Amandelpasta van ‘Kinderen kunnen prima anders eten’

In februari had ik me enthousiast opgegeven voor de maandelijkse receptenruil die collega bloggers onderling organiseren. Ik ben nu erg laat, want het is immers bijna april (*schaam*). De waarheid is dan ook dat de afgelopen weken vooral mijn man in de keuken heeft gestaan om te koken omdat ik zelf behoorlijk weinig energie heb momenteel. Uit een eerste bloedonderzoek kwam al bloedarmoede naar voren (zeer waarschijnlijk veroorzaakt door malabsorbtie dat weer te danken is aan een tekort aan maagzuur en SIBO). Maar goed, de receptenruil dus. Ik kreeg de blog ‘Kinderen kunnen prima anders eten‘ van Ester toegewezen. De titel alleen al vind ik super, want het is natuurlijk helemaal waar! 🙂

Hormoonfactor

De recepten en voedingsadviezen zijn grotendeels gebaseerd op de Hormoonfactor. Dit betekent in het kort: glutenvrij, zuivelvrij en suikervrij en vooral onbewerkte, verse voeding. Het grote verschil met Paleo is dat er nog wel gebruik worden gemaakt van glutenvrije granen. Ester, moeder van twee kinderen en zelf ook hormoonfactor trainer, heeft na gezondheidsklachten het roer met haar gezin omgegooid, en met succes. Hun verhaal kun je hier lezen. Wie dus inspiratie zoekt over gezond eten met het hele gezin, moet haar blog echt eens bezoeken.

Het zelf maken van amandelpasta

Al bladerend door het receptenindex viel mijn oog al vrij snel op de amandelpasta. Net als Ester liep ik al heeeeeeeeeeeeeel lang met het idee eens zelf te willen maken, maar ook ik bleef het maar uitstellen. Ik kocht de amandelpasta niet eens meer uit de winkel omdat de prijzen echt bizar hoog zijn geworden in het afgelopen anderhalf jaar. Een potje van 350 gram, van het merk Horizon kost nu inmiddels 8,75 Euro … Dit kunnen wij simpelweg niet betalen, dus aten we het maar helemaal niet meer. In plaats daarvan kocht ik dan maar zonnebloempitpasta (is stukken goedkoper!) en gelukkig vinden de kinderen dat ook lekker (al is amandelpasta wel lekkerder) 🙂 Daarbij haalt Ester aan, dat de potjes in de winkel er vaak al een tijdje staan en de olie boven gaat drijven. Wanneer je halverwege een potje bent wordt het steeds lastiger om alles goed door te roeren en wordt het moeilijker smeerbaar en minder smeuïg. Volgens Ester is de kans dat dit gebeurt bij zelfgemaakte amandelpasta minder groot omdat het potje tegen die tijd dan al waarschijnlijk op is. 😉

Super lekker!

Het leuke is dat wanneer je zelf de amandelpasta maakt je lekker kan variëren. Zelf gooide ik er naast Keltisch zeezout ook wat vanillepoeder en een eetlepel kokosolie in. 🙂 Het resultaat was echt zo ontzettend lekker… het was niet te vergelijken met de dure potjes uit de winkel. Ik vroeg me gelijk af waarom ik dit niet eerder had uitgeprobeerd… want ik kan het echt iedereen aanraden. 🙂

Hoe maak je amandelpasta?

Voor een potje amandelpasta heb je nodig: 400 gram amandelen (met of zonder vliesje). Ik voegde er zelf nog een theelepel vanillepoeder, een eetlepel kokosolie en wat Keltisch zeezout naar smaak toe. Een keukenmachine is ook handig. 🙂

Ik volgde in principe de aanwijzingen van Ester, maar voegde een paar extra stappen toe:

 • Om de amandelen beter verteerbaar te maken heb ik ze eerst een nachtje laten weken in water. Dit breekt de fytinezuur grotendeels af. Amandelen bevatten behoorlijk wat voedingsstoffen en het zou zonde zijn als die het lichaam weer verlaten door de nog aanwezige fytinezuur.
 • De volgende ochtend spoelde ik de amandelen goed af, depte ze droog en liet ze een half uurtje in de oven drogen op 150 graden.
 • Daarna roosterde ik ze licht in de pan op een laag vuurtje.
 • Ik liet de amandelen afkoelen en daarna deed ik alle ingrediënten in de keukenmachine en startte ik met draaien. In eerste instantie wordt het goedje amandelmeel, en naarmate de machine steeds langer draait wordt het steeds vochtiger. Ik stopte regelmatig de keukenmachine om even alles door te roeren en alles van de zijkant weer los te schrapen.
 • Ik was denk ik al ruim tien minuten bezig toen ik me begon af te vragen of het wel goed ging. Ik werd langzamerhand wat ongeduldig, maar net op dat moment begon de olie vrij te komen en er onstond warempel een heerlijke en smeuïge amandelpasta. 🙂

Bedankt voor de inspiratie Ester!

amandelpasta-receptenruil

Tags: , , ,

Reactie 7 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

 1. Hallo,
  Ik heb vorige week pas notenpasta gemaakt om dezelfde reden als u, bleef het uitstellen. Ja,mer want erg lekker. Maar op uw manier blijven er toch maar weinig vitamines over of niet? Heel veel vitamines zijn oplosbaar in water of kunnen niet tegen 150 graden. Heb ik het mis?
  Is het dan niet beter om bij de rauwe gemalen noten wat boekweitmeel bij te doen en een zuur zodat de fitase het fytinezuur afbreekt? En dan vijf uur op kamer temperatuur weg te zetten.

  • De uiterlijke temperatuur waarop amandelen verhit mogen worden is 180 graden. Er is voor beide wat te zeggen… veel noten bevatten schimmels en die worden weer gedood bij verhitting, maar aan de andere kant bevat het dan inderdaad wat minder voedingsstoffen dan als ze onverhit zijn geweest. Op hele lage temperatuur drogen gaat in onze oven helaas niet goed (daar is zo’n droger of dehydrator weer ideaal voor dan gaan er helemaal geen voedingsstoffen verloren). Voor zover ik weet voldoet een nachtje weken om de fytinezuur af te breken. Uiteraard bevatten onverhitte noten meer voedingsstoffen, maar het is niet zo dat noten die wel wat zijn verhit gelijk niks meer bevatten. 😉 Toevallig vond ik ook geroosterd ook gewoon wat lekkerder in dit geval (maar er worden ook vaak genoeg onverhitte noten geconsumeerd hier) 🙂

 2. De prijzen zijn echt bizar hoog 🙁 Maar ook van amandelen! Ik kocht ze jaren lang in Duitsland, 200 gr. voor €0,79, de laatste keer was een zakje €2,25, ik schrok me dood! Ik neem nu tahin van Horizon, heel anders dan de tahin die ik bij de turk koop, want hij heeft echt een notenpasta structuur. Zelf amandelpasta maken doe ik dus ook niet meer.

  • Ja idd in Duitsland is het ook niet meer zo goedkoop… ik gebruik ook graag tahin en zonnebloempitpasta.

 3. Wat bedoel je met vanillepoeder?

  • De zwarte poeder uit een vanillepeul. Je kunt zakjes pure vanillepoeder kopen in de natuurvoedingswinkel. Scheelt je heel wat geschraap en gepriegel met een vanillepeul 🙂 😉

 4. Hoi!
  Ik weet niet wat ik verkeerd doe maar het wordt maar geen pasta. Misschien is mijn apparatuur te sloom? Het spul wordt warm (blender en staafmixer) zonder dat er een echte pasta tevoorschijn komt. Het blijft droog.
  Heeft iemand tips?
  PS, ik ben zeker al een dik uur totaal aan het malen geweest.