Tijgernotenmelk – Horchata de Chufa (zuivelvrij, Paleo, suikervrij, glutenvrij)

Een paar blogs terug schreef ik over tijgernoten, ook wel aardamandelen of Knolcyperus genoemd. Het zijn kleine knolletjes die onder de grond groeien en veel weg hebben van noten, maar het zijn dus geen noten. 🙂 Daardoor is het knolletje niet alleen Paleo maar gelijk ook geschikt voor mensen die AIP eten. In Nederland is het lastig om aan tijgernoten te komen, er zijn wel winkels die voer voor Karpers verkopen, die tijgernoten in het assortiment hebben. Ik durf dat zelf niet zo goed aan omdat de kwaliteitscontrole anders is (minder streng) dan bij voeding voor menselijke consumptie. PuurMieke heeft ze sinds kort in het assortiment en daar heb ik die van mij dan ook vandaan.

In Spanje liggen de tijgernoten (daar Chufas genoemd) gewoon in de supermarkt. Ze worden vooral gebruikt om Horchata te maken. Horchata is een verkoelend drankje (wel met veel suiker) gemaakt van tijgernoten. Er zijn zelfs speciale Horchateria’s die uitsluitend dit drankje serveren. Ik heb het een paar dagen terug ook gemaakt, en ik vond het heerlijk. Dit is nu één van mijn favoriete melkvervangers. 🙂 Tijgernotenmelk smaakt zoetig en lekker fris. Lekker koud vind ik hem het lekkerst. Ik bracht het drankje op smaak met vanille, maar je kan ook citroenschil of kaneel gebruiken. Mijn favoriet is vanille. De Horchata werkt ook heel goed in ijskoffie. 🙂 Het is enkele dagen in de koelkast, goed afgesloten, houdbaar.

tijgernoten-snackballetjeVan de pulp die over bleef maakte ik snackballetjes met chocolade, vanille en zonnebloempitpasta, die ik in de vriezer bewaarde.

Ingrediënten voor 1 liter Tijgernotenmelk

 •  150 gram tijgernoten
 • 1 liter water
 • snufje Keltisch Zeezout
 • 1 eetlepel vanilleextract
 • 1 tot 2 eetlepels rauwe honing

Bereiding

 • Week de tijgernoten tenminste 1 nachtje in ruim water.
 • Spoel de volgende dag de tijgernoten af.
 • Doe de tijgernoten met de water, zeezout, vanilleextract en honing in de blender.
 • Blend enkele minuten tot er een romige melk ontstaat.
 • Pak een schone theedoek en een grote kom/kan, en leg de theedoek erop. Dit dient als filter.
 • Filter de tijgernotenmelk door het door de theedoek te gieten, in de kan/kom.
 • Knijp de theedoek met het overgbleven pulp, goed boven de kan/kom uit en leg het weg.
 • Laat de tijgernotenmelk afkoelen in de koelkast en serveer het lekker koel.

horchata-de-chufa1

horchata-de-chufa-2

Tags: , , , , , , , , , ,

Reactie 2 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

 1. Bezig met mijn eerste poging om Tijgernotenmelk te maken.
  Ik heb zo’n geweekt nootje geproeft en de smaak deed me denken aan zo’n chipolata pudding ofso.
  Heb jij al een recept om pudding er mee te maken?

  • Nee ik heb dat nog niet geprobeerd. Staat wel op de planning! 🙂 Maar voor het gemak gebruik ik voor puddings altijd kokoksmelk haha.