Tijgernoten brioche (Paleo, nootvrij, suikervrij, zuivelvrij, glutenvrij, graanvrij)

Al heel lang was ik op zoek naar ‘Chufas’ ook wel tijgernoten of aardamandelen genoemd. In Spanje maken ze van de chufas een koud drankje gemaakt ‘Horchata’. Soort van amandelmelk, maar dan gemaakt met tijgernoten. Tijgernoten smaken zoetig, notig, heeft wat weg van amandelen en kastanjes en het mooie is dat het geen noot is maar een knolletje. Het knolletje bevat vooral omega 9 vetzuren, wat zetmeel, magnesium, potassium en nog enkele andere voedingsstoffen.

In Nederland zijn ze zowat alleen bekend als karpervoer en tot voor kort kon je het ook alleen als karpervoer kopen terwijl deze knolletjes in Spanje gewoon in de supermarkt liggen en er speciale ‘Horchateria’s’ die gespecialiseerd zijn in het maken van het drankje van tijgernoten. Ik heb Spaanse delicatessenwinkels in mijn omgeving afgebeld maar helaas verkopen ze geen Chufas. Sinds kort heeft PuurMieke op verzoek de tijgernoten uit Valencia in haar assortiment opgenomen en een kilo kost  9,50 Euro. Blij als een kind plaatste ik mijn bestelling en kocht gelijk 2 kilo. 🙂 Als eerste bakte ik er deze brioche van waarmee ik morgenochtend mijn man op bed mee ga verrassen op vaderdag.

Het was niet zo heel makkelijk om de tijgernoten fijn te malen tot meel, mijn magimix kon het helaas niet aan. Een koffiemolentje was de oplossing. 🙂 Het resultaat was dit heerlijke brioche, die op het malen van de tijgernoten na, met minimale inspanning gemaakt is. Het smaakt lekker zoetig en notig, terwijl er toch echt geen noot en zoetstof aan te pas komt. 🙂 Het werd door zowel mijn man en kinderen, als enkele ‘niet Paleo’ eters goedgekeurd. Ik ben reuze enthousiast, en ik ga er nog lekker veel mee experimenteren. 🙂

De tijgernoten zijn bij PuurMieke te koop (affiliatelink). N.B. Ik heb de tijgernoten zelf gekocht, besteld en betaald.

Tijgernoten brioche

Ingredienten

  • 300 gram gemalen tijgernoten
  • 150 gram ghee, roomboter of palmvet
  • 50 ml kokosmelk
  • 1 theelepel vanillepoeder
  • 4 eieren
  • Snuf zout (Keltisch zeezout of Himalaya zout)
  • 1 theelepel bakingsoda (zuiveringszout/natriumbicarbonaat)
  • 1 eetlepel appelazijn

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Doe in de keukenmachine alle ingredienten en draai tot er een glad beslag ontstaat.
  • Bekleed een cakeblik met bakpapier en doe daar het beslag in.
  • Bak de brioche in de oven voor 45 minuten. Prik aan het einde van de baktijd met een sateprikker om te controleren of de cake gaar is. Als de prikker er droog uit komt is het gaar. Zo niet, verlang de baktijd met 5 tot 10 minuten.
  • Laat de cake afkoelen en serveer met zoet beleg zoals deze zelfgemaakte chocoladeboter of suikervrije jam.

IMG_9997-copy

IMG_9996-copy

IMG_9995-copy

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Reactie 4 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

  1. Vanmorgen de brioche gebakken en zojuist als lunch gegeten, besmeerd met eigengemaakte (paleoproof) bosbessenjam, mmmmmmmm heerlijk!

  2. Heerlijk! Ik had niet voldoende chufameel in huis dus ik heb de helft vervangen voor amandelmeel. Maar wat een heerlijk bite en smaak. Net echte cake zei mijn zoon…

    • Wat leuk om te horen Martine! 🙂 Ik ben blij dat het in de smaak is gevallen.