Paleo ‘spaghetti’ alla Carbonara (Paleo, suikervrij, zuivelvrij, glutenvrij)

Vorige week deelde ik een paar Paleo ‘spaghetti’ recepten. De ‘spaghetti slierten’ zijn in die recepten gemaakt van knolselderij. Persoonlijk ben ik erg blij met de ontdekking dat knolselderij zo goed werkt als spaghetti vervanger. 🙂 Ik had de pasta recepten van vroeger wel gemist het afgelopen jaar dat ik Paleo ben gaan eten, en ik had al een hele lijst van pasta gerechten die ik weer zou gaan maken. Lezeres Claudia postte op FB haar knolselderij ‘spaghetti’ gerecht: ‘Spaghetti’ alla Carbonara. Natuurlijk moest ik die ook gelijk gaan maken. 🙂

Het pastagerecht ‘alla Carbonara‘ is vernoemd naar de vroegere Italiaanse houtskoolarbeiders / kolenbranders uit de Apennijnen (een gebergte die door het hele midden van de Italiaanse schiereiland loopt), in de Italiaanse regio Lazio. Het originele recept lijkt op geen enkele manier (maar dan ook werkelijk totaal niet) op de pakjes/potjes varianten die je in de Nederlandse supermarkten kan kopen. Sterker nog… de kant en klare varianten zijn verre van lekker. Zo stom eigenlijk, want de Carbonara saus is één van de makkelijkste sauzen die je zelf kan maken! Je moet alleen weten hoe! 🙂

Om maar enkele voorbeelden te geven van de rare en onnodige ingrediënten die in pakjes en zakjes van de supermarkt variant Carbonara saus zitten:

carbonara-ingredienten-ah-mix carbonara-ingredienten-bertolli

Gelukkig kan je prima ook op de Paleo manier genieten van ‘spaghetti’ alla Carbonara. Knolselderijslierten lenen zich hier heel goed voor. 🙂 Het recept vraagt om 4 eidooiers. Als je je afvraagt wat je met de overgebleven eiwitten kan doen… morgen plaats ik het recept voor Paleo Pavlova, gemaakt van de overgebleven eiwitten. 🙂

Ingrediënten voor 4 personen

 • 1 knolselderij in slierten
 • 200 gram biologische pancetta of spek (zonder troep) in dobbelsteentjes gesneden.
 • 4 eierdooiers
 • 1 eetlepel olijfolie extra vergine
 • 2 eetlepels ghee (Geklaarde boter)
 • 2 eetlepels kokosmelk (kan eventueel vervangen worden door rauwmelkse room – alleen is deze lastig te verkrijgen)
 • 3 eetlepels edelgistvlokken (voor wie zuivel eet, kan dit vervangen worden voor de rauwmelkse Parmigiano Reggiano of de schapenkaas Pecorino)
 • flinke hand fijngehakte verse peterselie
 • Keltisch Zeezout en gemalen verse zwarte peper naar smaak

Bereiding

 • Breng de knolselderij slierten aan de kook in een grote pan met zout water.
 • Verhit  de olijfolie en ghee in een pan en bak daarin de pancetta (spek) op een matig vuur tot het mooi bruin is geworden.
 • Klop in een schaal de eidooiers, kokosmelk , edelgistvlokken (of kaas) en een klein sufje zout en wat peper, door elkaar.
 • Wanneer de knolselderij kookt, laat het dan nog één minuutje doorkoken en giet het daarna af, en laat het goed uitlekken.
 • Doe de knolselderij ‘spaghetti’ in een serveerschaal. Giet daar snel het pancettamengsel en vervolgens de opgeklopte eimengsel overheen.
 • Roer alle ingrediënten goed door elkaar. De eidooiers zullen gaar stomen in de hitte van de pasta.
 • Bestrooi de ‘spaghetti’ met de fijngehakte peterselie.
 • Serveer dit gerecht zo snel mogelijk terwijl het nog heet is.
 • Serveer eventueel nog met extra edelgistvlokken / kaas.

spaghetti-alla-carbonara2

spaghetti-alla-carbonara1

Tags: , , , , , , ,

Reactie 4 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

 1. Hoe maak je de knolselderij sliertjes?

 2. Ik heb die luxere spirali maar daar ging het ook niet echt soepel mee… Het is wel gelukt uiteindelijk maar men moest wennen aan de smaak van de knolselderij. De saus was wel een groot succes en die heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat iedereen zijn bordje leeg had!

  • Oh jammer dat het alsnog niet echt makkelijk ging met je spiraalsnijder. Wij vinden de smaak van de knolselderij echt niet overheersend in combinatie met een saus, maar misschien is dat ook meer persoonlijk. 🙂 Wel fijn dat iedereen het uiteindelijk toch alles opgegeten heeft. 🙂