Update 1: hoe het nu gaat: hypo!

Alweer een hele tijd terug schreef ik dat het qua gezondheid niet helemaal lekker ging. Dat was onder ander ook de reden dat ik minder actief was op mijn blog (en het feit dat mijn laptop het had begeven). Ik vond dat het weer tijd was voor een update. 🙂 Inmiddels gaat het weer berg opwaarts (en heb ik weer een laptop tot mijn beschikking 😉 ), maar daar is veel aan vooraf gegaan. Het is een lang verhaal, dus ik zal het in stukjes hakken en in aparte blogs vertellen. We beginnen bij de schildklier.

Hypo

Ik ontdekte dat ik hypo ben (lijd aan hypothyreoïdie, ook wel een traag werkende schildklier genoemd). Ik was de afgelopen maanden zo’n 10 kilo aangekomen! Ok, ik had niet helemaal perfect gegeten (mijn zwakte voor Tony’s Chocoloney’s en af en toe een glutenvrije pizza bij ‘O Pazzo) maar om de kilo’s zo er te zien aanvliegen was bizar. Wat chocola eten naast een gezonde eetpatroon was normaal gesproken nooit een probleem voor mijn gewicht dus dat kon het niet echt zijn. Ik had weinig energie, paste geen enkele kledingstuk meer en ik had meer symptomen zoals haarverlies, droge gebarsten huid, hardnekkige constipatie etc (bekijk hier een completere lijst met symptomen). Aangezien schildklier aandoeningen in de familie voorkomt (mijn moeder) leek het mij verstandig om de werking van mijn schildklier eens onder de loep te laten nemen.

TSH alleen is echt niet voldoende!

Ik liet een volledig schildklier onderzoek doen waar er naar o.a. het volgende werd gekeken: TSH, T3, vrije T3, reversed T3, T4, vrije T4 en de antilichamen (voor Hashimoto’s). De huisarts kijkt meestal alleen naar TSH, maar mijn TSH was dus helemaal goed. Als ik zonder enige kennis had gevraagd om te laten prikken voor mijn schildklier dan zou er alleen TSH geprikt zijn en dan had ik nu nog niks geweten. Je moet echt een volledige schildklier panel laten prikken en hopelijk tref je dan een arts die er in mee gaat omdat het niet heel standaard is. De antilichamen waren gelukkig negatief (geen Hashimoto), de TSH was dus goed, maar de T3, vrije T4, T4, vrije T3 waren allemaal aan de lage kant. Vooral de T3 zat precies op de ondergrens van de marge. Omdat het dus net net niet buiten de marge was gevallen, vond de huisarts het niet nodig er iets aan te doen, terwijl ik wel met alle symptomen rondliep die passen bij hypertheroïdie.

Ik kwam gelukkig bij een arts terecht die wel veel verstand heeft van de werking van de schildklier en hij vond de waardes allemaal niet optimaal. Hij prikte ook nog voor jodium en selenium, die beide belangrijk zijn voor een goede schildklier werking. Selenium was wat laag maar jodium was goed (ondanks mijn broodloze dieet 😉 ). Zijn conclusie was dus dat ik zeker erbij gebaat zou zijn om wat schildklierhormoon te slikken.

Link tussen darmgezondheid en de schildklierwerking

De eerste maand ben je vooral bezig met het opbouwen tot de juiste dosering schildklierhormoon, maar ondanks de lage dosering in het begin merkte ik na een paar dagen dat ik weer normaal naar de wc kon gaan. Ik heb echt zo’n anderhalf jaar flink geworsteld met constipatie. Aan mijn dieet kon het echt niet liggen, dus ik gaf SIBO de schuld. SIBO zal zeker een rol spelen: een darmdysbiose zoals een candida overgroei of SIBO beïnvloedt negatief de werking van de schildklier (zie hier, hier en hier). Het gevolg is dat je dan in een negatief spiraal komt: Een darmdysbiose beïnvloedt negatief de schildklier, en een traag werkende schildklier houdt vervolgens de darmdysbiose in stand doordat de darmperistaltiek (het samentrekken van de darmwand wat de voeding voortstuwt) vertraagd is. Een vertraagd darmperistaltiek kan weer een darmdysbiose als SIBO veroorzaken of in ieder geval in stand houden (zie aantekeningen van SIBO expert Alison Siebecker). Ook schijnt voldoende schildklierhormoon belangrijk te zijn voor voldoende aanmaak van maagzuur, iets waar ik nu te weinig van heb. Te weinig maagzuur zorgt voor slechtere vertering van voeding en malabsorbtie van nutriënten (waaronder ijzer en B12). Uit bloedonderzoek bleek ik ook een ijzertekort te hebben. Verder zorgt te weinig maagzuur ook weer dat SIBO in stand gehouden wordt. Voldoende schildklierhormoon aanmaken is dus wel belangrijk wil je bepaalde darmproblemen te boven komen, en een gezonde darm is weer heel belangrijk voor een goed werkende schildklier.

Nu ik weer normaal naar de wc ga merk ik gelijk ook dat ik minder opgeblazen ben. Ik heb natuurlijk nog wel klachten, want ik heb nog steeds de darmdysbiose, maar de klachten zijn een stuk dragelijker geworden. 🙂 De veranderingen zijn verder nog niet opzienbarend nu ik schildklierhormoon slik, maar ze zijn er wel: naast dat ik weer naar de wc ga (de grootste verandering) lijkt mijn huid lijkt een stuk minder droog en ik heb minder haaruitval. Ik vermoedt dat het wel nog wat tijd vergt eer dat ik terug ben op gewicht, maar ik heb goede hoop. 🙂

Stop the Thyroid Madness

Voor meer informatie over schildklier aandoeningen en hoe er in de regulier geneeskunde vaak tekort wordt geschoten deze goed te behandelen, kan ik de website ‘Stop the Thyroid Madness‘ echt aanbevelen.

Volgende update over mijn gezondheid: DNA onderzoek, MTHFR en B12 tekort.

Tags: , , , ,

Reactie 2 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

 1. Hoi. Toevallig kwam ik op je site terecht. Ik wilde even wat tips geven, wees vrij wat je ermee doet. Een traag werkende schildklier kan komen doordat je te laag zit in kh. Is dat ook bij jou zo? Zeker omdat je aan een paleodieet zit meld ik dit. Als je laag zit in de vrije T3 heeft het niet perse wat te maken met de schildklier, maar met de omzetting van T4 naar T3 hormonen. Dit wordt voornamelijk in de lever gedaan en wordt beinvloedt door o.a. stress. Ik had zelf normale TSH en T4 waarden, maar had wel de symptonen van een schildklierprobleem. Hoe zit het met je vitamine D? Dat had mij erg geholpen en wellicht is het een co-factor bij de omzetting van T4 naar T4. Laatste vraag: is het een synthetisch of dierlijk schildklierhormoon, het eerste is namelijk not-done. Veel succes met je gezondheid en mocht je vragen hebben help ik je graag.

  • Hoi Adem, nee ik zat niet laag in mijn koolhydraten, bewust niet. Uiteraard krijg ik wel minder koolhydraten binnen dan een regulier Nederlands dieet met veel brood en granen. 😉 Maar ik eet dagelijks koolhydraten bij mijn maaltijden in de vorm van fruit of zetmeelrijke groentes (bakbanaan, taro, bataat etc), de ene dag bij meerdere maaltijden de andere dag misschien maar bij 1 maaltijd. Bij mij zit het probleem vermoedelijk in de darmen, want toen zijn ook de schildkliersymptomen begonnen. Vit. D zat binnen de marge, maar zou wellicht nog wel wat hoger mogen, dus ik slik levertraan erbij en en ben al vroeg in de lente veel de zon in geweest. Ik slik verder dierlijk schildklierhormoon, en voel me daar beter mee. 🙂 Stress is niet iets wat momenteel speelt dus dat was het ook niet. Wel zijn mijn bijnierhormonen getest en die waren ook binnen de marges, alleen de ochtendwaardes zouden nog iets optimaler mogen worden volgens mijn behandelaar dus daar krijg ik ook iets voor.

   Bedankt voor je berichtje 🙂
   Groetjes,
   Diana