel, en wellicht opmerkingen krijg over het gebruik van zuivel: Zoals jullie misschien al gemerkt hebben, ben ik, in tegenstelling tot veel Paleo aanhangers, niet anti-zuivel. Ik heb al eens eerder geschreven over de eigenschappen van rauwe melk, als het je interessant lijkt, kun je hier er meer over lezen. Er bestaat ook een aftakking in de Paleo beweging dat zich ‘Primal‘ noemt en rauwmelkse zuivel toestaat. Ik ben zelf niet zo’n hokjes mens dus mij maakt het niet uit of je onze manier van eten paleo of primal wilt noemen. 😉 Ik bied hier thuis de rauwe melk altijd in gefermenteerde vorm aan, zoals melkkefir. Vooral mijn dochter is daar helemaal weg van. Ze drinkt dit zo, zonder enkele toevoegingen, meerdere keren per dag. Na heel wat maanden rauwe melkkefir drinken zijn haar eczeemplekjes op haar onderrug verdwenen en ook de hardnekkige pukkeltjes en rode plekjes die ze op haar arm had (waar ze echt al een paar jaar last van had). Zij doet het dus heel goed op rauwe melk. Zelf nuttig ik rauwe melk niet in grote hoeveelheden, omdat ik daar weer niet zo goed tegen kan vanwege mijn darmproblemen. Zo zie je maar, er bestaat geen dieet dat geschikt is voor iedereen, ook al wordt het als gezond aangeprezen. We zijn allemaal anders, en wat voor de één goed is, kan slecht zijn voor de ander. Voor de piima room maakte ik graag even een uitzondering, want dat was echt te lekker. 🙂 Ik heb rauwe room laten fermenteren met een piima cultuur (uit Finland) waardoor er een friszure room is ontstaan. Ontzettend lekker. 🙂 Ik kon het niet laten om het bij de sinaassappel/avocado mousse te serveren.

En dan nu genoeg geschreven, het recept! De ingrediënten zijn voor 2 grote porties of 4 kleinere.

Ingrediënten

 • 1 hand sinaassappel (de rasp van de schil en de sap)
 • 2 eetrijpe avocado’s
 • 1 theelepel vanillepoeder
 • 1 of 2 eetlepels rauwe honing (naar smaak)
 • 2 handjes amandelen
 • Paar blokjes pure chocolade (70% of meer)
 • Serveer met kokosroom, kokosyoghurt of zure room (piima, viili of creme fraiche)

Bereiding

 • Rooster de amandelen in een droge pan, op een laag vuurtje, tot ze mooi goudbruin zijn. Ik had zelf geweekte amandelen gebruikt (is wat beter verteerbaar).
 • Rasp de schil van de sinaassapel. Halveer het vervolgens en pers de sap eruit.
 • Schil de avocado en doe het vrucht samen met de sinaassappelrasp en sap in een kommetje. Doe er de rauwe honing en vanillepoeder bij en mix met een staafmixer tot er een gladde mousse ontstaat.
 • Hak de amandelen en chocolade.
 • Doe de sinaassappel/vanille avocadomousse in de kommetjes, strooi er de gehakte amandelen en chocolade overheen. Serveer eventueel met kokosroom, kokosyoghurt of zure room.

sinaassappel-mousse-2 sinaassappel-mousse1

Tags: , , , , , , ,

Reactie 1 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

 1. Pingback: Avocado citroen ijs | Fit dankzij voeding