Paleo ‘spaghetti’ al tonno – met tonijn (Paleo, glutenvrij, suikervrij, zuivelvrij)

Sinds kort heb ik EINDELIJK succesvol tomaten weer geïntroduceerd!! Ik ben echt heel blij! Ik heb jarenlang dag in dag uit tomaten gegeten, totdat ik er een heftige intolerantie voor ontwikkeld bleek te hebben. Waarschijnlijk kwam dat deels ook door beschadigde darmen. Tomaten behoren namelijk tot de familie van de nachtschade en er zitten wat anti-nutriënten in die voor mensen met zwakke darmen en auto-immuunziektes voor problemen kunnen zorgen.

Nu mijn darmen zich aan het helen zijn, ik weer meer energie krijg, is het me eindelijk gelukt om tomaten te introduceren. Ik heb denk ik, zo’n twee jaar geen tomaten meer gegeten. Telkens wanneer ik het probeerde resulteerde dat in buikkrampen en frequente bezoekjes aan het toilet. Ik denk dat het zo wie zo verstandig is om niet meer, net als vroeger, elke dag tomaat te eten… maar nu kan ik zo nu en dan weer heerlijk genieten van mijn favoriete gerechten uit mijn jeugd… Want tomaat… oh wat heb ik je gemist. 🙂

Een noot over tonijn

Eigenlijk aten we deze pastasaus vroeger met linguine, een formaat tussen spaghetti en tagliatelle in, maar de knolselderijslierten lenen zich heel goed als pastavervanger in dit gerecht. 🙂 Even een noot over tonijn: Tonijn is een bedreigde vissoort. Om die reden eet ik het momenteel nauwelijks, en wanneer ik het koop, dan kies ik voor het MSC keurmerk (een keurmerk dat aangeeft dat de vis duurzaam gevangen is). Ik heb ook in dit recept tonijn uit blik gebruikt. Blik bevat in de coating BPA, een stof die ik liever vermijd. Nu eet ik echt nooit meer wat uit blik, dit is dus echt een uitzondering geweest. Ben je zwanger of geef je borstvoeding, en/of wil je gewoon BPA echt liever echt vermijden, dan kun je ook kiezen voor tonijn uit glas die in sommige supermarkten te koop zijn, maar helaas zijn deze gelijk ook een stuk duurder.

Ingrediënten voor 3 à 4 personen

 • 1 knolselderij in spaghetti slierten
 • 500 gram cherry tomaatjes
 • 2 blikjes tonijn op water
 • 150 gram zwarte kalamata olijven zonder pit
 • 1 theelepel kappertjes
 • 2 teentjes knoflook
 • scheutje olijfolie extra vergine
 • Keltisch zeezout en gemalen zwarte peper naar smaak.
 • Handje gehakte verse peterselie

Bereiding

 • Pel de teentjes knoflook en snij het in kleine stukjes.
 • Halveer de tomaatjes en de olijven.
 • Verwarm in een koekenpan wat olijfolie en fruit daarin de knoflook tot ze goud kleuren.
 • Voeg de tomaten toe en bak ze, al roerend, enkele minuten.
 • Voeg de olijven en kappertjes toe en roer het goed door de saus heen.
 • Voeg het zout en peper naar smaak toe. Doe voorzichtig aan met het zout aangezien de olijven en kappertjes uit zichzelf al een zoute smaak aan de saus afgeven.
 • Laat de saus met een deksel op de pan, zo’n 15 minuten op een laag vuurtje pruttelen.
 • Zet een pan met zout water op het vuur. Doe daar de knolselderij slierten in en breng het aan de kook.
 • Wanneer het kookt, laat het dan nog één minuutje doorkoken.
 • Giet de knolselderij ‘spaghetti’ af. Voeg het toe aan de tonijnsaus en roer het er goed doorheen.
 • Garneer met verse peterselie.
 • Serveer direct. Buon appetito!

spaghetti-al-tonno2
 
spaghetti-al-tonno1

Tags: , , , , , , , , , , ,

Reactie 0 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens