Gehaktballen met een Vietnamees tintje

Langzamerhand sta ik weer wat vaker in de keuken te koken en probeer ik weer nieuwe dingen uit. Qua energie gaat het nog niet helemaal lekker. Zo heb ik vandaag de middag in bed slapend door gebracht en heb ik haast niks van het mooie weer mee gekregen. Uit het eerste bloedonderzoek van eind maart was een ijzertekort naar voren gekomen (terwijl ik zo veel ijzerrijke voeding eet) en een schildklier die het wat moeilijk heeft en aan de trage kant is. Mijn T3 waarde zat precies op de grens van de minimale referentiewaarde, wat niet echt optimaal is. Mijn huisarts heeft me inmiddels doorgestuurd naar een MLD specialist (eentje die weet wat SIBO is) voor verder onderzoek, maar ik kan er pas eind mei terecht. Verder ga ik begin mei naar een orthomoleculaire arts die ook met Paleo werkt, voor zijn visie op het geheel.

Ik ben om die reden maar weer terug gegaan naar ‘regulier’ Paleo eten omdat ik een beetje simpel werd van het eenzijdige eten en de moeite die ik ervoor moest doen. In combinatie met geen resultaat en weinig energie, begon ik uit frustratie steeds vaker naar ongezonder voeding te grijpen (Tony’s, koffie), wat uiteraard alles weer erger maakte. ๐Ÿ˜‰ Dit hielp dus niet, dus besloot ik terug te gaan naar de basis: Paleo voeding zonder het nog meer te beperken. Dat betekende dat ik weer terug de keuken in moest, want de makkelijke diepvries sperziebonen, gekookte wortelen, gebakken eitjes en dergelijke begonnen mijn neus uit te komen.

paleokookboekenIk heb de afgelopen anderhalf jaar heel wat Paleo kookboeken verzameld, dus ik besloot ze erbij te pakken voor de inspiratie. Vooral voor de smaakcombinaties en het combineren van kruiden en specerijen vind ik Nom Nom Paleo een geweldig kookboek. Ik blijf vaak in mijn oude vertrouwde combinaties hangen maar met Nom Nom Paleo stap ik mijn comfortzone uit en ontdek ik weer nieuwe combinaties die een normale gehaktbal omtoveren tot iets fantastisch. ๐Ÿ™‚ Het recept voor de gehaktballen met een Vietnamees tintje is zo’n gerecht. Voor de combinatie van kruiden, smaakmakers en specerijen heb ik me laten inspireren op een gerecht uit het kookboek, dat oorspronkelijk een gehaktschotel is. Ik besloot de verhoudingen aan te passen en er gehaktballen van te maken, omdat ik ze altijd handig vind. Ik maak er altijd veel van en bewaar ze in de koelkast voor dagen wanneer ik minder fut heb. ๐Ÿ™‚

P.S. Ik at er overigens veel meer groente bij dan op de foto afgebeeld ๐Ÿ˜‰

Ingredienten voor zo’n 500 gram gehakt

 • ย 500 gram gehakt naar keuze
 • 1 teentje knoflook
 • 1 cm verse gember
 • 1 eetlepel thaise vissaus (ik heb Squid Brand gebruikt)
 • Sap en rasp van 1 halve limoen
 • Kwart appel in stukken
 • 1 bosui
 • 10 gram verse koriander
 • enkele verse munt blaadjes
 • handje verse basilicum bladeren
 • Zwarte peper en Keltisch zeezout naar smaak
 • kookvet (zoals Ghee, kokosolie, reuzel, etc).

Bereiding

 • Doe in een keukenmachine de knoflook, gember, appel, bosui, koriander, muntblaadjes en de basilicum blaadjes. Maal alles fijn.
 • Doe de gemalen kruiden in een kom. Voeg daar het gehakt, vissaus, sap en rasp van de halve limoen, gemalen peper en zout aan toe. Kneed met de handen alles goed door elkaar en maak er mooie gelijke gehaktballen van.
 • Verwarm in een steelpan het vet en voeg dan de gehaktballen toe. Bak ze op een laag vuurtje en draai ze regelmatig om zodat ze gelijkmatig bruin worden. De lengte van de baktijd hangt een beetje van de grootte van de gehaktballen af. Je kan er vanuit gaan dat wanneer de gehaktballen goed donkerbruin zijn (zonder aangebrand te zijn) ze gaar zijn. Dit kan een half uur tot drie kwartier duren.

vietnamees-geinspireerde-gehaktballen

Tags: , , , , , , ,

Reactie 0 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens