SIBO, start met de behandeling

In oktober schreef ik al over SIBO, een aandoening waar ik al heel lang mee rondloop. Kort gezegd is SIBO een overgroei van bacterien in de dunne darm, terwijl ze daar eigenlijk niet horen. Meer informatie over SIBO kun je lezen in dit artikel dat ik in oktober geschreven heb (het artikel bevat ook heel veel nuttige links voor wie meer informatie zoekt).

Nadat er coeliakie was vastgesteld en ik kort daarna op de Paleo toer ging, kreeg ik gevoelsmatig weer mijn leven terug. Hoewel ik weer redelijk functioneer ben ik niet klachtenvrij. Er zijn een aantal dingen die met enkel Paleo voeding niet weggaan. Zo blijf ik last hebben van verstopping, een opgeblazen buik (mensen vragen me soms of ik in verwachting ben), lage energielevels, buikpijn, misselijkheid en geregeld jeuk overal. Ook neem ik niet alle voedingsstoffen uit mijn eten volledig op, waardoor ik niet optimaal kan profiteren van alle gezonde dingen die ik eet. Toen kwam ik uiteindelijk op het SIBO spoor terecht en heb ik me laten testen. De test was positief en ook kwam aan het licht dat ik een lichte Candida overgroei heb, hogerop in de dunne darm. Hoewel ik al sinds oktober confirmatie heb en toen gelijk een consult heb gehad bij mijn kPNI therapeut, bleef ik de behandeling ervan maar voor me uit schuiven. Ik was er denk ik mentaal nog niet aan toe om ook nog FODMAPS en de meeste zetmeel te elimineren. Na een jaar intensief met mijn gezondheid te zijn bezig geweest, was ik gewoon een beetje moe.

Nadat ik vorige week een supplement (Allimed) wist te bemachtigen die bijna altijd door het SIBO Center wordt voorgeschreven en heel succesvol werkt tegen zowel SIBO als Candida, heb ik nu eindelijk moed verzamelt en ben ik sinds vandaag begonnen. Ik heb vandaag wel gelijk wat dieet foutjes gemaakt, maar we beginnen morgen gewoon weer opnieuw. πŸ™‚ Naast een hele rits aan pillen, het vermijden van FOMDAPS en het beperken van zetmeel, ligt de focus ook op stressreductie, beweging, genoeg tijd tussen de maaltijden inplannen, liefst geen tussendoortjes eten en vooral heel goed kauwen! Vooral dat laatste is nogal een uitdaging. πŸ™‚ Ik ben heel benieuwd hoe lang het gaat duren voordat ik verlichting van de symptomen ga merken. Wanneer de kuur afgerond is, zal ik een maand later mij zo wie zo opnieuw laten testen. Voor de geinteresseerden zal ik zo nu en dan updates plaatsen. πŸ™‚

sibo1

 

sibo2

 

sibo3

 

sibo4

Tags: , , , ,

Reactie 6 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

 1. Wauw, dapper van je, Diana!! Ik ben heel nieuwsgierig naar het verloop. Heel veel succes!!! Xxx

  • Dankjewel Femke πŸ™‚

 2. Dat valt tegen en ik kan mij voorstellen, dat je er tegen op ziet.
  Hopelijk brengt het verlichting en ben je er snel achter waaraan het ligt.
  Verstopping, buikpijn en zo’n opgezwollen buik zijn ook geen pretje.
  Heel veel succes. πŸ™

  • Dankjewel Brigitte. πŸ™‚ Gelukkig weet ik dat SIBO de voornaamste veroorzaker is van mijn klachten, die ga ik nu dus aanpakken. πŸ™‚

 3. Hoi, ik las je verhaal via FB en er komt toch een vraag naarboven, bij deze
  Vlgs FODMAP mag je geen knoflook maar allimed is een heleboel knoflook?kun je dat verklaren?

  • Hoi Helen, logische vraag! πŸ™‚ Allicine is een extract uit knoflook, waarbij de FODMAPS dus verwijderd zijn. Allicine zelf, het werkzame deel van knoflook en gebruikt in Allimed, is dus FODMAP vrij πŸ™‚ Gelukkig maar! πŸ™‚