Interessante dingen (deel II)

Het is wat rustig geweest de laatste tijd op mijn blog. Niet dat ik ineens niks meer te melden heb 🙂 Op instagram deel ik zo nu en dan wel eens nieuwe dingen. Voor wie mij niet volgt, hier een overzicht van de laatste tijd. 🙂

23andme

Ik liet een DNA test doen bij 23andme.com. Ik ontdekte zo onder andere dat ik de MTHFR mutaties heb. De mutatie zorgt ervoor dat foliumzuur en vitamine B12 moeilijker omgezet kan worden naar de actieve stof die het lichaam nodig heeft. Gewoon foliumzuur slikken bijvoorbeeld, is dan een beetje nutteloos. Er zijn supplementen verkrijgbaar die de al actieve vorm van B9 en B12 bevatten die het lichaam dan gelijk op kan nemen. Werkelijk mijn hele DNA profiel is uitgelezen en de informatie die je daarmee krijgt is ongelofelijk. Ook ontdekte ik leuke dingen over mijn achtergrond. 🙂 Als jullie daarover meer willen weten kan ik eens een uitgebreidere blog schrijven over de 23andme DNA test. 🙂

Untitled-2-copy

Hartige taart

Met pasen maakte ik deze hartigte taart van Against all Grain voor de brunch. Het recept is niet zuivelvrij, wel graan/glutenvrij. Het was echt heerlijk, alleen had ik er zelf een beetje te veel zout in gegooid. :p Ik verving de Grueyre door oude boerenkaas en de spek voor parmaham. Het recept kun je hier vinden: Breakfast Pizza with Gruyere, bakeg eggs and bacon.

2015-04-05-09

Lever eten

Ik heb weleens eerder geschreven over de voordelen van het eten van orgaanvlees. Alleen vind ik lever nou niet echt lekker… dus ik verstop het vaak door het eten. Een manier om dat makkelijker te doen is lever fijn malen en in blokjes invriezen, zodat je elke keer een paar blokjes kunt pakken. Ik heb zo kilo’s lever, die anders bleef liggen, verwerkt. Zo voeg ik makkelijker en vaker lever toe. 🙂

Untitled-3-copy

Buiten picknicken tijdens de schoolpauze

Wanneer dochterlief pauze heeft, gaan we vaak picknicken op een speelpleintje vlakbij school. Bakbananen zijn dan vaak favoriet. 🙂 Vlakbij school eten geeft mij minder stress: het heen en weer fietsen en het moeten haasten met eten is dan niet nodig.

2015-03-23-121

Slechte gewoontes: Chocola

Hoewel ik blog over gezond eten, ben ik ook geen heilige. De afgelopen weken waren Tony’s en koffie mijn grote zwakte. Volgens mij heb ik er zo wel een paar kilo aan chocolade aan gegeten. Nu ben ik er weer mee gestopt, voordat het een verslaving werd… 🙂

2015-03-26-08

Klean Kanteen Thermosfles

De Groene Passage (waar ik geregeld kom) heeft sinds kort Klean Kanteen flessen in het assortiment: Babyflessen, drinkflessen in verschillende formaten en kleuren en thermosflessen. Ik kocht de thermosfles. Die geef ik bijna dagelijks aan dochterlief mee naar school. Ik doe er rauwe melkkefir of een smoothie in voor de kleine pauze.

Untitled-1-copy

Amandelpasta zelf maken

Al een tijdje kocht ik het niet meer vanwege de hoge prijs: amandelpasta. Maar je hebt het makkelijk zelf gemaakt en het is ook nog eens veel lekkerder. Hier lees je hoe. 🙂

2015-03-30-16

Biltong van Puurmieke

Een vriendin die een bestelling plaatste bij Puurmieke vroeg of ik wat mee wou bestellen. Ik besloot twee zakjes biltong mee te bestellen om uit te proberen. Handig voor dagjes weg. Ik vond het op zich wel lekker (de kinderen vonden het iets minder) maar ik was er ook niet kapot van. Er zijn verschillende smaken, wellicht dat die lekkerder zijn.

2015-04-02-12

‘Pindakaas’ chocolate chip koekjes

Ik maakte afgelopen week deze koekjes. Ze zijn nootvrij omdat ze gemaakt zijn van zonnebloempitpasta en kokosmeel. Ze smaken een beetje naar pindakaas, vandaar de naam. Ik vond ze echt heerlijk. Wederom is dit een recept van Against all Grain. Van alle recepten die ik weleens maak van anderen, zijn haar boeken en recepten favoriet. Het recept staat op haar blog: ‘Peanutbutter’ chocolate chip cookies – nut free

2015-04-15-10

Nieuwe vondst bij de Toko: vissaus en kokosroom

Ik was al lang op zoek naar echte vissaus. Met ‘echt’ bedoel ik dat de saus van gefermenteerde anjovis moet zijn gemaakt. Maar in de toko zie ik veel onbekende merken en dan is het lastig beoordelen welke echt zijn en welke niet. Vissaus geeft aan veel gerechten een ‘umami’ smaak en het is daarom een bijzondere toevoeging. Een zoektocht op het internet bracht me bij dit fijne en verhelderende artikel van ‘Aziatische Ingredienten.nl‘ waarbij twee merken goed uit de bus kwamen. Oyster Brand (gold label) en Squid Brand. Er zit in beide merken wel een beetje suiker, maar de hoeveelheid is te verwaarlozen. In Nederland is het lastig om vissaus helemaal zonder suiker vinden. Als het in ieder geval maar echt is en niet wat water met smaakversterkers. In de Thaise Toko vond ik een grote fles Squid Brand voor maar 2,50. Hoewel het echt niet lekker ruikt, maakt het wel zijn belofte waar in gerechten, waaronder in deze gehaktballen en deze makkelijke curry. Ik ben er blij mee. De kokosroom heb ik al een keer gebruikt om er roomijs mee te maken. De ijs zelf was heerlijk, maar op het eerste gezicht leek de room niet dikker te zijn dan de kokosmelk die ik van hetzelfde merk koop. Ik durf er nog niet veel over te zeggen, ik zou het nog eens moeten kopen en uitproberen. 😉

2015-04-16-10

Brandt & Levie Thai Curry worst

Bij de Marqt op de Binnenrotte vond ik deze Thai Curry worst van Brandt & Levie. Ze zijn glutenvrij en de ingredientenlijst van alle worsten zijn ‘schoon’ 🙂 Ze waren heel lekker en pasten goed bij deze makkelijke curry. Wel wat te pittig voor kinderen. Er zijn meer smaken, die ik binnenkort eens ga uitproberen.
2015-04-16-15

Zelf Ghee maken!

Ik maakte voor het eerst zelf Ghee. Het scheelt een hoop geld en het is echt heel makkelijk. Lees hier meer.

2015-04-17-10

Make it Paleo 2

Mijn nieuwste aanwinst is Make it Paleo 2 van Primal Palate. Ik had dit boek besteld samen met ‘My Paleo Patisserie‘ en vooral naar het laatste keek ik enorm uit. Maar daar moet ik nog een paar dagen op wachten. In de tussentijd kwam ‘Make it Paleo 2‘ binnen en ik ben er blij mee. 🙂

2015-04-18-10

Tags: , , , , , , , , , , ,

Reactie 4 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

 1. Zo’n dna test is best gaaf!
  Die vissaus heb ik ook! Heerlijk is het om die toe te voegen is sommige gerechten, niet te veel hoor 😉 Ik kocht hem bij de groothandel, Sligro. De prijs weet ik niet meer, maar dat is de enige bij mij in de omgeving die hem verkoopt.
  Waar doe jij lever eigenlijk zoal in? Ik heb het nog nooit gehad en ik gruwel er een beetje van. Maar als je het ergens in kunt verstoppen, is dat natuurlijk erg fijn.
  Hoe gaat het eigenlijk met jouw SIBO? ben je daar nog mee bezig?

  • Ik doe lever in gehaktschotels, zelfgemaakte hamburgers en gehaktballen 🙂

   Nog steeds met SIBO bezig, het is nog steeds niet weg.

 2. Huh? Ik had een reactie geschreven, maar hij is weg…
  Ik heb dezelfde vissaus, gebruik heb graag bij curry’s en andere rijstgerechten. Ik kocht hem bij de Sligro.
  Op dezelfde manier als jij maakte ik ook eens geklaarde boter (ghee is wat anders, wordt langer doorgekookt zodat alle water verdampt is), maar werd erg korrelig, alsof het ging schiften. Had jij dat ook?
  Hou gaat het eigenlijk met je sibo? Ben je daar nog mee bezig?

  • Oh ik moest je reactie nog toelaten 😉 Sorry 🙂 Vandaar dat je het waarschijnlijk nog niet zag staan.