Ghee maken

Zelf Ghee (geklaarde roomboter) maken is zo ontzettend makkelijk, dat ik niet snap waarom ik dit niet eerder zelf gedaan heb. Ghee is boter, wat ontdaan is van de melkeiwitten, en wordt gebruikt voor koken en bakken en braden. De smaak vind ik heerlijk: ik gebruik het om een eitje in te bakken maar het werkt ook goed in baksels (in plaats van roomboter of kokosolie). Uit gemak kocht ik weleens een potje ghee in de natuurvoedingswinkel, vooral de Remeker ghee (van grasgevoerde koeien) is favoriet qua smaak. Maar tja, de prijs. Ghee is niet echt goedkoop. Toen ik afgelopen week in de Marqt met een potje ghee (van 250 gram) in mijn handen stond voor een prijs van 5,50, kreeg ik bedenkingen. Zo’n potje gaat vaak nog geen week mee, dus dan is 5,50 best veel geld. Toen ik bedacht dat een pakje roomboter van goede kwaliteit (bijvoorbeeld Weerribben) dat 250 gram weegt, maar rond de 2,30 kost, vroeg ik me serieus af waarom ik niet eerder zelf heb geprobeerd ghee te maken. Het is namelijk meer dan de helft goedkoper! Ik kocht dus twee pakken roomboter en ging thuis aan de slag.

Wat heb je nodig om Ghee te maken?

 •  2 pakken roomboter (a 250 gram)
 • een pannetje
 • een zeef en een schone (hydrofiele doek) of theedoek.
 • Een schoon potje

Zo maak je Ghee

 • Leg de roomboter in een pannetje en zet het vuur aan op z’n laagst.
 • De boter gaat al vrij snel smelten. Roer af en toe.
 • Wanneer de boter geheel gesmolten is laat het dan nog enkele minuten staan op een laag vuurtje.
 • Langzamerhand zie je de melkdeeltjes naar boven drijven. Wanneer alle melkdeeltjes naar boven zijn gekomen en bruin worden, zet het vuur dan uit.
 • Schep de meeste melk deeltjes met een zeef eruit.
 • Bedek de pot waar de Ghee in moet met een schone theedoek (dat ervoor zorgt dat de laatste melkdeeltjes eruit gezeefd wordt) en schenk voorzichtig de Ghee in de pot.
 • Laat de Ghee afkoelen en sluit de pot af.
 • Het blijft lang houdbaar (tot wel een jaar in de koelkast heb ik begrepen).

ghee-maken-3
 
ghee-maken1
 
ghee-maken-2

Tags: , ,

Reactie 3 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

 1. Hi! Ik heb dit ook wel eens geprobeerd, zo ongeveer op dezelfde manier als jij. Ik gebruikte een stuk keukenpapier ipv een doek, dat leek mij ook prima werken. Toch ging het niet helemaal soepel. Het duurde enorm lang voordat de boter erdoor gefilterd was en de boter werd erg korrelig, net alsof het ging schiften. Had jij dat ook?

  • Ik heb het inmiddels geprobeerd met een koffiefilter, maar het duurt inderdaad een eeuwigheid voordat alles erdoorheen gelopen is. Een doek werkt echt prettiger 🙂

   Ghee is bijna altijd wel een beetje korrelig, de gekochte variant zowel de huisgemaakte.

 2. Pingback: Boter – dadelkoek (Paleo, Primal, glutenvrij, geraffineerd suikervrij) | Paleo Familie