Romige hazelnootijs (Paleo, zuivelvrij, glutenvrij, suikervrij)

Dit ijsje is per ongeluk ontstaan. Ik was eigenlijk van plan om hazelnootpasta te maken, die helaas hopeloos mislukte. Daar zat ik dan met 400 gram hazelnoten. Zonde. Ik zette de hazelnoten in de koelkast totdat ik wist wat ik ermee zou gaan doen. Later op die dag wist ik het. Er komen weer mooie dagen aan, dus ik maakte ijs. 🙂

Ingrediënten

  • Dit recept maakt gebruik van een ijsmachine.
  • 400 gram hazelnoten
  • 800 ml Aroy-D kokosmelk (te koop in de Toko of bij PuurMieke)
  • Snufje Keltisch Zeezout
  • Rauwe honing of ahornsiroop om mee te zoeten. Ik gebruikte zelf ongeveer 4 eetlepels, maar voor ons hoeft het niet meer zo zoet. Wil je wat zoeter, proef tussendoor en voeg eventueel wat zoet toe.
  • Optioneel om toe te voegen: Je kunt eventueel nog collageen poeder van Great Lakes (de groene bus) toevoegen, maar hoeft niet natuurlijk. 🙂

Bereiding

  • Zorg ervoor dat het ijsmachine-onderdeel dat in de vriezer hoort, daar al minstens een dag ligt voor gebruik.
  • Optioneel. Om de hazelnoten wat beter verteerbaar te maken heb ik ze ruim een nachtje geweekt in water. Spoel ze de volgende dag af, en dep ze droog. Je kunt deze stap overslaan.
  • Doe een pan op een laag vuurtje en rooster daarin langzaam, al roerend de hazelnoten tot ze mooi goudbruin worden. Voordat ik te horen krijg dat rauwe noten voedzamer zijn: Dat weet ik, maar geroosterde hazelnoten hebben nou eenmaal meer smaak 😉 Je kunt ook rauwe noten gebruiken als je dat prettiger vindt.
  • Laat de noten goed afkoelen.
  • Doe de noten in een goede blender met de kokosmelk en snuf zout en mix tot alles goed gemengd en romig is. Voeg tussendoor wat zoet toe, en proef of het op smaak is.
  • Zet het noten/kokosmelkmengsel in de koelkast en laat het goed afkoelen.
  • Doe het mengsel in de ijsmachine en laat het draaien volgens de instructies.
  • Om het ijs nog iets harder te laten worden kun je het nog even in de vriezer leggen voor een half uurtje.
  • Overgebleven ijs kan in de vriezer bewaard worden (bijvoorbeeld in een cakeblik en een laagje bakpapier), haal het voor gebruik wel een half uurtje van te voren eruit om het wat zachter te laten worden.

hazelnootijs

Tags: , , , , , ,

Reactie 0 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens