Update SIBO behandeling: Mijn darmen haten me!

Het wordt tijd voor een update betreft de SIBO kuur die ik ruim een week geleden begonnen ben. Diegene die me op Instagram volgen die hebben het al een beetje meegekregen. Voor wie het nog niet weet: SIBO staat voor ‘small intestinal bacterial overgrowth‘ en het betekent dat er een overgroei van goede bacteriën op de verkeerde plek is ontstaan, namelijk wat hogerop in de dunne darm, een plek waar er niet zo veel bacteriën horen te zijn. Wil je er meer over lezen, klik dan hier.

Te weinig maagzuur!

Ik ben nu al een anderhalve week verder, en hoewel er in de eerste week wat lichte verbetering optrad (mijn buik slonk een beetje en ik ging wat makkelijker naar de wc) is daar nu weer niks meer van te merken. Een eerste grote probleem waar ik tegenaanliep was het feit dat de dosering tabletten die ik slik voor te weinig maagzuur niet toerijkend bleek te zijn. Te weinig maagzuur houdt weer een SIBO in stand doordat o.a. eiwitten onafgebroken de dunne darm in gaan, en de bacteriën zo een feestmaal genieten. Ik had nog te veel last van mijn maag na het eten, dus ik moest op zoek gaan naar de juiste dosering en kwam ik dit artikel tegen: How to supplement with Betaine HCL for low stomach acid. Ik ging per dag de dosering verhogen tot ik geen ongemakken meer ervoer, maar inmiddels zit ik op 12 (!) pillen per maaltijd (3 keer per dag) en nog ben ik er niet… Ik voel me zeker beter met 12 pillen dan met 5, maar alsnog waren de maagklachten aanwezig na het eten (onaangenaam vol gevoel, baksteen gevoel, misselijk, maagpijn, oprispingen, boeren, opzwellen van mijn maag/buik). Gezien de klachten, is het wellicht verstandig dat ik hiermee naar de huisarts ga en me laat op onderzoeken op een eventuele Helicobacter pylori infectie (al is het maar om het uit te sluiten) en ik ben benieuwd wat voor suggesties hij verder heeft.

Vicieuze cirkel

Ik heb het gevoel dat ik door mijn gebrek aan maagzuur in een vicieuze cirkel zit… om maagzuur aan te maken heb ik bouwstoffen nodig, maar door de SIBO en het gebrek aan maagzuur, heb ik last van een malabsorbtie… waardoor het probleem dus in stand gehouden wordt. Ik heb zelf geen geld om elke 3 dagen een nieuw potje Betaine HCL te kopen, dus ik voelde me opgegeven moment ook behoorlijk ontmoedigd en gefrustreerd.

Vermoeid!

Een paar dagen na de start van de kuur begon ik meer vermoeidheid te ervaren. Ik sliep al rond 21:00 uur (gewoon omdat ik het echt niet langer vol hou om wakker te blijven) en toch blijf ik overdag heel moe. Vermoeidheid geeft weer verlangen naar koffie (want tja, ik kan moeilijk naar bed als ik twee kleine kinderen heb rond lopen) en dat is niet handig.

Opgeblazen

Wederom was mijn buik weer enorm opgeblazen aan het einde van de week en vandaag werd ik zelfs door een moeder op school enthousiast gefeliciteerd met mijn ‘zwangerschap’… 😉 Ik heb zo veel klachten nog dat ik het gevoel heb dat mijn darmen me haten, en ik haat op mijn beurt mijn darmen. We zijn geen vriendjes blijkt. Deze klachten zijn behoorlijk ontmoedigend om de hele kuur vol te houden. Ik begon na te denken over het dieet dat ik volg (Paleo / low FODMAP) en ik begon te twijfelen of dat wel genoeg is. Wellicht moet ik toch overgaan op een zetmeelvrije variant als SCD / low FODMAP. Eva Witsel (bekend van haar gelijknamige blog) stelde me voor om dan ook te starten met het introductie dieet, wat inhoudt dat je een paar dagen lang je darmen de volledige rust geeft om te herstellen en de ergste symptomen laat verdwijnen. Ze doelde op de eerste fase van het GAPS protocol. Aangezien ik een steeds grotere hekel aan eten begin te krijgen, leek me dit een enorme verlichting. Ik moet me nog even een beetje inlezen, maar ik kijk ernaar uit om even van de ergste klachten af te zijn.

sibo-update-darmen-haten-me-1

Wordt vervolgd…

 

Reactie 11 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

 1. Hoe gaat het ondertussen met je? Ik lees al heel lang mee en ik vind het echt erg hoe je last hebt van je darmen…. Dat moet echt pijn doen, zo opgezwollen zijn 🙁

  • Wat lief Astrid 🙂 Gelukkig valt het met de pijn heel erg mee, het is vooral erg oncomfortabel 😉 maar het zorgt wel voor veel malabsorbtie waardoor ik momenteel weinig energie heb, er is bijvoorbeeld onlangs ook ijzertekort vast gesteld, om maar iets te noemen. Dus vandaar dat het wat stiller hier is. 🙁

 2. Wat rot voor je! Gezond worden is geen gemakkelijke weg soms 🙁 ik heb zelf ook een ijzertekort. HB is prima , ferritine te laag. Ferro smilin is een fijn ijzerpreparaat. Als het je ferritine is kun je Ferritine van cardiovascular Health proberen (via iherb). Misschien heb je er iets aan. Door de ontsteking in je darmen wordt de ijzervoorraad laag gehouden, leuk hè ? Kun je wel gebruiken als je zo moe bent. Ben er ook bekend mee. Heel veel beterschap gewenst.

 3. Ik kan wel janken als ik je zo zie staan, dacht dat mijn buik altijd opgezet was ….
  Voor mij is het zo goed als verleden tijd, sinds klein jaar tarwe en gluten zoveel mogelijk geschrapt.
  Beetje eigen weg gezocht tussen paleo en bb in, kan niet zonder mijn yoghurt en reageer gelukkig goed op havermout…
  Wat een verademing om na 42 jaar normaal naar de wc te kunnen en bijna geen buikpijn meer te hebben.
  Ruim 5 kilo aangekomen jammer dan !
  Ik wens je heel veel sterkte !
  En wat een leuke kids heb je
  Gr Natasja

  • Oh wat fijn dat je er helemaal vanaf bent en je goed voelt bij je huidige eetpatroon Natasja 🙂 Die 5 kilo zullen vast niet misstaan 😉
   Bedankt 🙂

 4. He, hopelijk gaat het inmidels qat beter. Suppletie van Tannine kan je mogelijk goed helpen. Dat helpt tegen gasvorming in de darmen. Succes ermee!

  • Hoi Jouke,
   Bedankt voor de tip 🙂 Ben nog steeds opgeblazen helaas, ik krijg nog steeds de vraag regelmatig of ik zwanger ben. 😉

 5. Hoi
  Ik heb een organic sysbiose urine test gedaan. Hier kwam uit dat het hippuurzuur twee keer zo hoog is dan moet. Weet iemand wat dit betekent? Ik heb de test laten doen omdat ik al 3 jaar een opgeblazen buik heb en echt niemand weet wat het is. Van huisarts tot twee natuur geneeskundigen. Help.

  • Hoi Jelle, je klachten zijn erg herkenbaar, en heel vervelend. Een beetje onderzoek op het internet vindt dit: “A bacterial product of phenylalanine metabolism. Most hippuric acid in urine is derived from microbial breakdown of chlorogenic acid, a common substance found in beverages and in many fruits and vegetables. Higher levels indicate GI bacterial overgrowth that can be reduced with natural antibacterial agents and/or high-potency multi-strain probiotics.”

   Een overgroei dus in je dunne darm van een bepaalde bacterie, maar ik kan natuurlijk verder hier niks zinnigs over zeggen omdat ik ook maar een blogster ben en geen behandelaar/arts en die bevoegdheid ook niet heb. Ik raad je aan een behandelaar te vinden die je hiermee kan helpen. Kijk eens onderop mijn eerste artikel over SIBO met verwijzingen (staan ook enkele behandelaars tussen). Succes!

 6. hoe gaat het nu? Ik las ergnes dat je en kuur begonnen was met knoflook extract maar ben je nog op het GAPS gegaan? Ik ben heel benieuwd naar het pad da tje hebt bewandeld (oke…ook ivm mezelf dat ik daar benieuwd naar ben)…..

  • Hoi Maartje, ik heb afgelopen juli al antwoord op je vraag gegeven via de mail. 🙂 😉 Er is in de tussentijd niets veranderd. GAPS heb ik uiteindelijk nooit gedaan, maar zou volgens mij, met de goede begeleiding weleens kunnen helpen. Misschien een tip om hier eens te kijken: http://mijngezondedarmen.nl/ van GAPS therapeute Henderina Mantel. Zij begeleid patiënten met allerlei (ernstige) darmaandoeningen d.m.v. het GAPS dieet.

   Groetjes,
   Diana